Şehir kütüphanesi Oodi, buna en büyük örnek oldu. Enerji tüketimi ile ilgili yüzlerce veri noktası ve binden fazla işlem ve iç hava sensörü gerçek zamanlı olarak okunabilir. Bu sabit veri akışı analiz ve ince ayar işlemlerini kolaylaştırır. Sonuç, optimize edilmiş enerji tüketimi, kütüphane kullanıcıları için daha temiz hava ve binadan kaynaklanan CO2 emisyonlarının azalmasıdır.
Akıllı bina yönetimi çözümlerinde uzmanlaşmış, büyük mülk sahipleri, şehirler ve perakende satışlar için global bir yazılım şirketi olan Nuuka Solutions'da işletme çözümleri sorumlusu Olli Parkkonen konuyla ilgili şunları söyledi: “Oodi sadece güzel bir bina değil. Muhtemelen Helsinki'deki en verimli binalardan biri. Akıllı bina yönetim platformumuz tarafından toplanan gerçek zamanlı veriler sayesinde Oodi’nin CO2 emisyonlarını ve enerji tüketimini, ayrıca iç mekan iklimi ve HVAC(Isıtma Havalandırma ve Klima) işlemlerini izleyebiliriz. Bu sayede binada her zaman optimum enerji verimliliği ile iyi iç hava kalitesi elde ediyoruz ”
Dünya Yeşil Binalar Konseyi’nden bir rapor, binalardan kaynaklanan CO2 emisyonlarının küresel CO2 emisyonlarının % 39’undan sorumlu olduğunu belirtiyor. Bunu akılda tutarak, Helsinki’nin projesi 2018’de başladı ve şehir toplam bina ile ilgili enerji tüketiminin asgari % 10 - 20 oranında düşürüleceğini hesapladı.
Oodi Aralık 2018'de açıldı. ALA Architects tarafından tasarlandı ve yapısal tasarım Ramboll Finlandiya tarafından yapıldı. Nuuka platformunda gerçek zamanlı olarak izlenen 143 enerji tüketim veri noktası ve 1.201 işlem ve iç iklim veri noktalarına sahiptir.
Comments
No comment yet.