10,208.65 TRY BIST 100 BIST 100
4.49 CNY CNY CNY
34.70 EUR EUR EUR
32.31 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45.27 TRY Interest Interest
83.94 USD Fossil Oil Fossil Oil
26.74 USD Silver Silver
4.50 USD Copper Copper
117.55 USD Iron Ore Iron Ore
386.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,402.11 TRY Gold (gr) Gold (gr)

KENTSEV Başkanı Haluk Sur'dan "kentsel dönüşüm için acele edilmesi" çağrısı

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Başkanı Haluk Sur, olası büyük depremde çok ağır ve ağır hasar alması beklenen binalardaki vatandaşların bir an önce kentsel dönüşüm için kolları sıvaması gerektiğini belirtti.

KENTSEV Başkanı Haluk Sur'dan "kentsel dönüşüm için acele edilmesi" çağrısı

KENTSEV'den yapılan açıklamada, Emlak Katılım Bankası AŞ'nin, kentsel dönüşüm için tüm alanları kapsayan güçlendirme, yerinde dönüşüm ve alansal dönüşüm olmak üzere 3 ana finansman modeli geliştirdiği hatırlatıldı.

Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un verdiği müjde ile Emlak Katılım Bankası'nın, kentsel dönüşüm ve güçlendirmede vatandaş için formül geliştirecek olmasının büyük bir heyecanla karşılandığı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen KENTSEV Başkanı Haluk Sur, İstanbul'da her binada ortalama 4 daire olduğunu belirterek, İstanbul'da muhtemel 7,5 ve üzeri şiddetli bir deprem senaryosunda çok ağır ve ağır hasar alması beklenen daire sayısının 211 bin adedin üzerinde olduğunu bildirdi.

Bu rakamın kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Sur, ev sahiplerinin daireleriyle ilgili iyi araştırma yapmaları, uzman bir kuruluşa mutlaka yapı denetimi
yaptırmaları gerektiğini kaydetti.

Sur, bu binaların depreme dayanıksız olanlarının hemen tahliye edilmesi gerektiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Son dönemde kentsel dönüşümü hızlandırmak için önemli kararlar hayata geçmeye başladı. Dün de Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kentsel dönüşümle ilgili önemli kararlar açıkladı. Emlak Katılım Bankası'nın 3 ana finansman modeli ile evleri kentsel dönüşüme uğramak zorunda olan vatandaşlara uygun finansman sunulması çok değerli ve hayati bir karar.

KENTSEV olarak sürecin entegrasyon tarafında aktif görev alabiliriz. Geç kalmamalıyız. Nitekim son 8 yılda 564 bin konut dönüşebilmişti. 700 bin konutun dönüşümü ise sürüyor. Acil dönüşmesi gereken konut adedi ise 300 bini İstanbul'da olmak üzere 1,5 milyon. Toplamda ise yaklaşık 6,5 milyon konut. Bu kararı, aynı zamanda gayrimenkul sektörünün bağlantılı olduğu 200'den fazla alt sektörde ekonomik canlanma oluşturacak bir teşvik olarak görüyorum. Dolayısıyla karar sadece sektör adına değil, vatandaş adına da oldukça değerli. Nitekim kısa süre önce de konutlarını riskli yapı statüsünde dönüştüren vatandaşlar için mevcut yapılarının 1,5 katına kadar yapacakları inşaat taahhüt işlerinde KDV oranını yüzde 18'den yüzde 1'e indiren ve binasını dönüştürecek hak sahibi her bir vatandaşın bankalardan kullanacağı krediyi de 125 bin liradan 200 bin liraya ve 5 daireye kadar toplam kredi tutarını 625 bin liradan 1 milyon liraya yükselten kararlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile açıklanmıştı."

Bu teşvik ve desteklerin kentsel dönüşümü hızlandıracağına işaret eden Sur, binası çok ağır ve ağır hasar alması beklenen vatandaşların bir an önce kentsel dönüşüm için kolları sıvaması gerektiğini vurguladı.
 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Housing prices increased in February

Wednesday, April 24, 2024

The rate of rent increase for workplaces is determined

Monday, December 4, 2023

Housing sales in Türkiye decreased in October

Thursday, November 16, 2023

House Price Index increased by 7.3 percent in July

Monday, September 18, 2023

122 thousand 91 houses were sold in Türkiye in August

Saturday, September 16, 2023
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now