7256 sayılı borç yapılandırma başvuru süresinin uzatıldığı haberinin ardından ilk olarak bildirilen tarihlerde işlemlerini geciktirmiş vatandaşlar için yeni bir fırsat doğdu. Bu noktada e-devlet sistemi aracılığı ile gerçekleştirilebilen işlemlerde vade sürecinde ödenmesi halinde faizlerin büyük bir kısmı ise siliniyor. Peki, KYK, SGK, MTV, Trafik cezaları ve vergi borcu yapılandırma nasıl yapılır, başvurular ne zaman bitiyor? İşte konuya ilişkin gelen son dakika haberinin ayrıntıları…
BORÇ YAPILANDIRMA BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI!
Bazı alacakların yeniden yapılandırılması için başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri ile ilgili yeni karar Resmi Gazete üzerinden yayımlandı. Bu kapsamda başvuru süresini kaçıran vatandaşlar KYK, SGK, MTV, Trafik cezaları ve vergi borcu gibi birçok borcun yapılandırma başvurusunu belirlenen tarihe kadar elektronik ortam üzerinden gerçekleştirebilecek…
7256 Sayılı Kanun Yapılandırma Başvuru ve Ödeme Süreleri Uzatılmıştır.
1-Vergi ve SGK Borçları Yapılandırma Başvuru Süresi : 01.02.2021 Tarihine,
2-Vergi İlk Taksit Ödemesi; 01.03.2021 Tarihine,
3-SGK İlk Taksit Ödemesi ; 31.03.2021 Tarihine
İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI ve NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ “2” AY SÜREYLE UZATILMIŞTIR.
İşten Çıkarma Yasağı ve Nakdi Ücret Desteği, 17.03.2021 tarihine kadar uzatılmıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığı vergi borçlarında yapılandırma başvurularının başladığını belirterek, fırsattan yararlanmak isteyenler için son tarih olarak 31 Aralık 2020'yi gösterdi. Yurtiçi ve yurtdışı bazı varlıkların 30 Haziran 2021 tarihine kadar milli ekonomiye kazandırılması durumunda vergi alınmayacağı ve inceleme yapılmayacağı da hatırlatıldı. İşte sokakta 'AF' olarak anılan vergi barışı düzenlemesinin son dakika detayları;Öğrenim kredisi, prim, emlak, taşıtlar vergisi, trafik cezası gibi birçok kalemde bulunan 4 milyon vatandaşın beklediği yapılandırma fırsatı başladı.
Borcunu peşin ödeyenlerin gecikme faizi ile enflasyon farkının yüzde 90'ı silinecek.
500 MİLYARLIK BORCUN BARIŞI BAŞLADI
Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcunun anaparasını ödeyenden gecikme faizi alınmayacak. Bağ-Kur prim borcu olanların sigortalılık süresi dondurulacak. Örneğin, 2008 yılından bu yana bin 200 lira anapara borcu olan borcunu peşin öderse 3 bin 580 lira faiz borcu yerine 818 lira ödeyecek. Toplam 500 milyar liralık vergi, prim ve diğer alacakları, istihdama yeni teşvikleri içeren yasal düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açıklama yaptı.
YAPILANDIRMA LİSTESİNDE HANGİ BORÇLAR YER ALIYOR?
Gelir, kurumlar, KDV, ÖTV, MTV, gümrük vergileri, emlak, çevre temizlik vergileri, ceza ve gecikme faizleri, prim borçları, köprü ve trafik cezaları, öğrenim kredisi borcu, kamunun kira alacakları, TOBB-TESK-Barolar Birliği aidatları, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçları ile orman köylülerinin kredileri...
BAĞ-KUR BORCU OLANLAR YARARLANACAK MI?
Bağ-Kur'lulardan 31 Ekim 2020 tarihi itibarıyla prim borcu bulunanlar, borçlarını iki ay içinde ödemezlerse veya yapılandırmazlarsa prim borçları silinecek ancak sigortalılıkları da durdurulacak.
EN FAZLA KAÇ TAKSİT YAPILABİLECEK?
Borçlarını taksitle ödemek isteyenler 6, 9, 12 ya da 18 taksiti tercih edebilecek. Katsayı taksit sayısına göre değişecek. Taksit sayısı arttıkça ödenecek rakamlar da artacak. Belediyelerinborçları ise genel bütçe vergi gelirleri payından kesinti yapılmak suretiyle 120 eşit taksitte tahsil edilecek.
BAŞVURULAR İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILABİLİR Mİ?
Bağ-Kur sigortalıları başta olmak üzere primini kendi ödeyen vatandaşların yapılandırma müracaatları e-devlet üzerinden alınabilecek. Prim borcu olanlar e-Sigorta kanalıyla internet üzerinden başvurabilir ya da posta yoluyla bağlı bulundukları SGK il müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezi'ne de yapabilir.
Comments
No comment yet.