10,158.63 TRY BIST 100 BIST 100
4.49 CNY CNY CNY
35.03 EUR EUR EUR
32.22 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42.90 TRY Interest Interest
83.06 USD Fossil Oil Fossil Oil
29.52 USD Silver Silver
4.92 USD Copper Copper
113.25 USD Iron Ore Iron Ore
382.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,472.54 TRY Gold (gr) Gold (gr)

“İzmir, Boş Konut Çöplüğüne Dönebilir”

Son yıllarda büyük bir göç dalgasının etkisi altında kalan İzmir için tehlike çanları çalıyor. Kentin yapılaşma sürecini ve hızını www.insaatnoktasi.com’a değerlendiren TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi 2. Başkanı Uğur Bayrak gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini söyledi. İzmir’in boş konut çöplüğüne dönüşebileceği uyarısında bulunan Bayrak, siyasi erke çağrıda bulundu.

“İzmir, Boş Konut Çöplüğüne Dönebilir”

Nüfus artış hızının yükselişe geçtiği İzmir’de kentin yapılaşma süreci de hız kazandı. Özellikle İstanbul’dan çok sayıda kişinin göç etmeye başladığı kentin böylesi bir göçü göğüslemeye hazır olup olmadığı ile ilgili olarak insaatnoktasi.com’dan Gözde Bekir’e konuşan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi 2. Başkanı Uğur Bayrak önemli uyarılarda bulundu. Öncelikle bu göçün neden yaşandığı ile ilgili sorunun sorulması gerektiğini belirten Bayrak, İstanbul’daki sermaye gruplarının rant temelli noktaların azalması sonucu rotayı İzmir’e çevirdiklerini söyledi. .
 “İZMİR’E ORTA-ÜST GELİR GRUBUNDAKİLER GÖÇ EDİYOR”
Geçmiş yıllarda yaşanılan göçlere nazaran İzmir’de son dönemde yaşanılan göçün orta ve üst düzey gelir gruplarına sahip kesimlerce olduğunu ifade eden Bayrak, kent merkezi yöneticilerinin bu konuyu acilen gündemlerine alarak artan göç olgusuna karşı çözüm üretmeleri gerektiğini vurguladı.

“KENT YÖNETİCİLERİ İSTANBUL’DAN DERS ÇIKARSINLAR”
Şehircilik disiplini ve inşaat sektörü açısından incelendiği zaman dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’un yanlış şehircilik kararlarıyla talan edildiğini öne süren Bayrak tüm kent yöneticilerinin İstanbul’da yaşanılan süreçten ders alması gerektiğini ifade etti.

Bayrak, “İstanbul, TOKİ ile birlikte kent yönetimlerinin el ele vererek dokusuz, silueti yok edici, sadece sermayeye parsel bazlı rant kararları temelinde imar planları yada değişiklikleri ile bu hale gelmişken İzmir böyle bir göçü göğüsleyebilir mi sorusundan ziyade, İzmir’in böyle bir göç almasına ihtiyacı var mı? İzmir’in kültürel ve fiziki yapısı bu göç sonucunda nasıl değişir, kenti bu göçe adapte etmek için ne tür kararlar alınmalı diye sorgulamak gerekiyor”dedi.  

Bu bağlamda başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm kent yöneticilerinin, meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin, uzman akademisyenlerin ve kent halkı temsilcilerinin yer alacağı geniş katılımlı demokratik toplantılar yapılması gerektiğini belirten Bayrak, aksi halde kentin fiziksel yapısının zarara uğrayacağına ve kentsel eşitsizliklerin artacağına da dikkat çekti.
“İZMİR’DE YEŞİL VE SOSYAL ALANLAR YETERSİZ”
Artan nüfus oranı ile konut ihtiyacının da artış göstermesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Bayrak, 2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan 1/100.000 ölçekli İzmir – Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nın anlaşılamayan bir nedenle 3-4 kez değişikliğe uğramasını şaşkınlıkla takip ettiklerini söyledi.

Yapılan değişikliklerle birçok tarım alanının, zeytinlik alanının ve meranın kentsel gelişime açılmasına meydan verildiğine dikkat çeken Bayrak, İzmir’in bu planın kararları dahilinde şekillenmesi halinde binlerce boş konutun olduğu plansız bir kentleşme süreci geçirme tehlikesi altında olduğunu da ifade etti.
“KENT BÜTÜNCÜL VE UYUMLU BİR SÜREÇLE BÜYÜMELİ”
Sosyal mecralarda, yazılı ve görsel basında yer alan birçok reklamda İzmir’in yeşilliklerle çevrili üç boyutlu görsellerle tasarımının yapıldığını hatta kent merkezinde boş olarak duran hazine alanları ve şehir dışına taşınan askeri alanlarında yüksek nitelikli konut alanı kullanımlarına dönüştürülmeye çalışıldığını belirten Bayrak, kentin büyürken bütüncül ve uyumlu bir süreç yaşaması gerektiğini ifade etti.

Kuzey ve güney aksında geçmişten gelen yanlış kararlar sonucu tarımsal verimliliği yüksek alanların yok edildiğini hatırlatan Bayrak; “Aksi taktirde kent merkezi içindeki sermaye baskınlığının bu bölgeleri de esir alması muhtemeldir”dedi.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

BPISC is constructing a new iron ore processing plant

Thursday, May 16, 2024

Voestalpine will produce green steel for Mercedes-Benz and TSR

Thursday, May 16, 2024

H2 Green Steel plans to lead with four new projects

Wednesday, May 15, 2024

Binghatti expands portfolio with acquisition of Dubai steel manufacturing facility

Tuesday, May 14, 2024

Blastr Green Steel appoints new CEO

Wednesday, May 8, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now