SAHİLLER SAĞLIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ UYGULAMALARI ESAS ALINDI
Pandemi sürecindeki Gemi Söküm faaliyetleri nasıl ilerledi? Süreç sektörü nasıl etkiledi?
Pandemi sürecinde tesislerde gerekli önlemler alınarak faaliyetlere devam edilmiştir. Önlemler kapsamında tüm tesisler derneğimiz kontrolünde dezenfeksiyon işlemlerine tabi tutulmuş, çalışanlara virüsten korunma yollarına yönelik farkındalık seminerleri düzenlenmiştir.
Yılın ilk üç ay’ında 31 adet gemi tesislere getirilerek söküme alınmıştır. Bu süreçte bölgedeki demir çelik fabrikalarının hurda hammadde ihtiyaçları karşılanmıştır.
Tesislerde korona virüs salgınına yönelik alınan önlemler kapsamında “Ülkemize getirilecek hurda gemilerin, üzerinde personel olmaksızın römorkör yedeğinde çekilerek gelmesinde bir yasak ve kısıtlama olmamış, römorkörlerde ticari gemilere yönelik Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü uygulamaları esas alınmıştır.
Pandemi öncesi şubat ayının ilk haftasında ton başına 270 dolar olan gemi hurda fiyatlarının koronavirüs salgınının demir çelik sektöründeki global etkileri nedeniyle 210 dolara kadar gerilemiştir.
Korona virüsle mücadele sürecinde üretim ve istihdamı koruma kararlılığı gösterilmiştir.
Bu sürçte gemilerin sadece römorkör yedeğinde (personelsiz) olarak getirilmesi kaynaklı olarak bağlantılarda bekleme sonucu, yılın ilk 3 ay’ında (150.000 ton) 2019 yılı ilk üç ayına göre (290.000 ton) 140.000 tonluk düşüş tespit edilmiştir.
Aliağa’ya hangi ülkelerden sökülmek üzere gemi ithalatı yapılıyor?
Akdeniz çanağında legal bir sektör olarak faaliyet gösteren Türk Gemi Geri Dönüşüm Sanayi, çevre ve iş sağlığı en iyi uygulamaları ile, AB bayraklı ve diğer gemilerin geri dönüştürüleceği bir ülke olarak her zaman tercih edilmektedir.
Önemli avantajları;
a.Ülkemiz; gemi geri dönüşüm sanayinin kolay bulunabilir kalifiye iş gücüne sahip olması Avrupa pazarına yakınlık.
b. Akdeniz çanağında gemi geri dönüşüm endüstrisine sahip tek ülke olması
c. Tesislerinin toplu olarak Aliağa bölgesinde bulunması,
d.OECD Üyesi olunması
e. Basel sözleşmesi uygulamaları
f. Atık Yönetim sağlık ve iş güvenliği,en iyi uygulamalar
g..OECD içindeki devlet gemilerinin sökümü, global büyümenin yavaşlamasıdır.
GEMİLERİN GELİŞ YERLERİNE BİR ÖRNEKLEME OLARAK 2019 YILINDA,
Yunanistan 31 gemi ile ilk sırayı alırken; İtalya-Norveç-Rusya-Lübnan-Mısır- Kanada- Libya- Hollanda-İngiltere-Avusturalya- Venezuela –Fas-Cebelitarık- Senegal-Fransa-İspanya-Almanya-İsrail-Cezayir-Arnavutluk- Malta-Marshall adaları-Fildişi Sahili diğer ülkeler olarak sıralanmıştır.
Yazı dizisinin ilk bölümü: https://www.insaatnoktasi.com/haber/demir-celik-haberleri/gemi-geri-donusum-cevre-felaketlerini-onleyen-sektor-81720
Haber: Ayşe Nur Ustaoğlu
Comments
No comment yet.