9,224.84 TRY BIST 100 BIST 100
38.44 USD USD USD
5.32 CNY CNY CNY
43.71 EUR EUR EUR
0.12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46.98 TRY Interest Interest
63.56 USD Fossil Oil Fossil Oil
40.67 USD Silver Silver
4.76 USD Copper Copper
98.50 USD Iron Ore Iron Ore
325.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
4,094.11 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Alman çelik sektörü karbon azaltımı ve yeşil hidrojene yöneliyor

Alman çelik endüstrisi, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yeşil hidrojene geçiş yaparak karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltmayı planlıyor.

Alman çelik sektörü karbon azaltımı ve yeşil hidrojene yöneliyor

Avrupa'nın en büyük çelik üreticileri arasında yer alan Almanya, aynı zamanda dünyada yedinci sırada yer alıyor ve endüstriyel CO2 emisyonlarının yaklaşık %30'unu oluşturuyor. Küresel çapta çelik üretimi, toplam karbon emisyonlarının %8'ini oluştururken, Avrupa'da bu oran %5 seviyelerinde seyrediyor.

Geleneksel çelik üretimi, yüksek fırın/bazik oksijen fırını (BF/BOF) ve doğrudan indirgeme demir/elektrik ark ocağı (DRI/EAF) yöntemleriyle yapılmaktadır. BF/BOF yöntemi, demir cevherinden oksijeni uzaklaştırmak için kok kömürü gibi karbon indirgeyiciler kullanarak metrik ton başına 1,6-2 ton CO2 emisyonuna neden oluyor. DRI/EAF yöntemi ise doğal gaz veya hidrojenle demir cevherini indirger ve yenilenebilir hidrojen kullanıldığında sıfır emisyon potansiyeline sahiptir. Eurofer verilerine göre, Avrupa çeliğinin %60’ı BF, %40’ı ise EAF ile üretilirken, Almanya 2023’te 35,4 milyon ton çelik üretti; bunun 9,8 milyon tonu EAF, 25,63 milyon tonu ise BF yöntemiyle üretildi.

Alman çelik üreticileri, yüksek fırınları hidrojen bazlı DRI ile değiştirme planları yapıyor. Bu dönüşüm, Almanya'nın sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasını hızlandıracak ve sektörün iklim nötrlüğüne geçişini kolaylaştıracak. Özellikle Salzgitter, Stahl-Holding-Saar ve Thyssenkrupp gibi önde gelen şirketler, düşük karbonlu hidrojen tedarik etmek için büyük ihale süreçleri başlattı. Bu şirketler, ArcelorMittal ile birlikte, Avrupa Birliği'nin Ortak Avrupa Çıkarına İlişkin Önemli Projeler programı kapsamında devlet finansmanı desteği aldı.

Alman hükümeti, 2030 yılına kadar ülkedeki hidrojen talebinin 95-130 TWh arasında olmasını beklerken, çelik sektörü bu talebin önemli bir kısmını oluşturacak. Yeşil hidrojene dayalı bu dönüşüm, her ton çelik başına 28 ton CO2 emisyonu tasarrufu sağlama potansiyeline sahip olduğu belirtildi. Ancak, bu geçişin maliyetli olması ve düşük karbonlu çelik üretimini ekonomik olarak cazip hale getirmek için Avrupa Emisyon Ticaret Sistemi'nde (ETS) en az 150-200 EUR/tonluk fiyatlara ihtiyaç duyulması, sektördeki dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri olarak görülüyor.

Alman çelik sektörü, 2045 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşmayı ve 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını %30-50 oranında azaltmayı hedefliyor. Bu hedeflere ulaşmak için yeşil hidrojenin benimsenmesi ve üretim süreçlerinin karbonsuzlaştırılması, Almanya'nın endüstriyel geleceğinde kritik bir rol oynayacağı belirtildi.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Egypt boosts sector with new mining law

Wednesday, April 30, 2025

Vallourec signs USD 130 million OCTG steel pipe supply contract in Kuwait

Wednesday, April 30, 2025

Josu Pina Bilbao “SSAB is a pioneer in fossil fuel-free steel”

Monday, April 28, 2025

US steel imports increase by 11.4% in March

Tuesday, April 29, 2025

Vardhman Special Steels to set up new greenfield steel plant in Punjab

Tuesday, April 29, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now