10,336.50 TRY BIST 100 BIST 100
34.73 EUR EUR EUR
32.27 USD USD USD
4.49 CNY CNY CNY
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44.56 TRY Interest Interest
82.67 USD Fossil Oil Fossil Oil
27.37 USD Silver Silver
4.56 USD Copper Copper
118.14 USD Iron Ore Iron Ore
384.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,406.35 TRY Gold (gr) Gold (gr)

3D teknolojisi ile yazdırılan “Tiny House”

Kaliforniya, Oakland'daki bir depoda, 20 metre yüksekliğinde bir yazıcı ile bir Tiny House yapı iskeleti basıldı. Evin duvarları, zemini, tavanı, çatısı ve çıkıntılarının hepsi yazıcı ile oluşturuldu. Evin yazdırılma işlemi toplamda 24 saat sürdü.

3D teknolojisi ile yazdırılan “Tiny House”

Evi basmak için teknolojiyi geliştiren startup Mighty Buildings, inşaat sürecini daha fazla otomatikleştirerek evleri daha uygun fiyatlı hale getirebileceğini söylüyor. California'daki ortalama bir evle karşılaştırıldığında, bu yeni evlerin maliyeti %45 daha az. Ayrıca, fabrikada inşa edilmiş diğer konutlara göre inşa etmek daha ucuzdur.

Şirket, ev inşa etmek için 3D yazıcıları ilk kullanan şirket değil; Meksika'da tamamı 3D baskılı evlerden oluşacak mahalle bu yıl tamamlanıyor. Mahalledeki evlerde 3D baskısı sadece duvarlar ve zemin için kullanılıyor. Bu yeni 3D baskı süreci bir evdeki daha fazla materyali de basabildiğinden maliyeti daha da azaltmaya yardımcı oluyor. Mighty Buildings CEO'su ve kurucu ortağı Slava Solonitsyn, “Sadece duvarları değil, aynı zamanda zemin ve tavanı da baskı ile ürettiğiniz anda, çok fazla saat ve özellikle çok pahalıya gelen çalışma saatlerinden tasarruf sağlanıyor” diyor. Şirketin uyguladığı bu süreç, toplam inşaat sürecini %80’e kadar otomatikleştiriyor.

3D baskı tekniği ile inşaat, inşaatın özellikle pahalı olduğu ve inşaat endüstrisinin yeterli işçiye sahip olmadığı Kaliforniya'da özellikle yararlıdır. Mighty Buildings'in sürdürülebilirlik sorumlusu Sam Ruben, "İş gücünün yerini almaya çalışmıyoruz" diyor. “Yapmaya çalıştığımız şey, özellikle inşaat sektöründe vasıflı işgücücünde bir işgücü sıkıntısı yaşadığımız gerçeğini ele almaktır. Gerçekte yapmayı amaçladığımız şey, çalışanların işlerini daha kolay ve daha hızlı hale getirmek ve bununla birlikte verimi artırmaktır, böylece günün sonunda umarım daha az değil, daha fazla iş yapacaklar. Sadece birim başına daha az iş olacak, ancak piyasadaki tüm evleri çıkarmak ve uygun fiyat farkını kapatmak için daha fazla sayıda birim için genel olarak daha fazla iş olacak.” 2016 yılında bir McKinsey Enstitüsü raporu ile, devletin talebi karşılamak ve konut maliyetini azaltmak için 2025 yılına kadar 3.5 milyon konut inşa etmesi gerektiği tahmini yayınlandı.

Şirket, evleri bulanacakları yerde basmak mümkün olsa da, inşaatın yıl boyunca kontrollü bir ortamda gerçekleşebileceği bir fabrikada çalışmanın daha verimli olduğunu söylüyor. İşlem, tipik olarak bir montaj hattında birden çok istasyon kullanan diğer prefabrik yapılardan çok daha az alan kullanır.

Şirket, hizmet verdiği kentsel pazarlarda küçük fabrikalar kurmayı, sonuçta tüketicilere bir kerelik satışlar yerine evlere büyük siparişler verecek geliştiricilerle ortaklık kurmayı hedefliyor.

Bu şekilde yapılanmanın çevresel avantajları da vardır. Tipik bir duvarda bir düzine malzeme kullanılabilir; Mighty Buildings, israfı önleyen tek bir malzeme kullanır. Evin şekli de onu daha enerji verimli hale getiriyor.

Şirket, 350 metrekarelik bir stüdyodan üç yatak odalı, iki banyolu bir eve kadar çeşitli boyutlarda evler yapıyor. Fiyatlar 115.000 $’dan başlayarak 223.000 $ 'a kadar çıkıyor. İlk olarak, boş arsalara göre izin almanın ve inşaata başlamanın daha hızlı ve kolay olacağı Kaliforniya arka bahçelerindeki aksesuar konut pazarına odaklandılar. Sattıkları ilk evler tamamen 3D baskı değil, ancak gelecek yıl şirket her birimde tamamen 3 boyutlu baskıya geçmeyi planlıyor.

Ancak süreç daha büyük tek aileli evlerde de kullanılabilir ve şirket şu anda apartmanlarda da kullanılabilecek bir malzeme üzerinde çalışıyor. Ruben, “Halihazırda çeliğe benzer ön yapısal özellikler gösteren lif takviyeli bir versiyonunu aktif olarak geliştiriyoruz” diyor Ruben.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Housing prices increased in February

Wednesday, April 24, 2024

The rate of rent increase for workplaces is determined

Monday, December 4, 2023

Housing sales in Türkiye decreased in October

Thursday, November 16, 2023

House Price Index increased by 7.3 percent in July

Monday, September 18, 2023

122 thousand 91 houses were sold in Türkiye in August

Saturday, September 16, 2023
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now