9,915.62 TRY BIST 100 BIST 100
34.89 EUR EUR EUR
32.51 USD USD USD
4.51 CNY CNY CNY
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44.70 TRY Interest Interest
89.50 USD Fossil Oil Fossil Oil
27.20 USD Silver Silver
4.58 USD Copper Copper
119.16 USD Iron Ore Iron Ore
386.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,438.11 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Kentsel Dönüşümle Daha Güvenli Evler

İstanbul hem deprem bölgesinde olması hem de çarpık kentleşmesiyle dikkat çeken bir şehir. Kentsel dönüşüm ise hem insanların daha güvenli evlerde yaşamasını sağlıyor hem de asansör, otopark, sosyal alan gibi imkanlar sağlıyor...

Kentsel Dönüşümle Daha Güvenli Evler

İstanbul gibi milyonlarca insanın yaşadığı şehirde konut en önemli konulardan biri. Özellikle deprem söz konusu olduğunda herkes yaşadığı evin sağlam ve dayanıklı olmasını tercih ediyor. Kentsel dönüşüm de sağlam binalarda oturma imkanı verirken yanında pek çok avantajı da getiriyor. Kentsel dönüşüm ile birlikte evlerde yeni yönetmeliğe uygun sistemler kuruluyor. Yeni yapılan binalarda öncelikle asansör, otopark gibi kriterler ön planda oluyor. Otoparklar yerden kazanılması amacıyla artık binaların altına yapılıyor veya bahçe içi açık otopark olarak düzenlenebiliyor. Büyük metrekareli alanlarda yapılan inşaatlarda sosyal alan imkanı gibi fırsatlarla alıcı ve mülk sahiplerine daha konforlu ve rahat bir yaşam sunuyor. Daire genişliklerine bakıldığında ise m2 oranları brüt 100 m2’den başlıyor.

Daha yüksek kira getirisi
Ev sahipleri kentsel dönüşüm sonrası yeni evlerinde kendileri de oturmayı tercih edebiliyor veya kiraya veriyorlar. Yönetmeliğe uygun, depreme dayanıklı olan bu yeni evlerin kira getirisi de eski binalardaki evlere göre (semt, konum, metrekareye göre değişiklik göstermekle birlikte) yaklaşık yüzde 50 daha yüksek oluyor. Bu nedenle kentsel dönüşümle yenilenen evleri yatırım aracı olarak da görmek mümkün.

2 milyon binanın dönüşmesi gerekiyor
Yapılan araştırmalar, İstanbul'da bulunan 4-4,5 milyon konutun yaklaşık 2 milyon adedinin kentsel dönüşümle yenilenmesi gerektiğini gösteriyor. Kentsel dönüşüm ne gibi faydalar sağlıyor? Öncelikle tekrar yapılacak binalar yeni yönetmeliğe göre inşa edileceği için depreme dayanıklı olması gerekiyor. Bu da konut tercihinde önemli bir nokta. Özellikle depremden sonra konut sahiplerinin kentsel dönüşüm için daha çok başvuru yaptığı düşünüldüğünde bu konunun önemi dikkat çekiyor. Ayrıca kentsel dönüşümle binalar daha yaşanabilir bir hale getiriliyor ve standartizasyon geliyor.

Modern bir çehre
Kentsel dönüşümle yenilenen evlerin değerinin arttığını belirten RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn, bu dönüşümle güvenliğin yanı sıra pek çok ek fayda sağlandığını ekliyor: “Öncelikle daha güvenli binalarda oturmak deprem bölgesinde olan bir şehrin sakinlerinin en önemli hakkı. Bunun yanında, özellikle İstanbul örneğinde olduğu gibi çarpık şehirleşmenin önüne geçmek, şehre daha modern bir çehre kazandırmak, oluşturulacak yeni yaşam alanlarında çok daha kaliteli hizmet sağlanması için kentsel dönüşüm önemli bir adım” diyor.
 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Housing prices increased in February

Wednesday, April 24, 2024

The rate of rent increase for workplaces is determined

Monday, December 4, 2023

Housing sales in Türkiye decreased in October

Thursday, November 16, 2023

House Price Index increased by 7.3 percent in July

Monday, September 18, 2023

122 thousand 91 houses were sold in Türkiye in August

Saturday, September 16, 2023
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now