10,217.17 TRY BIST 100 BIST 100
34.70 EUR EUR EUR
32.31 USD USD USD
4.50 CNY CNY CNY
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44.91 TRY Interest Interest
83.66 USD Fossil Oil Fossil Oil
27.11 USD Silver Silver
4.61 USD Copper Copper
117.55 USD Iron Ore Iron Ore
384.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,406.24 TRY Gold (gr) Gold (gr)

İkinci Çeyrekte Büyümeyi İhracat ve Özel Tüketim Sürükledi

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yılın ilk iki çeyreğinde ekonominin yüzde 5 düzeyinde büyüme patikasına girdiğini belirterek, baz etkisiyle üçüncü çeyrekte daha yüksek büyüme hızı yakalanacağını söyledi...

İkinci Çeyrekte Büyümeyi İhracat ve Özel Tüketim Sürükledi

Yorgancılar, “Yılın son çeyreğinde bir aksilik olmaz ise bu yıl ekonomide özlediğimiz yüzde 5 düzeyinin üzerinde bir büyümeyi göreceğiz. Yılın ikinci çeyreğinde bizleri en çok mutlu eden veri ise yatırımlardaki yüzde 9. 5 düzeyindeki büyümedir. Bu uzun süredir özlediğimiz bir düzey idi” dedi.

2017 yılı ikinci çeyreğine ilişkin yüzde 5,1'lik büyüme verisini değerlendiren Yorgancılar yatırım artışının detayına vurgu yaptı. Yorgancılar, “Yatırım artışının detayı bizleri üzmüştür. Çünkü inşaat yatırımları yüzde 25 oranında büyürken makine ve teçhizat yatırımlarının ilk çeyrekten (yüzde -12) sonra ikinci çeyrekte de (yüzde -8. 6) gerilemesi gelecek açısından ümitli olmayı güçleştirmektedir. Bununla birlikte mal ve hizmet ithalatı yüzde 2. 3 oranında büyürken turizmdeki kısmi iyileşme ve yüzde 7. 3'lük mal ihracatı artışına bağlı olarak ihracatın yüzde 10. 5 artması da bizleri sevindirmiştir. Geleneksel pazarlarımızdaki sorunlar ve dünya ekonomisindeki belirsizliklere rağmen ihracattaki bu artış dikkat çekicidir” diye konuştu.

Bu gelişmeler sonucu yılın ilk çeyreğinde kamu ve özel tüketim talebi ile yani iç talep ile büyüyen ekonomi yılın ikinci çeyreğinde ihracat ve özel tüketim ile büyüdüğüne dikkat çeken Başkan Yorgancılar, bu iki kanatlı büyümenin gerisinde ise yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21 düzeyinde artan döviz sepetinin (0,5 Dolar + 0,5 Euro) bulunduğunu vurgulayarak döviz kurlarının düzeyinin Türkiye ekonomisi için ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çekti. Kamunun bozulan bütçe dengesini kontrol altına almak için ikinci çeyrekte frene basması nedeniyle büyümenin daha yüksek gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirten Yorgancılar, "Kamu dengelerinin sağlıklı ve sürdürülebilir olması Türkiye ekonomisi için hayati önem taşıyor. Bu nedenle bütçe açığının ve borçlanma ihtiyacının azalması gerekiyor. Dolayısıyla yılın ilk çeyreğinde yüzde 9. 7 oranında büyüyen kamu tüketim harcamalarının yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4. 3 oranında azalması yerinde olmuştur. Böylece Türkiye küresel risklere karşı en önemli çıpasını koruma kararlılığını ortaya koymuştur" diye konuştu.

İstihdam dostu büyüme için

Yılın ikinci çeyreğinde sanayi sektörünün büyüme performansını da değerlendiren Yorgancılar şunları söyledi: "Sanayi sektörü ilk çeyrekte yüzde 6. 7, ikinci çeyrekte ise 6. 3 oranında büyümüştür. Bunlar küresel ve ulusal konjonktür koşullarına göre oldukça iyi düzeylerdir. 2016 yılı üçüncü çeyreğinde sanayi sektörü yüzde 1. 8 oranında küçülmüştü. Bu yıl baz etkisiyle üçüncü çeyrekte gelecek olası yüksek büyüme nedeniyle de sektörümüzün bu yılı yüzde 5'in üzerinde büyüyerek kapatacağını bekliyoruz. Ancak makine ve teçhizat yatırımlarının gerilemesi 2018 yılı için ümitli olmayı güçleştiriyor. Bu nedenle sanayi yatırımları için farklı stratejiler gerektiği aşikardır. Bu arada veriler konusundaki tutarsızlıkların giderilmesi ihtiyacı bulunuyor. Çünkü sanayi üretim endeksi yılın ikinci çeyreğinde sadece yüzde 2 düzeylerinde büyürken sektörün büyüme hızının yüzde 6. 3 olarak açıklanması kafaları karıştırıyor. Gelinen noktada inşaata dayalı büyüme makine teçhizat yatırımı yani sanayi büyümesi ile ikame edilmek zorundadır. Çünkü yılın ikinci çeyreğinde işgücü sayısı yüzde 3. 1, istihdam yüzde 2. 2 artarken işsiz sayısı yüzde 11. 4 artmıştır. İstihdam dostu büyüme için, imalat sanayi yatırımlarına öncelik verilmesi gerektiğini birçok veride görebiliyoruz. Bunun için vizyon yenilenmesi kaçınılmazdır.”
 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Israel to impose four-point sanctions on Türkiye

Monday, May 6, 2024

Türkiye has completely suspended its trade with Israel

Friday, May 3, 2024

The impact of tensions between Iran and Israel on the global steel market

Tuesday, April 30, 2024

Coal power plants expect 45 billion dollars of loss

Tuesday, April 30, 2024

New bridge will be built between Türkiye and Greece

Monday, April 29, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now