Türkiye’ye yönelik onca saldırıya rağmen geçen yıl ekonomi beklentileri altüst ederek yüzde 2.9 büyümeyi başardı. Özellikle son çeyrekte yakalanan yüzde 3.5’lik büyüme 2017 yılına ilişkin daha önce yapılan tahminleri de yukarı yönlü revizyona zorluyor. Türkiye ekonomisinin dünyayı kıskandıran bu performansında “karamsar” tabloların çizildiği dönemlerde yatırım kararlarından geri adım atmayan şirketlerin payı oldukça yüksek. Tosyalı Holding işte bu şirketlerden biri.
KRİZDE YATIRIM YAPTI
Tüm dünyayı sallayan global ekonomik krizin yaşandığı 2008 yılında Tosyalı Holding, Osmaniye’nin gelişmesine katkı sağlayacak çok önemli bir karar aldı. Bu kararın alınmasına götüren süreci Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı şu sözlerle anlattı: “2003-2007 yılları arasında Osmaniye’nin Toprakkale İlçesi’nde Kaymakam olan İskender Yönden, ısrarla bizi ilçeye yatırım yapmamız için davet etti. Açıkçası ilk başta hiç ilgilenmedim. Yönden’in telefonlarına çıkmayınca şirketimizin CEO’su Suat Korkmaz devreye girdi ve görüşmem konusunda ikna etti. İlk görüşmede Yöndem yatırım için ne kadar arsaya ihtiyacımız olduğunu sorunca, ‘200 dönüm’ dedim. Kısa sürede arsa tahsisi gerçekleşti ve biz Nisan 2008'de spiral boru fabrikası yatırımına başladık…”
1.7 MiLYAR DOLARLIK YATIRIM
Tosyalı Holding’in şu anda Osmaniye’deki yatırım alanları toplamı 2 milyon metrekareyi, yatırım tutuarı ise 1.7 milyar doları bulmuş durumda. Bu yatırımların en yenisi 2015 yılında Japonya’nın öncü şirketlerinden Toyo Kohan ile ortak kurulan Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş. Şirkette yatırımlar, 2017 yılının ilk çeyreğinde tamamlandı. Tesiste otomotivden meşrubat kutularına kadar farklı ürünler üretilecek.
PEÇETEDEN İNCE ÇELİK
Fuat Tosyalı, Japon ortakları Toyo ile birlikte 650 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ifade ederek, “Burada, 10 mikronluk, yani kağıt peçeteden daha ince ambalaj tenekesi de üreteceğiz. 15 Nisan’da seri üretime geçilmesiyle Türkiye’nin teneke ambalajdaki 200 milyon dolarlık ithalatına gerek kalmayacak. Tesisimizin tamamında ise 500 milyon dolarlık ileri teknoloji ürünü çelik ithalatı ikame edilecek. 300 milyon dolarlık ihracat yapacağız” dedi.
TANAP'TA SON SEVKİYAT
Osmaniye’de 250 bin metrekarelik alanda kurulu Tosçelik ERW Boru şirketi geçen hafta TANAP’a 470 kilometrelik boru tesliminin son partisini de gerçekleştirdi. “Dünyada sektörün en küçük karbon ayak izine sahip boru fabrikası bizimki” diyen Fuat Tosyalı, çatıya döşenecek güneş panelleriyle 10 megavat elektrik üreteceklerini söyledi.
ONUR MADALYASI
Tosyalı, “TANAP’a mal vermek, ömür boyu boynumuzda şerefle taşıyacağımız onur madalyasıdır” dedi.
Kaynak: Akşam
Comments
No comment yet.