10.208,65 TRY BIST 100 BIST 100
34,70 EUR EUR EUR
32,31 USD USD USD
4,49 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,27 TRY Faiz Faiz
83,94 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,50 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.402,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

"Avrupa artık maliyet açısından paslanmaz çelikte rekabetçi değil!"

Rekor katılım, rekor üyelik sayısı, 65 ülkeden 800'den fazla şirketi temsilen bin beş yüzün üzerinde katılımcıyla, BIR 75. Yıl Kongresi tam gaz başladı. İlk gün oturumunda Paslanmaz Çelik ve Özel Alaşımlar Komitesi, paslanmaz çelik pazarı hakkında dünyanın dört bir yanından üreticileri ve traderları sektörün geleceğine dair aydınlattı.

"Avrupa artık maliyet açısından paslanmaz çelikte rekabetçi değil!"

Hindistan’dan Shabro Metallic Pvt Ltd'in Yönetim Kurulu Üyesi Ritesh Maheshwari, sözlerine “Giderek daha fazla Hintlinin kendilerini BIR'a dahil etmesini ve ön saflarda giderek daha fazla yer almasını ve bu sektörde daha fazla Hintli olmasını bekliyoruz ve istiyoruz.” diyerek başladı.

Avrupa'daki paslanmaz sektörünün şu anda yenilenen fiyat baskısından ve üretimdeki keskin yavaşlamadan ötürü sorunlar yaşadığını dile getirirken bazı fabrikaların yalnızca %50 kapasite ile çalıştığını belirtti. Paslanmaz çelik fiyatlarının şu anda düşüş trendinde olduğunu söyleyen Maheshwari, yüksek faiz oranlarının küresel çapta tüm endüstri için yine çok büyük bir sorun olduğunu vurguladı.

Sektöre dair olumlu projelerden de bahseden Maheshwari, Güney Koreli Posco’nun paslanmaz fabrikasının, sel yüzünden duraklama dönemine girmesinin ardından tüm fırınlarını yeniden başlattığını bildirdi. Orta Doğu’nun, 2,3 trilyon dolar değerindeki projeleri sayesinde ise paslanmaz çelik için güçlü tüketim artışı beklendiğini söyledi. Son olarak süper alaşımlara değinen Maheshwari, tüketimin sabit olduğunu ve 2025 yılına kadar sipariş olduğunu belirtti.

Bir sonraki konuşmacı Steel & Metals Market Research Genel Müdürü Markus Moll, Avrupa paslanmaz çelik sektörüne dair daha sert gerçeklerle sunumuna başladı. Moll, “Geçen yıl %4'lük bir düşüş yaşadık çünkü Çin bile geçen yıl gerideydi. Bu yıl Çin'in %5 büyüyeceğine inanıyoruz ama Çin'in ilk çeyrek rakamlarından da bildiğimiz gibi son derece zayıftı. Bu durum ham çelik üretimi açısından ikinci yarıda da devam ediyor.” dedi, Avrupa’daki talebin daha da düştüğünü belirterek aynı zamanda Avrupa’ya daha az paslanmaz çelik ithalatı olacağını dile getirdi.

2023, LME’nin ölüm yıl dönümü mü?

“2023, LME'nin ve LME nikel sözleşmesinin ölüm yılı olabilir mi?” diye söze giren Moll, LME’nin yalnızca Class 1 ticareti yaptığını söylerek nikel fiyatlarındaki kıyaslamalar için yeni platformları keşfetmenin zamanının geldiğinden bahsetti.

“Avrupa, artık maliyet açısından rekabetçi değil”

Daha katı iklim hedeflerinin ortaya çıkışının "kendilerine dünyadaki en düşük maliyet tabanını sağlayan bir tedarik zincirinden yararlanan" Asya'daki büyük üreticilerin rekabetiyle çakışması nedeniyle Avrupa'nın paslanmaz çelik endüstrisinde "giderek politikanın pinpon topu haline geldiği" eleştirisinde bulunan Moll, “Avrupa, artık maliyet açısından rekabetçi değil” sözlerini ekledi. Safeguard’lar olmadan Asyalılarla rekabet etmelerinin mümkün olmadığını, aksi halde Avrupa’daki paslanmaz çelik sektörünün yok olacağını belirtti.

Sözlerini, sektöre dair umut verici detaylarla sonlandırmak isteyen Markus Moll, sektörün olumlu yönlerini şöyle sıraladı:

  •          Ukrayna savaşı beklenenden hızlı sona ermek üzere
  •           Enerji fiyatları beklenenden hızlı normalleşiyor
  •           Paslanmaz yeniden rekabet kazandı
  •           Yeni uygulamalar geliyor
  •           Nükleerin merkezi hala ABD

 

Oturumun son konuşmacısı, Ernst-Abbe-Hochschule Jena Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde Ekonomi Profesörü ve Almanya'daki Fraunhofer Uluslararası Yönetim ve Bilgi Ekonomisi Merkezi IMW'de Kıdemli Araştırma Görevlisi Profesör Dr. Frank Pothen oldu. Sunumunda, paslanmaz çelik üretiminde hurda kullanmanın ekolojik faydalarını vurgulayan Pothen, bu yılın başlarında Fraunhofer UMSICHT tarafından yapılan bir araştırmanın, kullanılan her bir ton paslanmaz çelik hurda için CO2 emisyonlarının 6,7 milyon ton azaldığını ortaya koyduğunu belirtti.

“Şirketlerin üretim süreçlerinde hurda talebini artıran belirli bir miktarda hurda kullanmaya zorlanmaları durumunda, olumlu etkileri yansıtan hurda fiyatı da muhtemelen artacaktır. Buradaki argüman, zorunlu kullanımın pazardaki değişimden çok daha güçlü olduğu, ancak pazarda olduğundan çok daha şiddetli olduğu, bu nedenle hurda kullanımına yönelik teşviklerin daha olumlu olduğunu düşünüyoruz.” Diyerek devam etti.

Madenciliğin AB emisyon ticaret planına entegre edilmesi; ve hammadde ve ara ürünlerin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasına entegre edilmesi gibi çevresel maliyet tasarruflarının "hurda bonusunun" fiyatlandırma mekanizmalarına dahil edilmesi konusunda Fraunhofer tarafından önerilen politika seçenekleri arasında yer alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Küresel demir cevheri fiyatları haftayı nasıl kapattı?

4 Mayıs 2024 Cumartesi

Kenya'daki sel felaketi çelik sektörünü olumsuz etkiliyor

3 Mayıs 2024 Cuma

ArcelorMittal, Zenica tesisinde yer alan kok fırınını kapatıyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Kırgız-Özbek otomobil fabrikasının açılması planlanıyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Mega Metal’den 700 tonluk satış anlaşması!

3 Mayıs 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun