Steel Summit 2025 kapsamında düzenlenen uzun ürünler oturumunda, Türkiye’nin önde gelen çelik üreticileri üretim kapasitelerini, sürdürülebilirlik yatırımlarını ve yeni nesil ürün vizyonlarını paylaştı. Panelde İzmir Demir Çelik, Diler Holding ve Ekinciler Holding temsilcileri sektörün yeşil dönüşüm süreci, katma değerli ürün ihracatı ve inşaat güvenliğine katkı sağlayan teknolojik çözümlerini aktardı.
“İDÇ esnek üretim modeliyle piyasa istikrarını koruyor”
İzmir Demir Çelik (İDÇ) Profil ve Yarı Mamul Satış Müdürü Ali Karaköse, şirketin 3,1 milyon tonluk yıllık sıvı çelik üretim kapasitesiyle yüksek kaliteli ve katma değerli ürünler üreten bir yapıya ulaştığını belirtti. Karaköse, “Profil haddehanemiz tam kapasiteyle çalışıyor. Uluslararası pazarda güçlü bir müşteri tabanımız var. Profil fiyatlarındaki göreli istikrar, planlı ve esnek arz yönetimimizin bir sonucu,” dedi.
İDÇ’nin proje bazlı üretim stratejisiyle piyasadaki dalgalanmalara karşı dayanıklı bir model benimsediğini vurgulayan Karaköse, yeşil enerji yatırımlarına da dikkat çekti: “Devrede olan 70 MW’lık GES projemizi 140 MW’a çıkarıyoruz. Temiz çelik üretimi için tüm altyapımız hazır.”
“Diler Grup, döngüsel ekonomiyle yüksek kaliteli ürünleri entegre biçimde sunuyor”
Diler Holding Demir Çelik Grubu CSO’su Fatih Gökçe, grup bünyesindeki DNA PC STRAND yatırımlarıyla hem sürdürülebilirliğe hem de ihracata odaklandıklarını ifade etti. Gökçe, “1993’ten bu yana kapasite artışlarımızı kalite odaklı yatırımlarla sürdürdük. Bugün beton çeliği ürünlerinde Avrupa ve Uzak Doğu pazarlarında premium tedarikçi konumundayız,” dedi.
Döngüsellik vizyonunun merkezinde yer aldığını söyleyen Gökçe, “Yıllık 2,5 milyon ton hurdayı geri dönüştürüyoruz. Enerji verimliliğiyle 900 ton CO₂ azaltımı sağladık. %97 geri dönüştürülmüş hammadde içeriğimiz ve atıksız tesis modelimizle CBAM’a hazırız,” ifadelerini kullandı.
DNA PC STRAND tesisinin enerji ihtiyacının %20’sini çatı GES’ten karşıladıklarını belirten Gökçe, 2030’a kadar %50 yenilenebilir enerji hedeflediklerini ve sürdürülebilir performans ürünlerini Türkiye’den dünyaya ihraç ettiklerini vurguladı.
“Ekinciler deprem güvenliğini önceliklendiren eksismik çelikle fark yaratıyor”
Ekinciler Holding Grup Pazarlama Müdürü Kaan Özülü ise çelik sektöründe güvenli yapılaşmaya odaklandıklarını belirtti. Türkiye'nin deprem kuşağında bulunduğunu hatırlatan Özülü, “Sanayi bölgelerimizin %98’i deprem riski altında. Bu sebeple 2005 yılında sismik çelik üretimine başladık. O dönem yönetmeliklerde yer almasa da bugün bu ürünlerimiz uluslararası pazarda yüksek performansıyla tercih ediliyor,” dedi.
Eksismik çeliğin yorulma testlerinde üstün performans, yüksek korozyon direnci ve kaynaklanabilirlik gibi avantajlarına dikkat çeken Özülü, Ekinciler’in hem iç piyasaya hem de ABD ve Brezilya gibi ülkelere inşaat çeliği ihracatıyla sektöre öncülük ettiğini ifade etti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı