Komisyonun görüşe açtığı önlemler listesi, ABD’den ithal edilen 95 milyar avro değerinde sanayi ve tarım ürününü kapsıyor. Bununla birlikte, AB'den ABD’ye yönelik 4,4 milyar avroluk çelik hurdası ve bazı kimyasal ürün ihracatına getirilebilecek olası kısıtlamalar da istişare kapsamında değerlendiriliyor. Bu adım, özellikle ABD'nin çelik ve alüminyum gibi sektörlere uyguladığı “evrensel” tarifelerin ve otomotiv ürünlerine yönelik gümrük vergilerinin etkilerini sınırlamayı hedefliyor.
AB, ABD’nin Şubat ayında yürürlüğe koyduğu %25'lik çelik, alüminyum ve türev ürünleri tarifeleri ile Nisan ayında duyurduğu AB menşeli ürünlere yönelik %20'lik "karşılıklı" tarifeleri Dünya Ticaret Örgütü (WTO) kurallarına aykırı buluyor. Komisyon, bu tarifelere karşı uluslararası hukuk temelinde resmi bir anlaşmazlık süreci başlatmaya hazırlanıyor.
Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, gümrük vergilerinin küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, “AB, ABD ile müzakere edilmiş bir çözüm bulma konusunda kararlıdır. Tüketiciler ve işletmelerin yararına Atlantik’in iki yakasında fayda sağlayacak anlaşmaların mümkün olduğuna inanıyoruz. Ancak tüm senaryolara da hazırlıklı olmalıyız. Başlattığımız istişare süreci, bu hazırlıkların önemli bir parçasıdır” dedi.
İstişare süreci ve olası adımlar
Komisyon, kamuoyu istişaresini 10 Haziran 2025’e kadar açık tutacak. Bu süreçte, ABD tarifelerinden etkilenen tüm paydaşların görüşlerini bildirmesi bekleniyor. Toplanan geri bildirimlerin ardından, AB Komisyonu potansiyel karşı önlemlerle ilgili düzenlemeyi hazırlayacak ve Üye Devletlerin onayına sunacak. Komisyon, bu sürecin sonunda gerekli görülmesi halinde, yasal karşı önlemleri uygulamaya hazır hale getirmeyi amaçlıyor.
Buna paralel olarak AB, otomobiller ve otomobil parçaları üzerindeki ABD tarifelerine karşı WTO nezdinde resmi bir istişare süreci başlatacak. Bu süreçte taraflara iki aylık müzakere süresi tanınacak. Taraflar bir uzlaşı sağlayamazsa, AB anlaşmazlığın çözümü için WTO hakem kurulunun devreye girmesini talep edebilecek.
AB, küresel ticaret yön değişimlerini de izliyor
AB, ABD’nin üçüncü ülkelere uyguladığı tarifeler sonucu yön değiştirebilecek küresel ihracat akışlarını da yakından takip ediyor. Özellikle AB pazarına yönelebilecek ithalat risklerine karşı tetikte olan Komisyon, bir yandan da tedarik kaynaklarını çeşitlendirmek için diğer ticaret ortaklarıyla görüşmelerini sürdürüyor. Ayrıca, Avrupa Tek Pazarı’nın güçlendirilmesine yönelik çalışmalar da devam ediyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı