10.173,42 TRY BIST 100 BIST 100
4,48 CNY CNY CNY
34,80 EUR EUR EUR
32,25 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,60 TRY Faiz Faiz
82,97 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,55 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,48 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
5,01 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
114,53 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.447,52 TRY Altın(gr) Altın(gr)

“Çelik ürünlerine getirilen ek vergiler ticaretimizi zorluyor”

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Yayan, Türk ürünlerine karşı kendisini koruma altına alan AB ile Türkiye arasındaki ticaretteki dengesizliğin, çelik ürünlerine getirilen ek vergilerle daha da arttığını söyledi...

“Çelik ürünlerine getirilen ek vergiler ticaretimizi zorluyor”

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Türk ürünlerine karşı kendisini koruma altına alan AB ile Türkiye arasındaki ticaretteki dengesizliğin, çelik ürünlerine getirilen ek vergilerle daha da arttığını söyledi. İlave verginin AB ülkelerine uygulanmadığı için, AB ürünlerinin önünü daha da açtığını ifade eden Yayan, “Bu ilave vergilerle başka ülkelerin Türkiye’ye ihracatı sınırlandırılınca, AB üreticilerinin önü açılmış oluyor” dedi.

Sektördeki gelişmeleri Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe’ye değerlendiren Veysel Yayan, “AB, kendi çelik sektörünü korumak için akla gelen her türlü tedbiri alıyor. Sektörü önemsiyorlar, stratejik sektör olarak görüyorlar” dedi.

AB adım adım tedbirler koydu

Çelik ürünlerine önce global kota koyan AB’nin, Türkiye burada öne çıkınca ülke kotası koyduğunu, bunda da yine öne çıkınca bu kez çeyrek dilimler halinde kota koyduğunu hatırlatan Yayan, “Yani cıvataları adım adım sıkarak bizim Avrupa’ya olan 7 milyon tonluk ihracatımızı, 2 milyon tona kadar düşürdüler” ifadelerini kullandı.

AB’nin koruma yönünde elindeki enstrümanların bitmediğini vurgulayan Yayan, “Bunun ardından karbon vergisi var. Yeşil Ekonomi uygulamaları kapsamında karbon vergisi de getirmeyi hedefliyorlar” diye konuştu.

Türkiye’nin AB’ye yönelik Dünya Ticaret Örgütü’ne başvurusu bulunduğunu hatırlatan Yayan, “DTÖ, başvurunun haklı olup olmadığına bakacak ve büyük ihtimal AB’nin haksız olduğunu tespit edecek. Bunun üzerine de Türkiye karşı tedbir alma hakkını uygulayacak” dedi.

DİR gözden geçirilmeli

Türkiye’nin yerli sanayiyi korumak adına getirdiği ilave gümrük vergilerinin STA’lar sebebiyle AB ülkelerine uygulanmadığını dile getiren Yayan, “Bu ilave vergilerle başka ülkelerin Türkiye’ye ihracatı sınırlandırılınca, AB üreticilerinin önü açılmış oluyor” dedi. Tedbir getirilirken, tüm kaçakları tıkayacak çözümler uygulanması gerektiğini vurgulayan Veysel Yayan, AB’ye karşı tedbir uygulanmasını, ilave gümrük vergilerinde ise DİR uygulanmasının gözden geçirilmesini önerdi.

ÜLKENİN KIT KAYNAKLARI YURTDIŞINA TRANSFER EDİLİYOR

COVID-19 döneminde bazı sektörlere ucuz kredi ve vergi muafiyeti sağlandığına değinen Veysel Yayan şunları söyledi: “İnşaat, otomotiv, beyaz eşya gibi sektörlerde canlanmalar oldu. Şimdi ülke kıt kaynaklarından buralara transfer yaparken, bu transferler sonucu ortaya çıkan talebin de ülke kaynaklarına yönelmesi gerekiyor. Bazı çelik kullanıcısı üreticilerin, hammaddeyi içerden almak yerine, DİR kapsamında ithal ederek, ülkenin kıt kaynaklarını yurt dışına transfer etmelerini anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu durum içinde bulunduğumuz döviz darboğazını gidermeye yönelik çalışmalar ile, hiçbir şekilde bağdaşmıyor.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Mart ayında ücretli çalışan sayısı yıllık bazda arttı

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Türkiye’nin CRC ithalatı Ocak-Mart döneminde %22,2 azaldı

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Türkiye’nin ilk ve en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir 59 yaşında

15 Mayıs 2024 Çarşamba

AB, çelik endüstrisi için önemli bir değişime gidiyor

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kore çelik sektörü, Çin'den gelen ucuz ithalata karşı anti-damping soruşturması talep ediyor

14 Mayıs 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun