9,078.43 TRY BIST 100 BIST 100
38.44 USD USD USD
5.32 CNY CNY CNY
43.71 EUR EUR EUR
0.12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46.98 TRY Interest Interest
62.41 USD Fossil Oil Fossil Oil
40.43 USD Silver Silver
4.69 USD Copper Copper
99.25 USD Iron Ore Iron Ore
325.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
4,035.64 TRY Gold (gr) Gold (gr)

TCMB'den konkordato talepleri ile ilgili analiz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan bir analiz, bu yıl içinde gerçekleşen konkordato taleplerinin, parasal sıkılaştırma öncesinde finansal stres altında olan firmalarda yoğunlaştığını ortaya koydu. Analizde, konkordato taleplerinin firmaların yüksek borçluluk ve düşük likidite seviyeleriyle ilişkili olduğu vurgulanıyor.

TCMB'den konkordato talepleri ile ilgili analiz

TCMB Başdanışmanı Halil İbrahim Aydın ve ekip tarafından hazırlanan "Konkordato Gelişmelerine Yakından Bir Bakış" başlıklı çalışmada, icra ve iflas kanunundaki konkordato hükümlerinin, firmaların borçlarını uzatmak ve iflastan kurtulmak amacıyla kullanıldığı belirtildi. Firmaların borç ödeme kapasiteleri ve likidite durumlarının konkordato süreçlerinde belirleyici olduğu ifade ediliyor.

Analizde, konkordato ilan eden firmaların borçluluk oranlarının diğer firmalara göre daha yüksek, likidite seviyelerinin ise belirgin şekilde daha düşük olduğu gözlemleniyor. Örneğin, konkordato firmalarının ticari borçlarının toplam varlıklara oranı yüzde 36 iken, diğer firmalarda bu oran yüzde 11 seviyesinde. Ayrıca, konkordato firmalarının hazır değerlerinin kısa vadeli yükümlülüklerine oranı ise medyan olarak yaklaşık yüzde 2 iken, diğer firmalar için bu oran yüzde 8 civarında.

Bulgular, konkordato talebinde bulunan firmaların, parasal sıkılaştırma öncesinde de finansal sorunlar yaşadığını ortaya koyuyor. 2024 yılında konkordato ilan eden firmaların, parasal sıkılaştırmanın başladığı 2023 yılı haziran ayı itibarıyla yüzde 41’inin temerrüt halinde olduğu, yüzde 61’inin yüksek borçlu ve yüzde 26’sının düşük likiditeye sahip olduğu belirtiliyor.

Analizde ayrıca, konkordato sürecinin firmaların tedarikçilerine olan ödemelerini erteleme imkanı sunduğu ve bu firmaların ekonomik büyüklükteki paylarının önem taşıdığı ifade ediliyor. 2024 yılında konkordato talep eden firmalar, toplam nakdi ticari kredi bakiyesinin yüzde 0,38’ini, toplam istihdamın yüzde 0,07’sini ve toplam satışların yüzde 0,16’sını oluşturuyor.

Sonuç olarak, yüksek borç ve düşük likidite ile çalışan firmaların konkordato taleplerinin, dönemsel olarak artabileceği vurgulanıyor. Analiz, 2024 yılı içindeki konkordato taleplerinin, parasal sıkılaştırma öncesinde riskli kategoride yer alan ve ekonomideki ağırlığı görece düşük firmalarda yoğunlaştığını gösteriyor. Bu durum, ekonomik dengeleri etkileyen önemli bir dinamik olarak öne çıkıyor.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Project Qatar 2025 opens its doors for the 21st time

Friday, May 2, 2025

Partial recovery observed in UAE scrap market

Friday, May 2, 2025

GBP 94 million spent on nationalization of British Steel

Friday, May 2, 2025

The countdown has started for Made in Steel 2025

Friday, May 2, 2025

EU and US sanctions message to Russia: 17th package on the way

Friday, May 2, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now