10.268,58 TRY BIST 100 BIST 100
4,48 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,21 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,00 TRY Faiz Faiz
84,45 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,46 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,65 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
115,13 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
384,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,27 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İZODER: Süre Kalmadı, Teşvik Var, Her Usta Belgesini Alsın

Yapı sektörü çalışanlarına ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olma zorunluluğu getirilmesiyle birlikte, Türkiye’de mesleklerin yeniden tanımlanmaya başlandığını belirten İZODER Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 1 Ocak 2017’den itibaren cezai uygulamaları başlatacak. Artık MYK Belgeli ustalar aranacak, belgesiz personel çalıştıran kuruluşa da para cezası verilecek. Belge almayan ustalarımızın bir an önce belgelerini almak için başvuruda bulunması gerekiyor” dedi...

İZODER: Süre Kalmadı, Teşvik Var, Her Usta Belgesini Alsın

Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin zorunlu hale getirilmesinin sektörün gelişimi adına önemli bir adım olduğunu vurgulayan İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, “6645 sayılı Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle, tehlikeli ve çok tehlikeli işler olarak belirlenen 40 meslekte ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ zorunlu hale getirildi. Sınavı geçip ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ almaya hak kazanan ustalarımız yetkinliklerini Avrupa da da gösterebilme imkanına kavuşacaklar” diye konuştu.

Ustaların ödediği tutarın tamamı fonlardan karşılanıyor
MYK ve İŞKUR tarafından yapılan çalışmalar kapsamında, sınava girerek belge almaya hak kazananların ödediği tutarın tamamı İşsizlik Sigortası Fonu ve AB fonu desteği ile geri ödendiğini belirten Ertuğrul Şen, “Isı Yalıtımcısı, Su Yalıtımcısı, Ses Yalıtımcısı ve Yangın Yalıtımcısı mesleklerinde, asgari ücretin yarısını geçmemek üzere veya AB fonundan verilen teşvikle birlikte, sektörde çalışan herkesin belge sahibi olması hedefleniyor. Bu arada sadece mesleki bilgiler değil, iş güvenliği ve sağlığı ile ilgili soruların yer aldığı sınavın ardından yapılan belgelendirmeyle birlikte, sektörde doğru, güvenli ve sağlıklı işlerin yapılması sağlanması amaçlanıyor” şeklinde konuştu.

Yalıtım ustalarının, işsizlik fonundan bireysel olarak yararlanabileceğinin, AB Fonlarından ise bireysel veya çalıştıkları firmaları aracılığıyla faydalabileceklerinin altını çizen Ertuğrul Şen, ayrıca sınava girip başarılı olamayan kişilerin bir yıl içerisinde ikinci kez sınav hakkına sahip olduğunu belirtti.

İşverene, belgesiz personel için para cezası
Ertuğrul Şen, yeni düzenlemeyle ilgili diğer detayları ise şöyle anlattı: “Belgesiz personelin çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde işveren kuruluşa da, çalıştırdığı her personel için para cezası verilecek. Mesleki Eğitim Kanunu’na göre ustalık belgesine sahip olanlar ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik okullardan ve üniversitelerin konuyla ilgili eğitim veren birimlerinden mezun olan kişilerde MYK belgesi aranmıyor. Ayrıca üreticilerin dönem dönem gerçekleştirdiği MEB onaylı sertifikalar bu kapsamda değerlendirilmiyor.”

Ayrıca sektörde belgeli usta sayısının çoğalmasının, yalıtım uygulamarında kaliteli işçiliği artırarak yalıtım uygulamalarından sağlanan verimi önemli ölçüde artıracağını belirten Ertuğrul Şen, “Vatandaşların da bu konuda bilinçlenerek, uygulayıcı firmaların belgeli eleman çalıştırıp çalıştırmadıklarına dikkat etmeleri ve sorgulamaları büyük önem taşıyor. Öte yandan MYK Belgeli ustaları istihdam edecek firmaların SGK İşveren payı devlet tarafından desteklenmektedir. Bu zorunluluk ve teşviklerin etkili olması için devletin etkin denetimi şart” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Emirates Steel Arkan, ilk çeyrek performansında konumunu korudu

9 Mayıs 2024 Perşembe

ArcelorMittal, ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

10 Mayıs 2024 Cuma

Mısırlı şirket, bütçe hedeflerini revize ederek yatırım planını onayladı

10 Mayıs 2024 Cuma

Arrow Minerals, yüksek dereceli demir mineralizasyonu tespit etti 

9 Mayıs 2024 Perşembe

ArcelorMittal, Gijon’da karbonsuzlaştırma çalışmalarına başlıyor

9 Mayıs 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun