10,082.77 TRY BIST 100 BIST 100
34.69 EUR EUR EUR
32.37 USD USD USD
4.50 CNY CNY CNY
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44.34 TRY Interest Interest
88.24 USD Fossil Oil Fossil Oil
26.78 USD Silver Silver
4.59 USD Copper Copper
118.51 USD Iron Ore Iron Ore
386.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,427.31 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Türkiye'nin Kuzeyi Krediyle Doğusu Nakitle Konut Alıyor

İlk 11 ayda, ipotekli konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı yüzde 24,6 olarak gerçekleşirken, bu oran Doğu illerinde yüzde 5’lere kadar indi. Bingöl ve Muş gibi Doğu illerindeki konut satışlarının yüzde 90’ından fazlasında nakit kullanıldığını ifade eden Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, ipotekli satış oranının en yüksek olduğu illerin ise Artvin ve Ardahan olduğunu söyledi...

Türkiye'nin Kuzeyi Krediyle Doğusu Nakitle Konut Alıyor

Yılın ilk 11 ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde satılan toplam konut sayısı 1 milyon 146 bini aştı. Kredi faizlerindeki yükselişlerin etkisiyle, özellikle yılın ilk yarısında ipotekli konut satışında ciddi düşüşler göze çarparken; Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illeri bu düşüşten en az etkilenen şehirler olarak öne çıktı.

TÜRKİYE GENELİNDE YÜZDE 24,6

Coldwell Banker olarak, TÜİK verileri üzerinden yaptıkları araştırmada Türkiye’de 81 ilin ipotekli konut satış oranlarını ortaya koyduklarını ifade eden Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, krediyle satış olarak da bilinen ipotekli konut satış oranının Türkiye genelinde yüzde 24,6 olarak gerçekleştiğini ifade ederken, “Türkiye haritasında doğuya doğru gittiğimizde bu oranın kademeli olarak düştüğünü; kuzey illerimizde ise bu oranın zirve yaptığını görüyoruz” dedi.

ARTVİN VE ARDAHAN ZİRVEDE

İstatistiklere göre; Türkiye’de ipotekli konut satış oranının en yüksek olduğu ilin yüzde 38,6’lık oranla Artvin olduğunu söyleyen Gökhan Taş, “Bir diğer deyişle, Artvin’de her 100 konutta 38’inin el değiştirmesi için banka kredisi kullanılmış durumda. Artvin’i, yüzde 34,9’luk oranla Ardahan takip ediyor. İlk 10’daki diğer şehirler ise Bilecik, Manisa, Adana, Denizli, Zonguldak, Ankara, Amasya ve Kırklareli olarak sıralanıyor” dedi.

BİNGÖL, MUŞ, ŞIRNAK SON 3’TE

İpotekli konut satış oranının en düşük olduğu şehirlerin ise Doğu illeri olduğunu sözlerine ekleyen Gökhan Taş şöyle devam etti: “Sıralamaya baktığımızda Türkiye’de kredili satış oranının en düşün olduğu ilin Bingöl olduğunu görüyoruz. Bingöl’deki konut satışının sadece yüzde 6’sında banka kredisi kullanılmış durumda. Muş’ta da benzer bir durum söz konusu. Bu ilimizde de oran sadece yüzde 8,2. Onu da sırasıyla Şırnak, Hakkari, Yalova, Bayburt, Şanlıurfa, Kilis, Konya ve Mardin takip ediyor.”
Son aylarda, bankaların konut kredisi oranlarını aşağı çektiğini; bunun yanı sıra Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin de gayrimenkul sektöründe ciddi bir rahatlama yarattığını söyleyen Gökhan Taş, yabancıya satıştaki hareketliliğin de etkisiyle, konut satışlarının yıl sonunda geçtiğimiz yıla yakın seviyelerde gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Housing prices increased in February

Wednesday, April 24, 2024

The rate of rent increase for workplaces is determined

Monday, December 4, 2023

Housing sales in Türkiye decreased in October

Thursday, November 16, 2023

House Price Index increased by 7.3 percent in July

Monday, September 18, 2023

122 thousand 91 houses were sold in Türkiye in August

Saturday, September 16, 2023
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now