10,208.65 TRY BIST 100 BIST 100
34.70 EUR EUR EUR
32.31 USD USD USD
4.49 CNY CNY CNY
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45.27 TRY Interest Interest
83.94 USD Fossil Oil Fossil Oil
26.74 USD Silver Silver
4.50 USD Copper Copper
117.55 USD Iron Ore Iron Ore
386.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,402.11 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Dünyadaki en iyi 10 akıllı bina

Önde gelen yapısal ve inşaat mühendisliği uygulamaları Design2e'de Genel Müdür olarak görev yapmakta olan Dave Tyson'ın ortaya koyduğu dünyadaki en iyi 10 "akıllı" bina için okumaya devam edin!

Dünyadaki en iyi 10 akıllı bina

“Akıllı” birçok yönden yorumlanabilir, ancak Tyson akıllı teknolojilere saygı göstermek yerine, insanlarda yeni ufuklar açan çalışmalara odaklanmış, işte o binalar:

1) Pekin Ulusal Stadyumu, Çin

Tasarımcılar: Ai Weiwei, Pierre de Meuron, Jacques Herzog, Li Xinggang

Mimaride kullanılan kaos temasının yanı sıra, Pekin Ulusal Stadyumu'nun bu konuda eğlenceli bir yanı var. Takma adı “Kuş Yuvası” olan stadyum, dünyanın en büyük kapalı alanı ve aynı zamanda dünyanın en büyük çelik yapılarından biridir.

2) Guggenheim Müzesi, Bilbao, İspanya

Tasarımcı: Frank Gehry

Guggenheim Müzesi, mimarinin rejenerasyona nasıl yön verebileceğini ve yapısız mimarinin iç ortamı nasıl yönettiğini göstermenin yanı sıra özellikle de ışığı çok iyi bir şekilde gösterdiğini ortaya koyuyor. Bina, sıkılmayacağınız manzaralar ve mekanlar sunuyor. Heykel benzeri yapı, çevre ile mükemmel bir şekilde bütünleşiyor.

3) Riverside Müzesi, Glasgow, İskoçya

Tasarımcı: Zara Hadid

Riverside Müzesi, sizi içine çeken, dinamik bir alana dönüştürülen, yerel tarihi formun açık bir karışımıdır. Açık alandaki genişlik göz önüne alındığında, uyarlanabilme kapasitesi de vardır. Kendine özgü çinko zikzak çatısı ile bina, şehir ve Clyde arasında tünel benzeri bir yapıya sahiptir.

4) Steve Jobs Tiyatrosu, Cupertino, Kaliforniya

Tasarımcı: Norman Foster

Steve Jobs Theatre, aynı anda hem içerde hem de dışarda olabileceğinizin gerçek bir örneğidir. Kendine özgü 155 metrelik metalik karbon fiber lid uçan daire kapağı ile cam kullanımı, Apple’ın yıldızlara ulaşmakta olduğu dünyasının bir simgesi. Steve Jobs Theatre'nin en çarpıcı yönlerinden biri büyük, tamamen açık üst kat. Güzelliği sadeliğinde..

5) Pompidou Merkezi, Paris, Fransa

Tasarımcı: Renzo Piano

Pompidou Merkezi gelecekteki uyarlanabilirlikle nasıl inşa edileceğine gerçek bir örnektir. Bina kesinlikle esneklik konusunda performans sergiliyor. Her 7,500 m2 zemin, bina boyunca tamamen taşıyıcı yapılar tarafından tamamen kesintisiz olarak uzanmaktadır. Sergiler veya diğer faaliyetlerin sayısız iradesiyle ikiye ayrılabileceği ve yeniden düzenlenebileceği anlamına gelir.

6) Menil Koleksiyonu Galerisi, Houston, Teksas

Tasarımcı: Renzo Piano

Luis Khan’ın Yale İngiliz Sanat Merkezi’nden etkilenen bu bina, ışığın kontrolüyle birlikte detaylara dikkat çekiyor. Piyano, tüm galerinin doğal ışıkla aydınlatılmasını istedi ve çözüm, ince betonarme yaprakların “çatısı” idi. Dış duvarlar, mahalledeki çevredeki evlere göre ahşap kerestelidir. Renzo Piano’nun IBM yapısı, detaylara gösterilen dikkatin tasarımı ve modüler yapıyı yönlendirmesinin bir başka güzel örneği.

7) Işık Kilisesi, Osaka, Japonya

Tasarımcı: Tadao Ando

Tadao Ando bir ışık çarmıhı oluşturmak için mimariyi ve doğayı birleştirmiştir. Beton ortamını kullanarak, düz bir alanı zarif kılacak şekilde inşası yapılmıştır. Işık Kilisesi 1989 yılında tamamlanmıştır.

8) Kuveyt Yapısı, Sevilla, İspanya

Tasarımcı: Santiago Calatrava

Bu güneş ışığını kontrol etmenin ustaca bir yoludur. Kuveyt üzerinde uluslararası olaylara odaklanılmıştı ancak kültür pek bilinmiyordu. Calatrava, bu pavyonun tasarımını Kuveyt'i temsil etmekle birlikte enternasyonalizmin sembolü olarak da gündeme getirdi. Her biri 25 m uzunluğundaki on yedi adet payanda şeklindeki çubuk, istenen miktarda güneş ışığına izin vermek için önceden programlanmış 15 konumda açılıp kapanacak şekilde bilgisayar kontrolündedir.

9-Wohlen Lisesi, Çatılar ve Salon, Wohlen, İsviçre

Tasarımcı: Santiago Calatrava

Calatrava’nın Wohlen Lisesi’ne katkısı dört çatıdan oluşuyor: bir dış giriş kubbesi, bir iç giriş holü, toplantı salonu ve kütüphane. Dört çatı da oldukça farklı olsa da, hepsi Calatrava'nın imzasıdır. Bu tasarım sadece ışığın kontrolü için değil, aynı zamanda form ve zeki yapıdaki şıklığı için görülmesi gerekiyor. Taç yaprağı benzeri dairesel çatı ise çok akıllı bir mühendislik formunu temsil ediyor.

10) Market Koridoru, Rotterdam

Tasarımcılar: Winy Maas, Jacob van Rijs ve Nathalie de Vries

Bu 216 milyon dolarlık pazar 228 daire, 100 taze market tezgahı, gıda ile ilgili perakende satış birimleri, hazırlama ve soğutma alanı, bir süpermarket ve 1.200 park yerinden oluşuyor. At nalı şeklindeki binanın her iki tarafında bir cam cephesi vardır ve bunlar tam boy cam ekranlardır. Sadece ziyaret ederek cam duvar konstrüksiyonunun ne kadar ince olduğunu ve binanın ne kadar akıllı olduğunu anlayabilirsiniz. Binanın şekli, yatay rüzgar kuvvetlerine karşı koyan cam elekler boyunca gerilmiş çubuklara dayanabilen bir yapı sağlar.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Housing prices increased in February

Wednesday, April 24, 2024

The rate of rent increase for workplaces is determined

Monday, December 4, 2023

Housing sales in Türkiye decreased in October

Thursday, November 16, 2023

House Price Index increased by 7.3 percent in July

Monday, September 18, 2023

122 thousand 91 houses were sold in Türkiye in August

Saturday, September 16, 2023
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now