Hyperloop sistemi şehirler ve ülkeler arası ulaşımı tamamen değiştirmeye niyetli bir proje olarak lanse edildi. Henüz farklı gruplar tarafından teknik denemeleri devam eden sistem, şimdiye kadar gördüğümüz tüm örneklerde yolcu taşıma senaryoları üzerine kurulmuştu. Fakat yeni duyurulan bir ortaklık, Hyperloop’u lojistik sektörüne de entegre etmeye niyetli.
Virgin HyperloopOne firması, mimari stüdyo Foster+Partners ve küresel ticari lojistik şirketi DP World beraberce yeni bir projeye imza atmış durumdalar. Bu proje dünyanın ilk kıtalararası Hyperloop kargo taşıma sistemini içermekte. ‘Cargospeed’ ismi verilen projenin ilk aşaması Dubai’den başlayacak ve Orta Doğu’yu Asya ile Avrupa’ya yüksek hızlı hatlarla bağlayacak. Bu hatlarda yol alacak kargo kapsülleri sayesinde, yükler uçaktan daha ucuza ama havadan ulaşım ile aynı zamanda yollanabilecek.
Foster+Partners firması Cargospeed projesi için ilk vizyon çalışmalarını da hazırlamış. Burada Dubai merkezli dev bir lojistik istasyonu, istasyona tüplerden giren kargo kapsülleri, kapsülleri boşaltan robotik görevliler ve fütüristik dekorlar görülebiliyor. Merkezin çevresinde ise çeşitli lojistik tesisler, kargo yükleme/boşaltma sistemleri ile kargoları farklı noktalara taşıyacak (büyük ihtimalle elektrikli) yük kamyonları bulunmakta.
Plana göre kargo kapsüllerinin kendileri de tam otomatik olacak ve insan pilotlar gerektirmeyecek. Ayrıca tasarım görsellerindeki kamyonların da otonom araçlar olması sözkonusu. Bu lojistik odaklı Hyperloop projesinin gelecekteki yük taşımacılığı alanında büyük bir etkisi olacağı kolaylıkla tahmin edilebilir. Geleneksel yük taşımacılığına yeşil, çevreci ve yüksek verimli bir alternatif olarak daha ilk bakıştan dikkat çektiği kesin.
Comments
No comment yet.