9,915.62 TRY BIST 100 BIST 100
4.50 CNY CNY CNY
34.71 EUR EUR EUR
32.40 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44.70 TRY Interest Interest
88.74 USD Fossil Oil Fossil Oil
27.17 USD Silver Silver
4.59 USD Copper Copper
119.16 USD Iron Ore Iron Ore
386.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,435.16 TRY Gold (gr) Gold (gr)

“İnşaat Sektöründe Yeni Düzenlemelere ve Kalıcı Teşviklere İhtiyaç Var”

İstanbul’da bugüne kadar birçok projeye imza atan Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya ile son projeleri Elite Concept ve inşaat sektörü üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik…

“İnşaat Sektöründe Yeni Düzenlemelere ve Kalıcı Teşviklere İhtiyaç Var”

- Konut kredisi faiz oranları yeniden yüzde 1’in üzerine çıktı. Bu durum sektörünüzü nasıl etkiliyor?

Konut kredi faiz oranlarındaki artış sektörümüzü olumsuz yönde etkiliyor. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız yüksek faiz oranları nedeniyle zorluk çekerken, birçok inşaat firması da sıkıntıya düşüyor. Konut sektörünü canlandırmak ve konut alımını kolaylaştırmak için son olarak “Türkiye için Kazanç Vakti'’ sloganıyla başlatılan yüzde 10 indirim, yüzde 10 peşinat ve bankasız, kefilsiz 10 yıl 0.98 faiz kampanyası bu noktada sektörü canlandırmak adına önemli bir adım oldu. Biz de Şua İnşaat olarak bu kampanyanın içerisinde yer aldık ve bu koşullara ek olarak kişiye özel ödeme planları geliştirdik. Bu kampanyalar sayesinde sektörümüz bir süre için hareketleniyor, ancak sürdürülebilir şekilde psikolojik sınır olarak kabul edilen yüzde 1 faiz oranının üzerine çıkılmaması hem ülke ekonomimiz hem de sektörümüz için çok daha yararlı olur.
- Son zamanlarda birçok inşaat firması konkordato ilan etti? Bunu neye bağlıyorsunuz?
Dolar kurunda yaşanan iniş ve çıkışlar ithalat konusunda aktif olan sektörlerde maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor. Bu sektörlerin başında da inşaat sektörü yer alıyor. İnşaat maliyetlerinde yaşanılan artışlarla birlikte sıkıntıya giren çok sayıda inşaat firması var. Ekonomik kriz dolayısıyla banka faiz ve kredi oranlarındaki artışın yanı sıra müşterilerin yatırım yapmaktan çekinmesi ve başta demir, beton, akaryakıt gibi maliyetlerin hızla yükselmesi birçok inşaat firmasının konkordato ilan etmesine neden oldu.

- İnşaat sektöründe girdi maliyetleri artarken, konut fiyatları aynı oranla yükselmiyor. Bunun için nasıl bir tedbir alıyorsunuz?

İnşaat sektörü bugüne kadar büyük fedakarlıklar göstererek inşaat maliyetlerinde yaşanan artışları mümkün olduğunca fiyatlara yansıtmadan ve cazip kampanyalar geliştirerek sektörün, genel ekonominin, istihdamın ve tüketicilerin yararına olacak her türlü adımı attı ve atmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre inşaat sektörü 2018’in ilk çeyreğinde yüzde 6,9 büyüyerek son 4 yılın en yüksek rakamına ulaştı. Yine TÜİK tarafından yapılan ikinci çeyreğe ilişkin açıklamalara baktığımızda yüzde 0.8 büyüme görüyoruz. Her ne kadar son dönemlerde bir durgunluk yaşansa da başlatılan kampanya ve düşük faiz oranlarıyla birlikte inşaat sektörünün yeniden atağa geçeceğine inanıyoruz. Çünkü Türkiye gibi genç nüfusa sahip, evlenme ve çocuk sahibi olma ve dolayısıyla yeni ya da daha geniş bir eve ihtiyaç duyulma oranı yüksek, aktif deprem kuşağında yer aldığı için deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilmiş yeni konutlara taşınma ihtiyacı bulunan bir ülkede konuta olan talebin bitmesi mümkün değil. Yanı sıra özellikle prim potansiyeli yüksek bölgelerden gayrimenkul alımı değerli ve sürdürülebilir bir yatırım aracı olduğu için yerli ve yabancı yatırımcıların konuta olan ilgisinin de devam edeceğini düşünüyoruz.

- Sektörün başlıca sorunları neler? Çözüm için önerilerinizi belirtir misiniz?

Her an deprem gerçeği ile karşı karşıya olan Türkiye’de riskli binaların yenilenmesi sürecinde kentsel dönüşüm kritik önem taşıyor. 17 Ağustos depremi sonrasında yeni binalar depreme karşı daha dayanıklı inşa ediliyor, ancak bu değişim ülkemiz için yeterli değil. Ek olarak, Türkiye’de nitelikli konut alımının kolaylaşması ve sektörün sürdürülebilir bir büyümeyle ekonomiye katkı sağlayabilmesi için yeni düzenlemelere ve kalıcı teşviklere ihtiyaç var.
İnşaat sektöründe yaşanan sorunlardan bir diğeri de kalifiye eleman sıkıntısı. Her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de nitelikli iş gücüne sahip olmak çok önemli. Özellikle sektörde yaşanan gelişmelere ve yeniliklere bağlı olarak yeterli bilgi ve tecrübeye sahip çalışanlara ihtiyacımız var. Bu nedenle sektördeki mesleki eğitimlerin ve teşviklerin artırılması gerektiğini düşünüyoruz.

- İstanbul’un büyük inşaat firmaları İzmir’de yatırım yapmaya başladı. Sizin Anadolu’ya açılmak gibi hedefiniz var mı?

Şu an böyle bir planımız bulunmuyor. Ancak ilerleyen dönemlerde geleceği olan lokasyonlarda yeni projelere imza atmak için değerlendirmelerimizi yapmayı sürdüreceğiz. Şua İnşaat olarak bilgi birikimimiz ve tecrübemizle proje geliştirdiğimiz kentlere estetik yapılar ve bu kentlerdeki vatandaşlarımızın yaşamlarına değer katmaya her zaman devam edeceğiz.

- Gayrimenkul sektörünü değerlendirir misiniz?

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörü son 15 yılda şüphesiz ki çok büyük gelişmelere imza attı. Özellikle Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte inşaat sektörü de her yıl büyüdü ve ekonomik olarak da önemli bir yere geldi. Şua İnşaat olarak inşaat sektöründe yaşanan gelişmeleri ve büyümeyi hem Türkiye ekonomisi hem de konut üreticileri açısından çok değerli buluyoruz. Son dönemde yaşanan dövizdeki artış ve ekonomik dalgalanmalara rağmen ülkemizin gelecek perspektifi içinde inşaat sektörünün büyümeye ve gelişmeye devam edeceğine inanıyoruz.

- Yeni projeniz hakkında bilgi verir misiniz? Bugüne kadar yaptığınız projelerden de bahseder misiniz?

Şua İnşaat olarak, inşaat sektöründe 1992 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Hayatın ve yatırımın merkezinde yükselen projelerimizle elit bir yaşam konseptinin yanı sıra yüksek kazanç vadediyoruz. İleri inşaat teknolojisi ile hayata geçirdiğimiz tüm projelerimizi doğaya dost sürdürülebilir bir yaklaşımla planlayarak geleceğe yön veren yapılar oluşturuyoruz. Projelerimizde tercih ettiğimiz dünyaca ünlü markaların yanı sıra mobilya, dolap, kapı, granit ve pencere sistemleri gibi pek çok detayı Şua Şirketler Grubu çatısı altında faaliyet gösteren Elite Design bünyesinde Sancaktepe’de konumlanan üretim tesisimizde özel olarak tasarlayıp üretiyoruz. Fikirtepe’deki Elite Concept projemizin yanı sıra bugüne kadar Halkalı Atakent'te 590 konutluk Elite City, Pendik’te 400 konutluk Elite Side, Kuzey Ataşehir bölgesinde 450 konutluk Elite Life ve Ümraniye Şerifali’de 20 rezidans katı ve müstakil iş merkezinden oluşan Elite Rezidans başta olmak üzere çok sayıda yeni nesil projeye imza attık.

“Yaşamın merkezinde, İstanbul’un ortasında” yepyeni ve elit bir konsept söylemi ile hayata geçirdiğimiz Elite Concept, Anadolu yakasının kalbinde, eğlencenin, kültürün, alışverişin, yatırımın ve yaşamın merkezi Kadıköy Fikirtepe’de konumlanıyor. 24 katlı 3 bloktan oluşan bir rezidans projesi olan Elite Concept, 1+1’den 4+1’e kadar çeşitli büyüklük ve özellikte 785 konut, 26 ticari ünite ve sosyal yaşam alanlarından oluşuyor. Elite Concept’in yüzde 70’i 3+1 ve 2+1, yüzde 30’u ise 1+1 daire tiplerinden oluşuyor. Ayrıca projemizde 4 adet 4+1 daire bulunuyor. Temmuz 2016’da inşasına başladığımız projemizin iki bloğunda teslimlerimiz başladı, üçüncü bloğumuzun da teslimine hazırlanıyoruz.

Kara, deniz, hava yolu ve raylı sistem gibi pek çok farklı ulaşım alternatifinin kesişim noktasında yer alan projemiz; E-5 karayoluna 1 dakika mesafede, metro ve metrobüsün yanı başında yer alıyor. Kadıköy Fikirtepe’nin en merkezi lokasyonunda bulunan projemiz yaklaşık olarak; Bağdat Caddesi’ne 6 dakika, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne 5 dakika, Avrasya Tüneli’ne ve Harem Arabalı Vapur İskelesi’ne 8 dakika, Kadıköy vapur iskelesine, Moda sahiline ve Kalamış Marina’ya 10 dakika ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na 20 dakika mesafede konumlanıyor. Birçok eğitim kurumu, hastane ve alışveriş merkezine ise sadece birkaç dakikalık mesafede bulunuyor.

Yüzde 75’ini sosyal donatı ve peyzaj alanlarına ayırdığımız Elite Concept’in sosyal tesisleri içinde; kapalı havuz, sauna, buhar odası, fitness center, cafe, süs havuzları, koşu ve yürüyüş parkurları, çarşı otoparkı ve kapalı otopark yer alıyor. Projemiz ayrıca bölgenin kendi içerisinde açık teras bahçeleri bulunan ilk projesi olma özelliğini taşıyor. Blok zeminlerinde yer alan çarşı caddedeki mağazaları ise giyimden gıdaya, eczaneden markete, banka şubelerinden ATM’lere kadar tüm önemli ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde tasarlamayı planlıyoruz.

Bir yanda adalar, deniz ve tarihi yarımadanın göz alıcı siluetini diğer yanda Çamlıca’yı gören İstanbul’un dört bir yanına hakim manzarasıyla dikkat çeken Elite Concept, yüzde 90 cam panoramik cephe mimarisi ile bu manzarayı kesintisiz olarak izleyebilmeye olanak sağlıyor. Ayrıca projemizde, modern zamanların Babil Kulesi olarak adlandırılan Dubai’deki Burj Al Khalifa ve dünyanın en yüksek kulesi olmaya hazırlanan Cidde’deki Jeddah Tower gibi prestijli projelerde kullanılan Amerikan menşeli Guardian markasının reflekte camlarını tercih ettik. Güneşe karşı yüksek performanslı koruma sağlayan bu özel camlar, daire içlerinde ısı ve morötesi ışık artışına neden olabilecek güneş enerjisini en aza indirirken, her türlü uygulama için görünür ışık iletimini ise maksimum noktaya çıkarıyor.

İstanbul’daki yüksek katlı projelerde eşine az rastlanır şekilde dairelerin etrafını çepeçevre saran balkonlarıyla da farklılaşan Elite Concept, bu sayede sakinlerine hava alma ve manzarayı kusursuz bir şekilde izleme fırsatı sağlıyor. Akıllı telefon ya da tabletlerle internet bağlantısı üzerinden kontrolü sağlanabilen akıllı ev konsepti ile hayatı kolaylaştıran projemizi, doğaya dost sürdürülebilir bir yaklaşımla planladık. Elite Concept’teki tu¨m peyzaj alanlarının sulaması ve klozet rezervuarlarında kullanılacak su ihtiyacı; banyo, mutfak ve lavabolarda kullanılan sular ve yağmur sularının arıtılmasıyla elde edilen gri su arıtma sistemi ile gerçekleştiriliyor. Ayrıca ortak alanların aydınlatma ve sıcak su ihtiyacı için de gu¨neş panelleri sayesinde gu¨neş enerjisinden yararlanıyoruz. Bu uygulamalar sayesinde elde edilecek tasarrufla, işletme maliyetlerini minimuma düşürmeyi ve aidatları azaltmayı hedefliyoruz.

- Eklemek istedikleriniz var mı?

Resmi verilere göre ülkemizde yaklaşık 20 milyonluk yapı stoğunun 7,5 milyonunun riskli durumda olması nedeniyle kentsel dönüşüm çalışmalarına acilen hız verilmesi ve toplumun depreme karşı bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu nedenle konutların deprem bilinciyle ve insan ihtiyaçlarının iyi analiz edilmesi sonucunda itina ile tasarlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu noktada inşaat sektörüne de önemli görevler düşüyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşanılan çarpık kentleşme ve beraberinde gelen yapısal sorunları planlı kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ortadan kaldırmak mümkün. Burada önemli olan husus yenilenecek yapıları; şehrin mimarisine uygun, her türlü teknik altyapıya sahip ve sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde planlanmak.

Nihal ÖZKEN
 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Khouzestan Steel company recognized as a global steel export leader in Iran

Monday, April 29, 2024

Egypt’s Iron and Steel for Mines and Quarries achieves record sales in March

Monday, April 29, 2024

Emirates Steel Arkan honored as "2024 Steel Sustainability Champion" for leading environmental innovation

Monday, April 29, 2024

ArcelorMittal published its annual review

Saturday, April 27, 2024

Vişne Madencilik launches IPO process

Wednesday, April 24, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now