9,078.43 TRY BIST 100 BIST 100
38.44 USD USD USD
5.32 CNY CNY CNY
43.57 EUR EUR EUR
0.12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46.98 TRY Interest Interest
62.41 USD Fossil Oil Fossil Oil
40.43 USD Silver Silver
4.69 USD Copper Copper
98.19 USD Iron Ore Iron Ore
325.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
4,035.64 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Vişne Madencilik halka arzında talep toplama tarihleri belli oldu

Madencilik sektöründe 72 yıllık deneyime sahip Öztüre Holding iştiraki Vişne Madencilik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş halka arz oluyor. Tera Yatırım konsorsiyum liderliğinde gerçekleşecek halka arz 3-4-5 Şubat tarihlerinde “Sabit Fiyatla Talep Toplama” yöntemiyle gerçekleşecek.

Vişne Madencilik halka arzında talep toplama tarihleri belli oldu

Halka arzı kurumsallaşma yolunda ‘önemli bir kilometre taşı’ olarak değerlendiren Vişne Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Öztüre, halka arzdan elde edecekleri gelirin büyük bölümünü mevcut fabrikalarına yönelik yeni yatırımların finansmanında değerlendireceklerini söyledi. Öztüre, “Hedefimiz; Ar-Ge çalışmalarıyla mevcut ürün kompozisyonunda yer alan kireç ürünlerini geliştirerek pazardaki güçlü konumumuzu pekiştirmek ve yeni sektörlere açılmak. Ayrıca Narlı fabrikamız başta olmak üzere bütün fabrikalarımızda kapasite artırımına giderek ihracat faaliyetlerimizin artırılmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Madencilik sektöründe faaliyet gösteren Vişne Madencilik halka arz ediliyor. Temelleri 1952 yılında İzmir'in Bergama ilçesinde kurucusu Nihat Mithat Öztüre tarafından atılan şirket sermayesinin yüzde 20,51’i halka açılacak. Tera Yatırım liderliğinde toplam 41 aracı kuruluştan oluşan konsorsiyum aracılığıyla 3-4 ve 5 Şubat 2025 tarihlerinde “Sabit Fiyatla Talep Toplama” yöntemiyle gerçekleşecek halka arzda, pay başına satış fiyatı 37,44 TL olarak belirlendi.

Halka arz işleminde; 17 milyon TL nominal değerli kısmı sermaye artırımı, 7 milyon TL nominal değerli kısmı ortak satışı olmak suretiyle toplam 24 milyon TL’lik nominal değerli paylar satışa sunulacak. Halka arz büyüklüğünün 898 milyon 560 bin TL olacak.

“Halka arz kurumsallaşma yolunda önemli bir kilometre taşı olacak”

Halka arzı şirketin kurumsal kimliğinin güçlendirilmesi, marka bilinirliği ve tanınırlığının pekiştirilmesi açısından önemli bir kilometre taşı olarak değerlendiren Vişne Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Öztüre, “Şirketimiz, 2023 yıl sonu itibarıyla Türkiye’deki kireç üretiminin yüzde 8,4’ünü gerçekleştirmiş olup faaliyet gösterdiği Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te birinci, Türkiye çapındaki kireç üreticileri arasında ise ikinci büyük üretim hacmine sahip konumdadır. Yüzde 48,1 ile üretimimiz ağırlıklı olarak demir-çelik sektörüne yönelik olup, fabrika baca gazlarının desülfürizasyonu, geri dönüşüm plastik sanayinde nem ve gaz alıcı olarak kullanım, arıtma tesisleri, şeker üretimi, cam ve kağıt sanayi, hayvan yemi üretimi gibi  pek çok sektörün girdi maddesi olarak kireç kullanılmaktadır. Asitli tarım arazilerinde pH dengeleyici olarak ve killi yumuşak zeminlerin sağlamlaştırılması amacıyla stabilizasyon malzemesi olarak da kireç tedarik etmekteyiz. Karayollarının daha sağlam yollar yapmak için asfaltta da kireç kullanmaya başlaması ile kireç kullanımı daha da yaygınlaşmaktadır. Bununla birlikte altın üreticileri ve hamur kireç ile inşaat sanayi gibi ülkemizin önde gelen lokomotif sektörlerine yönelik gerçekleştirdiğimiz ürün yelpazemiz ile Türkiye ekonomisine önemli bir katma değer sağlamaktayız. 2023 yılında devreye aldığımız yeni fırınlarla birlikte toplam üretim kapasitemiz yılda 810 bin tona ulaşmıştır. Dolayısıyla halka arzın; kurumsallaşmanın yanı sıra üretim kapasitemizi ve karlılığımızı da olumlu şekilde etkileyeceğine inanıyoruz.” diye konuştu.

Halka arz geliri ile yeni yatırımları finanse edecek

Halka arzdan elde edilecek fonun kullanım alanlarına ilişkin de bilgi veren Öztüre, şunları söyledi: “Halka arz sonrası elde edilecek net gelirin; yüzde 40-45 gibi ağırlıklı bölümünü Çelemli fabrikamızın hammadde hazırlama tesis kurulumu, tüm destek ekipmanları ve altyapısında, yüzde 19-23'ünü Narlı fabrikamızın mikronize kireç öğütme hattı ve ekipman kurulumuna yönelik yatırımlarımızın finansmanında değerlendireceğiz. Geri kalanı ise yine Çelemli ve Narlı fabrikalarımız başta olmak üzere devam etmekte olan hidrolik kireç karışım hattı, kireç söndürme, sarım tesisi, büyük çuval dolumu, paketleme ve ambalajlama tesislerine yönelik yatırımlarımızda değerlendirilecek.”

Yeni yatırımlar sonucu şirketin ürün kompozisyonunun genişletilmesi ve pazar payının yükseltilmesinin hedeflendiğini aktaran Cem Öztüre, gelecek döneme ilişkin büyüme ve yatırım hedeflerini şöyle özetledi: “Şirketimiz bünyesinde operasyonel süreçlerin verimini arttırmak, yerli ve yabancı piyasa taleplerine hızlı şekilde cevap vermek için üretim birimlerimizin entegrasyonunu sağlayacak yeni tesisler kurmayı ve ürün gamının genişletilmesini planladık. Hedefimiz; öğütülmüş hidrat ve mikronize kireç pazarında aktif üretici olarak yer almak. Özellikle mikronize kireç üretimi ile birlikte global piyasada yeni sektörlere ulaşmayı amaçlıyoruz. Bu çerçevede; AR-GE çalışmalarıyla mevcut ürün kompozisyonunda yer alan kireç ürünlerini geliştirmek şirketimizin stratejik hedefleri arasında yer alıyor.”

Ayrıca Narlı fabrikamız başta olmak üzere bütün fabrikalarımızda kapasite artırımına giderek ihracat faaliyetlerimizin artırılmasını hedefliyoruz. Diğer yandan; karbon ayak izimizi azaltmak ve sürdürülebilir kalkınmaya destek olmak amacıyla güneş enerjisinden elektrik üretimi alanına girmeyi planlıyoruz. Yine sürdürülebilir büyüme hedefimiz kapsamında; dijitalleşmeye hız verdik. Hammadde tedarik süreçlerinden başlayarak, üretim ve ürünlerin müşteriye teslimine kadar tüm süreçleri elektronik ortamda raporlayarak takip edilmesi adına dijitalleşmeye yönelik yatırımlarımız da devam ediyor.”

“Toplam kaynaklarımızın yüzde 84,3’ü özkaynaklardan oluşuyor”

Şirketin 2024 yılı performansı ve finansal sonuçları hakkında da bilgi veren Öztüre, “30 Eylül 2024 tarihi itibarıyla özkaynaklarımız 2 milyar 127 milyon 81 bin TL olup toplam kaynaklarımızın yüzde 84,3’ünü oluşturuyor. Toplam aktiflerimiz yine aynı dönem itibarıyla 2 milyar 524 milyon TL olup şirketimizin hasılatı ise 2024 yılının 9 aylık döneminde 829 milyon 856 bin TL olarak gerçekleşti. Geçen yıl söz konusu dönemde satışlarımızda en çok payı yüzde 58 ile sönmemiş kireç (Kalsiyum oksit) ürünümüz aldı. Satışlarımızda; ikinci sırada Agrega ürünü, üçüncü sırada ise sönmüş kireç (Kalsiyum Hidroksit) ürünü yer alıyor. Dönem net karımız ise 2024 yılı 9 aylık dönemde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1204,4 oranında artışla 26 milyon 586 bin 842 TL olarak gerçekleşti” diye konuştu.

 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Odisha aims to triple steel production capacity by 2030

Wednesday, April 30, 2025

Vallourec signs USD 130 million OCTG steel pipe supply contract in Kuwait

Wednesday, April 30, 2025

TUBACEX IBF Kazakhstan to build seamless pipe production plant in Kazakhstan

Wednesday, April 30, 2025

"We Meet at the Great Summit of Steel"

Wednesday, April 30, 2025

Saudi Steel Pipe reports a 9% profit decline in Q1 2025

Friday, May 2, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now