9,915.62 TRY BIST 100 BIST 100
4.51 CNY CNY CNY
34.89 EUR EUR EUR
32.51 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44.70 TRY Interest Interest
88.74 USD Fossil Oil Fossil Oil
27.17 USD Silver Silver
4.59 USD Copper Copper
119.16 USD Iron Ore Iron Ore
386.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,435.16 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Corona Virüsü Nedeniyle Ertelendi

Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu Birliğimizin uzun yıllardır başarıyla gerçekleştirdiği Çin’de düzenlenen ve doğal taş sektöründe dünyanın en büyüğü olan Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nın corona virüsü nedeniyle ertelendi. Ege Maden İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ‘‘Madencilik sektörüne nefes aldırmak adına, madencilik faaliyetlerinden doğan ödemelerin ertelenmesini talep ediyoruz’’ şeklinde konuştu.

Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Corona Virüsü Nedeniyle Ertelendi

Ege Maden İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında taş sektöründe dünyanın en büyüğü olan Xiamen Doğal Taş ve Teknoloji Fuarı’nın corona virüsü nedeni ile ertelenmesinin doğurduğu sebepleri ve krize karşı yapılabileceklerle ilgili konuşulanları aktardı.


Kaya ‘‘Xiamen Fuarı’nın ertelenmesine neden olan corona virüsünün bir an önce aşısının bulunmasını ve salgının önüne geçilmesini diliyoruz. Bu süreçte dost Çin halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Sizlere ilk olarak Xiamen Fuarı’nın ertelenmesi sonrasında yaptıklarımızı özetlemek istiyorum.


Fuarın Ertelendiği Bilgisini Salı Sabah Erken Saatlerde Aldık Hemen Bir Kriz Masası Kurduk

Fuarın ertelendiği bilgisini fuar katılımcılarımızın yanı sıra tüm üyelerimizle, İhracatçı Birlikleri ve ilgili STK’lar ile paylaştık. Ticaret Bakanlığımıza bildirdik. Maden Platformunu harekete geçirdik ve bir basın bülteni ile durumu kamuoyu ile paylaştık. Çarşamba günü THY Genel Müdürlüğü’ne fuar katılımının iptali ile ilgili yazımızı ilettik konuyu takip ediyoruz. Fuar idaresi ile görüşmelerimiz devam ediyor. Özellikle şu anda yolda olan ürünlerimizin (25 Şubat’ta Xiamen’de olacak) depolanması konusunda destek talebimizi olumlu karşıladılar. Ayrıca ihtiyaç olması halinde kullanmak üzere hijyenik koşullara sahip depo konusunda araştırmalarımız da devam ediyor. Fuar katılımcısı firmalarımız ile sürekli iletişim halindeyiz, güncel gelişmeleri sürekli iletiyoruz.’’ dedi.

Türk madencilik sektörü için Çin vazgeçilmez bir pazar konumunda, rakamlarla ifade edildiği taktirde 2019 yılında Çin’e 695 milyon doları doğal taş olmak üzere, 1 milyar 345 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Maden sektörümüzün 2019 yılında gerçekleştirdiği 4 milyar 311 milyon dolarlık ihracatın yüzde 31’ini tek başına Çin’e yapıldı.
Türkiye’nin tüm sektörlerinin 2019 yılında Çin’e yaptığı 2 milyar 582 milyon dolarlık ihracatın yüzde 52’sini maden sektörü tek başına gerçekleştirdi. Tüm bunlar baz alındığında yaşanan krizi göz ardı etmek mümkün değil.
Mevlüt Kaya ‘Bunun yanı sıra Çin Halk Cumhuriyeti, Madencilik sektörümüzün ihracat yaptığı 198 ülke arasında açık ara birinci sırada yer alıyor. Maden ihracatımızda ikinci sıradaki Amerika Birleşik Devletleri’ne ihracatımız 372 milyon dolar.
Türk madencilik sektörünü ayakta tutan Çin Halk Cumhuriyeti ile bugüne kadar nasıl ticaret yaptıysak bundan sonra da aynı şekilde ticaret yapmaya devam edeceğiz.’’ şeklinde ifadeler kullandı.

Madencilik sektörümüz gerek dünya ekonomisindeki durgunluk gerekse Türk ekonomisinde 2018 yılı Temmuz ayından beri yaşanan daralma nedeniyle 2019 yılını ihracatta yüzde 5.5’lik gerileme ile geride bıraktı. 4.6 milyar dolar olan ihracatımız 4.3 milyar dolara indi. En büyük ihraç pazarımız Çin’de meydana gelen ve ne zaman biteceği belli olmayan talihsiz olaylar madencilik sektöründe çarkların daha da yavaş dönmesine yol açtı.
Çin’ in sadece doğal taşta değil hemen hemen tüm madenlerde dünyanın en büyük alıcısı olması nedeniyle, ülkemiz madencilik sektörü neredeyse durma noktasına geldi.

Madencilik Sektörüne Nefes Aldırmak Adına, Madencilik Faaliyetlerinden Doğan Ödemelerin Ertelenmesini Talep Ediyoruz

Mevlüt Kaya ‘‘Madencilik sektörüne bir nebze de olsa nefes aldırmak adına madencilik firmalarının Maden Kanunu kapsamında madencilik faaliyetlerinden doğan, maden ruhsatlardan kaynaklanan ve ödenmesi gereken yıllık ruhsat bedeli, devlet hakkı, her türlü vergi ve ceza vb. bedelin, mücbir sebep kapsamında Türkiye genelinde yeni Maden Kanunu TBMM Genel Kurul gündeminde kabul edilene kadar ertelenmesini, yeni Maden Kanunu'nda da bu konuda düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.
Madencilik sektörü olarak, 31 Ocak 2020 tarihinde yapılması gereken yıllık ruhsat bedeli, devlet hakkı ödemelerimiz var. O nedenle çok acil bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine ihtiyaç olduğunu buradan sizlerin aracılığıyla dile getirmek istiyoruz.
Bu talebimizin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan ve tüm hükümet nezdinde karşılık bulacağına tüm kalbimizle inanıyoruz’’ diyerek sözlerini tamamladı.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

New bridge will be built between Türkiye and Greece

Monday, April 29, 2024

Brazil is increasing import duties!

Friday, April 26, 2024

Germany experienced a decrease in steel sales for March

Friday, April 26, 2024

Renewable energy sources increased their share in electricity generation

Friday, April 26, 2024

Political breakthrough in the energy sector! That name became the chairman of Kardemir Energy

Saturday, April 27, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now