Rosstat'a göre, 2025 yılının ilk çeyreğinde Rusya'nın ham çelik üretimi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %3.8 oranında azalarak 17.7 milyon tona geriledi. Sadece Mart ayında bu düşüş %4,7 oranında gerçekleşerek 6,1 milyon tona ulaşmıştır. 2024 yılının tamamında üretim 71 milyon tona geriledi. Analistler bu gerilemeyi küresel çelik fiyatlarındaki düşüşe, yüksek faiz oranları nedeniyle azalan iç talebe ve güçlenen rubleye bağlıyor.
Dünya Çelik Birliği (WSA) verilerine göre 2025 yılının ilk çeyreğinde küresel çelik üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla %0,4 oranında az bir düşüşle 468,6 milyon tona geriledi. Rusya, Japonya, ABD, Güney Kore, Almanya, Türkiye ve İran gibi büyük çelik üreticisi ülkelerde üretim %5,2 oranında azalarak 98,4 milyon tona gerilemiştir. Bu durum Çin (%0.6 artışla 259.2 milyon ton) ve Hindistan'daki (%6.8 artışla 40.1 milyon ton) büyüme ile dengelendi.
WSA, Şubat ayında yürürlüğe giren %25 oranındaki yeni ABD çelik ithalat tarifesinin yarattığı belirsizlikler nedeniyle Nisan 2025 küresel çelik talebi tahminini erteledi.
Alfa-Bank Menkul Kıymetler Piyasa Analitiği Başkanı Boris Krasnozhenov'a göre, Çin'in ihracatı küresel fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Nisan ayı başında Şangay Vadeli İşlemler Borsası'nda sıcak haddelenmiş rulo fiyatları ton başına 440 dolara kadar düşerek Avrupa ve ABD hariç çoğu pazarda fiyatları 2000'li yılların ortasındaki seviyelere çekti.
2022 yılından önce Rus çelik üretiminin yaklaşık %40'ı ihraç ediliyordu. Zayıf küresel fiyatlar ve lojistik zorluklar nedeniyle bu rakam o zamandan beri önemli ölçüde düştü. Örneğin, MMK eskiden üretiminin %10-15'ini ihraç ederken, şimdi %10'dan fazlasını ihraç etmiyor. Severstal %10-15 oranında ihracat yaparken, yaptırım uygulanmayan NLMK ihracat hacimlerini açıklamıyor.
Tarihsel olarak, Rusya'nın çelik üretiminin yaklaşık %25'i her ay ihraç ediliyordu. Ancak fiyatlar şu anda kârsız seviyelere yaklaşmış durumda. Bir ton haddelenmiş çelik üretmenin maliyeti 400 dolar civarındayken, üreticilerin zarar etmemesi için ihracat fiyatlarının ton başına 500 doları aşması gerekiyor. Mevcut fiyatlar artı lojistik masrafları kârı sıfıra yaklaştırıyor. Buna ek olarak, rublenin değer kazanması ve Çin çeliğindeki arz fazlası Rusya'nın ihracatını daha da düşürmektedir.
Ocak-Şubat 2025'te Rusya'nın demir metalürjisi ihracatı yıllık %10 düşüşle 1,3 milyon tona geriledi. Rusya'da sıcak haddelenmiş çelik sac fiyatları 2024 yılının başından bu yana ton başına 150 dolar düşmüştür. Bir slab üretmenin maliyeti ton başına 33.000 ruble veya dolar başına 100 ruble döviz kuru üzerinden 330 dolardır. Dolar başına 85 ruble döviz kurunda ise maliyet ton başına 388 dolar olacaktır. Dolayısıyla rublenin dolar başına 100 rubleden 85 rubleye güçlenmesi, maliyetin ton başına 58 dolar artmasına yol açıyor.
Severstal'e göre, 2025 yılının ilk çeyreğinde yurt içi çelik tüketimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %13 oranında azaldı. Şirketin 2024 yılı ilk çeyreğinde 10,9 milyon tonluk tüketim tahminine göre, mevcut tüketim yaklaşık 9,48 milyon tondur.
Severstal'in Yatırımcı İlişkileri Başkanı Nikita Klimantov, SberCIB webinar'ında yüksek Merkez Bankası faizinin inşaat ve makine sektörlerindeki talebi önemli ölçüde azalttığını belirtti. Birçok metal tüccarı gelecekteki perakende talebi umuduyla stok tutuyor, ancak pahalı kredi bu yaklaşımı uygulanamaz hale getirdi.
Bağımsız uzman Leonid Khazanov inşaat ve mühendislik sektörlerinden gelen talebin düştüğünü doğruladı. Yeni konut projeleri yavaşlıyor, endüstriyel ve ticari inşaatlar ise durgunlaşıyor. Otomotiv ve ekipman imalatında da çelik kullanımında düşüş yaşanıyor.
Severstal'in 2024 raporuna göre, toplam yurtiçi çelik talebi yıllık bazda %6 düşüşle 43,8 milyon tona geriledi. İnşaat talebi %6 düşüşle 33,8 milyon tona, enerji talebi %11 düşüşle 4,9 milyon tona gerilerken, mühendislik talebi %4 artışla 5,1 milyon tona ulaştı. Rusya'da 2024 yılında üretilen 70,7 milyon ton çeliğin %47,8'i inşaat, %6,9'u enerji ve %7,2'si makineler tarafından tüketildi.
Evraz Steel, 2025 yılının ilk çeyreğinde başlayan yeni konut projelerinin sayısının %24 oranında düştüğünü bildirdi. Ancak altyapı ve sanayi inşaatları, devam eden projelerin uzun döngüleri nedeniyle sabit kaldı. Daha güçlü bir ruble, özellikle nakliye maliyetlerinin daha düşük olduğu Rusya'nın doğu bölgelerine Çin'den çelik ithalatını artırma riski de taşıyor.
Evraz, son beş yılda Çin'den Rusya'ya yapısal çelik ithalatının ihmal edilebilir düzeyde olduğunu açıkladı. Ancak zayıf Çin iç talebi ve güçlü rublenin birleşimi, Çin çeliğini giderek daha cazip hale getirerek yerel üreticiler için yeni bir tehdit oluşturuyor.
Alfa-Capital'den Dmitry Skryabin'e göre çelik endüstrisi tam anlamıyla bir durgunluk değil, daha yavaş büyüme ve daralan marjlar nedeniyle bir “sıkıştırma” evresinde. Merkez Bankası'nın yüksek faiz oranları, düşük inşaat talebi ve temkinli alıcılar uzun süreli bir gerileme yaratıyor.
Evraz, düşen ihracat sevkiyatları nedeniyle üç yüksek fırınından birini durdurdu ve Batı Sibirya'daki tesisindeki iki BOF atölyesinden birini kapattı. Alfa-Bank'tan Krasnozhenov bu durumu azalan yatırım faaliyetlerine ve alıcılar arasındaki sınırlı fonlara bağlıyor. Güçlü ruble ihracatçıların fiyat hassasiyetini daha da kötüleştiriyor.
Evraz'ın piyasa geliştirme direktörü Dmitry Yeremeyev, birçok inşaat projesinin hala planlama aşamasında olduğunu söylüyor. Merkez Bankası'ndan faizleri düşürme yönünde gelecek bir sinyal, faaliyetlerin önünü açabilir. Aksi takdirde, finansman zorlukları nedeniyle yavaş ama istikrarlı üretim kesintileri muhtemelen devam edecek.
Comments
No comment yet.