Firmalara kayıtlı, her türlü kamyon, kamyonet, minibüs tarzı araçları kullanan sürücülere, 08 Kasım 2016 (bugün) tarihine kadar (Mesleki yeterlilik Belgesi) “SRC ve Psikoteknik Belgesi” almanız yasa gereği zorunlu kılındı.
''25 Şubat 2003 öncesi ehliyete sahip olanlar, 07 Kasım 2016 tarihine kadar SRC Belgesini, eğitime ve sınava katılmaksızın, eğitim ve sınav ücreti (700 TL) ödemeden, kart ve hizmet ücreti (275 TL) ödeyip, SRC Belgesi Eğitimi tarafından doğrudan alınablir.''
''Son müracaat 08 Kasım 2016 tarihi''
Ulaştırma Bakanılığı 4925 Sayılı Karayolu Kanunu; ''SRC ve Psikoteknik Belgesi'' 07 Kasım 2016 tarihine kadar sorulmaz, 08 Kasım 2016 tarihinden sonra Trafikte yapılacak uygulamlarda ''SRC ve Psikoteknik Belgesi'' bulundurmayan sürücülere ve araç sahiplerine ''Cezai İşlem'' uygulanacaktır.
1-Firma sahiplerine; 08 Kasım 2016 tarihi itibariyle şöförlerinizin işlerine devam edebilmeleri için mutlak surette ''SRC ve Psikoteknik Belgesi'' almak zorundadırlar. Aksi halde sürücülerinize ve firmanıza ''Cezai İşlem'' uygulandığı gibi araçta bağlanacaktır.
2-Şöförlere; Firma sahipleri 08 Kasım 2016 tarihi itibariyle ''SRC ve Psikoteknik Belgesi'' olmayan sürücülere araçlarını vermeyecekleri için işi bırakmanız dahi söz konusu olabilir,bu sebepten biran önce kaydınızı yaptırıp belgelenizi alınız.
''Araclarınızda SRC ve Psikoteknik Belgelesi bulundurmak yasa gereği zorunludur.''
Yapılacak uygulamalarda sürücülerinizin ''SRC ve Psikoteknik Belgesi'' bulundurmaması durumunda Firmaya 5000 TL Sürücülere 250 TL Para cazası işlemi uygulanır.
SRC Belgesi nedir?
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren veya gösterecek olan tüm sürücülerin alması zorunlu olan belgedir. Denetimlerde yük veya yolcu taşıdığınız baz alınmaz şirket adına kayıtlı veya ticari bir araç kullanıyorsanız SRC Belgesi ve Psikoteknik belgesi ibraz zorunluluğunuz vardır..
Psikoteknik Belgesi nedir?
Karayolu Taşıma Yönetmeliği 60. maddesi 'e' bendine göre profesyonel sürücülere Psikoteknik değerlendirme yapmaktadır. Aynı yönetmeliğin 73'üncü maddesine göre bu değerlendirmeyi yaptırmayan sürücüleri çalıştıran firmalar için para cezası, yetki belgesinin iptali ile ceza koşulları belirtilmiştir.
Psikoteknik degerlendirme nedir?
Sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel özelliklerinin(algı, dikkat, hafıza, muhakeme vb.); psikomotor yetenek ve becerilerinin(tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonu vb.); tutum-davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin (risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol vb.) Ölçülmesi ve sürücülük açısından uygunluğu-yeterliliği hakkında bir sonuca varılmasıdır.
Standart, tarafsız, bilimsel, değerlendirme Psikoteknik merkezimiz güler yüzlü personeli ve beş ayrı şubesiyle müşteri odaklı tarafsız ,standart ve bilimsel kriterlere uygun olarak psikoteknik değerlendirme, psikiyatri muayenesi ve sürücü davranış analiziyle sizlere hizmet vermektedir.
Trafik Kazasına Karışan Sürücünün ''Psikoteknik Belgesi'' Yok İse Sigorta Şirketleri Tarafından Hasar Ödemesi Yapılmamaktadır. Kısacası Sürücülerinizin Belgelerinin Olmaması Direkt Olarak Firmanızı Etkilemektedir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı