9.078,43 TRY BIST 100 BIST 100
38,44 USD USD USD
5,32 CNY CNY CNY
43,57 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46,98 TRY Faiz Faiz
62,41 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
40,43 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,69 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
98,19 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
325,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.035,64 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Doların Yükselişi Yapı Sektöründe Alternatif Finansman Modelleri Yaratıyor

Doların yükselişinin yapı sektörüne ne gibi sonuçlarla yansıdığını değerlendiren Yalçınlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, iyimser senaryo ile belirlenen seçim tarihinin ardından istikrarın sağlanmasına paralel olarak doların yüzde 5-10 arası düşeceğini ve satışlarda patlama yaşanabileceğini belirtiyor. Kötümser senaryo ile seçimlerin ardından istikrarsızlığın devam etmesi halinde doların 3.5 TL'yi geçebileceği uyarısında bulunan Yalçın, bu durumda yapı sektörü dahil tüm sektörler için 2016'nın kayıp yıl olacağının altını çiziyor.

Doların Yükselişi Yapı Sektöründe Alternatif Finansman Modelleri Yaratıyor

Yapı sektörünün önde gelen kuruluşlarından Yalçınlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, değerlenen dolar ve euronun yapı sektörünü sarstığını, istikrarsız döviz hareketlerinin ticareti en olumsuz etkileyen faktörlerin başında geldiğini belirtiyor. Dövizin kısa süreli yükselmesinin olumsuz etkisinin de kısa süreli olduğunu, ancak uzun süreli dengesiz kur hareketlerinin düşerken de artarken de kayda değer zararlar verdiğini ifade eden Yalçın, ayrıca bu hareketler sürdüğü müddetçe tüketicilerin bekleme sürecine girdiğini söylüyor.

Doların artışı kadar düşüşünün de alıcıya zarar verdiğini ifade eden Yalçın, yüksek kur ile alınan ve faiz ilavesiyle TL olarak borçlanılan alımlarda kur düştüğü takdirde alıcının TL bazında daha fazla bedel ödeyerek zarara girebileceğini belirtiyor. Döviz yükselirken dövizle borçlanma, düşükken TL ile borçlanmanın tavsiye edildiğini dile getiren Yalçın, ancak her ikisini koruyan bir finansman sisteminin dünyada uygulanmadığını kaydediyor.

Doların yükselişi nedeniyle satışların azaldığını ve sektörde bir taraftan nakit daralması yaşanırken diğer taraftan giderlerin arttığı ve kredi ödemelerinin de sektörü zora soktuğunu ifade eden Yalçın, buna bağlı olarak kredi veya öz kaynak girdisi ile sektörün kendini takviye etmesi gerektiğini, bu yapılamadığı takdirde inşaat faaliyetinin nakit akışına göre daraltılması gerektiğini belirtiyor.

Firmalar kendini finans modellerini yaratmalı
Yalçınlar Group olarak bu soruna çözüm bulmak amacıyla kendi finansman sistemlerini kurduklarını ifade eden Yalçın, satışa sundukları villalarda TL ve Dolar ile satış seçenekleri dışında,  "dolar düşerse dolar, artarsa TL öde" uygulaması finasman seçenekleri arasında sunduklarını kaydediyor.

Uygulamada, sözleşme imzalanırken Türk lirası çek veya senet aldıklarını belirten Yalçın, dolar artarsa alıcının döviz artış farkını ödemediğini, dolar düşerse dolar olarak hesabına geçirilip fazla ödenen dolar farkının ödeme sonundaki toplam dolar burcu hesabından düşüldüğünü, bakiye alacak varsa alıcıya iade edildiğini söylüyor. Yalçınlar Group'un uyguladığı sistemin alıcıyı hem döviz artışında hem de düşüşünde koruyan avantajlı bir sistem olduğunu dile getiren Yalçın, finansman modelini son satışlarında uyguladıklarını ve müşterileri tarafından beğeniyle karşılandığını belirtiyor.

Yalçınlar Group olarak finansman sorununu orantısal olarak kendi sermayelerinden, öz kaynaklarından, önceki projelerinden satışta olan gayrimenkullerden, alacaklarından ve üçte birini de uzun vadeli banka proje kredisiyle sağladıklarına değinen Yalçın, sektörde yer alan aktörlerin müşterilerinin beklentilerine göre kendi finans modellerini  yaratması gerektiğine vurgu yapıyor.

Doların ideal seviyesi 2.5 TL olmalı
Doların normal seviyesinin enflasyonla, orantılı olması ve istikrarlı bir çizgide seyretmesi gerektiğini belirten Yalçın, bu sayede piyasa dengelerinin korunabileceğini kaydediyor. İdeal seviyenin 2.5 TL olduğunu ifade eden Yalçın, ancak bugün ürküten bir görünüm sunan 2.9 TL gibi bir seviyenin bile süre içinde aynı kalmasının, yani istikrarın olması koşuluyla ekonomi için yeterli olabileceğini  belirtiyor. Önemli olan faktörün iniş çıkış hareketleri olduğunu kaydeden Yalçın, bu hareketliliğin yabancı ve yerli yatırımcıyı ürküttüğünü, uzun süreli istikrar durumunda ise ekonominin kendi içinde dengelerini bulduğunu ifade ediyor.

Doların mevcut durumu bakımından iyimser ve kötümser olmak üzere iki tablo çizen Yalçın, iyimser açıdan önümüzdeki seçim sonrasında belirsizlik kalktığı andan itibaren doların yüzde 5-10 dolayında düşeceğini, askıda kalmış taleplerin alıma geçeceğini ve satışlarda patlama yaşanabileceğini belirtiyor. Yalçın, kötümser açıdan ise belirsizlik aşılamadığı takdirde doların 3.5 TL'yi geçeceğini ve yalnızca yapı sektörü değil tüm sektörler açısından 2016'nın kayıp bir yıl olarak yaşanacağını kaydediyor.

Diğer yandan, doların yükselişinin konut satın almak isteyen yabancı yatırımcıyı çok fazla etkilemediğini belirten Yalçın, yabancı yatırımcı açısından sıkıntı yaratan faktörleri siyasi belirsizlik atmosferi, aşırı vergiler, bürokratik engeller, faiz oranları, bankaların yabancılara sağladığı kredi imkanları ile kendi ülkesindeki siyasi karar ve gelişmeler olarak sıralıyor.     

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Taşkent’te yatırım fırsatları anlatıldı

30 Nisan 2025 Çarşamba

Küresel karbon depolama kapasitesi 5 yılda yüzde 27 arttı

17 Nisan 2025 Perşembe

Mısır'dan Suudi Arabistan'lı yatırımcılara “altın lisans” desteği

15 Nisan 2025 Salı

Birleşik Krallık'tan sanayiye 80 milyar sterlinlik destek

15 Nisan 2025 Salı

Temiz enerji, 2024’te küresel elektrik üretiminin yüzde 40’ını aştı

9 Nisan 2025 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun