10,045.74 TRY BIST 100 BIST 100
4.50 CNY CNY CNY
34.67 EUR EUR EUR
32.38 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44.49 TRY Interest Interest
84.03 USD Fossil Oil Fossil Oil
26.53 USD Silver Silver
4.56 USD Copper Copper
116.58 USD Iron Ore Iron Ore
386.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,407.35 TRY Gold (gr) Gold (gr)

İş Dünyasından KDV İndirimi Talebi

İş dünyası yeni dönemde piyasanın kilidini kıracak acil önlemler bekliyor. Öne çıkan iki talep; KDV indirimleri ile daralan iç talebin hareketlendirilmesi ve STA’lar imzalanarak ticaret savaşlarına karşı önlem alınması.

İş Dünyasından KDV İndirimi Talebi

  Sektör temsilcileri taleplerini detaylandırdığında yeni hükümetten özellikle KDV konusunda düzenlemebeklendiği ortaya çıkıyor. Dünyada giderek artan korumacılık politikaları ve ticaret savaşları da özellikle ihracatçıların başlıca sorunlarından. Bu konuda ise yeni hükümetin serbest ticaret anlaşmaları yaparak, sorunu aşması beklentisi var.

Çelik

"En önemli sorunumuz ticaret savaşları"

  Sektör olarak en önemli sorunlarının ticaret savaşları olduğunu dile getiren Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan başta Çin olmak üzere dünyadaki çelik üretim kapasite fazlasının oluşturduğu baskı nedeniyle, ihraç pazarlarında korumacılığın geçtiğimiz yıllarda giderek arttığını vurguladı. Bazı ülkelerin iç piyasalarını korumak amacıyla haksız gerekçelerle açtığı anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmalarına sektör olarak maruz kaldıklarını söyleyen Aslan şu bilgileri verdi: “Türk çelik sektörünün uzun yıllardan beri mücadele ettiği korumacılık önlemleri son dönemlerde dünya genelinde giderek arttı. ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ithalatında getirdiği yüzde 25’lik vergi ile ticaret savaşları başlamış oldu. Akabinde Avrupa Birliği’nin Section 232 önleminin yaratacağı etkinin iç pazarına karşı tehdit oluşturacağı gerekçesiyle bir korunma önlemi başlatması bu kıvılcımı alevlendirdi. Başta sadece çelik sektörünü etkileyen bu durum, bugün gelinen noktada ise gıda, tekstil, motorlu taşıt ve daha birçok sektörde ülkeleri çeşitli yönlerden etkileyen bir afet haline geldi. Sağduyuyla bu soruna çözüm bulunmalı."

Gayrimenkul

Faizlerin düşmesi bekleniyor

  Gayrimenkul sektörü piyasanın faiz oranlarının düşmesişye hareketlenebileceği görüşünde. Konuyla ilgili İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, buna bir de sektör temsilcilerinin katkıları eklenince psikolojik olarak alıcının da artacağını söylüyor. Durbakayım, diğer yandan yabancıya konut satışında 1 milyon dolar olan sınırın 300 bin dolar gibi daha makul seviyelere çekilmesinden yana olduklarını ifade etti. Durbakayım, öncesinde mevzuata uygun alınan inşaat ruhsatı ile yapılan projelerin, imar planı iptalleriyle akamete uğramasının önemine dikkat çekti. Yani önceden kazanılmış olan hak, plan iptalleri olsa bile korunmaya devam etmesinin önemine değindi. Durbakayım önerilerini şöyle sıraladı: “Bizim gibi imalatçılara sanki ihracat yapıyormuş gibi KDV ve vergi iadesi gibi bir takım avantajlar sağlanması yabancı alışını artıracak unsurlar. Malzemelerde yerli kullanımı teşvik için bir takım katkılar olabilir. Çünkü dövize bağlı girdiler rakamları şişiriyor. Demir fiyatlarında ciddi sıkıntı var. Biz ithalat tarafı hiçbir zaman olmadık ama eğer gerekiyorsa ithalat silahımızı çekip demiri biraz frenlemek lazım çünkü aşırı bir artış var.”

 

 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Authorities in Brazil demand more despite Vale and BHP's $25 billion mining disaster settlement offer

Thursday, May 2, 2024

KARÇEL is continuing to grow in Europe

Tuesday, April 30, 2024

Khouzestan Steel company recognized as a global steel export leader in Iran

Monday, April 29, 2024

Egypt’s Iron and Steel for Mines and Quarries achieves record sales in March

Monday, April 29, 2024

Emirates Steel Arkan honored as "2024 Steel Sustainability Champion" for leading environmental innovation

Monday, April 29, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now