10.218,58 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,21 USD USD USD
4,48 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,15 TRY Faiz Faiz
82,47 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,06 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,66 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
115,89 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.435,13 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Türkiye’nin ve dünyanın en büyük altyapı projelerinden 1915 Çanakkale Köprüsü

İnşaat Noktası olarak medya sponsoru olduğumuz, IMC Organizasyon tarafından düzenlenen, 8. Uluslararası Çelik Endüstrisi ve Üretim Teknolojileri Konferansı’nda konuşmacı olarak yer alan DLSY JV Tasarım Müdür Yardımcısı Dinçer Mete ile görüşüp 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi ile ilgili tüm detayları öğrendik. Devamı www.insaatnoktasi.com haberimizde…

Türkiye’nin ve dünyanın en büyük altyapı projelerinden 1915 Çanakkale Köprüsü

1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Tasarım Müdür Yardımcısı Dinçer Mete kimdir?

Dinçer Mete, inşaat sektörü ve yapı mühendisliği alanında yaklaşık 20 yıllık bir tecrübeye sahiptir. Kariyeri süresince mühendislik konusundaki bilgi ve uzmanlığını Türkiye’nin yanı sıra, dünyanın değişik ülkelerinde de geliştiren Dinçer Mete, uluslararası mühendislik ve inşaat projelerinde yapısal tasarım ve tasarım yöneticiliği alanlarındaki görevlerine devam etmektedir. 
Lisans eğitimini 2001 yılında İnşaat Mühendisliği alanında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tamamlayan Dinçer Mete, Yüksek Lisans derecesini 2005 İstanbul Teknik Üniversitesi, Deprem Mühendisliği Bölümü’nden almıştır.

Farklı sektörlerde proje deneyimine sahip olan Mete, Kıdemli Yapısal Tasarım Mühendisi ve Tasarım Koordinatörü olarak Türkiye’deki en büyük delme tünel projesi olan Avrasya Tüneli’nde, WSP (proje dönemindeki adıyla Parsons Brinckerhoff) New York Ofisi’ne bağlı olarak çalışmıştır. Öncesinde ise, Fas’ın en büyük rafinerisi olan Samir Rafineri Projesi gibi büyük ölçekli Petrokimya, Rafineri ve Enerji Santrali EPC Projelerinde, Tekfen Mühendislik bünyesinde Proje Koordinatörü ve Kıdemli Yapı Mühendisliği görevlerini yürütmüştür.
Farklı disiplinlere yayılmış çok yönlü tasarım yönetimi bilgisine sahip olan Dinçer Mete, şu anda Türkiye’nin ve dünyanın en büyük altyapı projelerinden 1915 Çanakkale Köprüsü’nde, DLSY JV (Ana Yüklenici) Tasarım Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

 

1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Hakkında

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inşaat çalışmaları Türkiye’den Limak ve Yapı Merkezi, Güney Kore’den Daelim ve SK E&C şirketlerinin kurduğu ortaklık tarafından yürütülen, 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, ülkemizin ekonomisine büyük katkıda bulunacak bir altyapı projesidir.

Toplamda 324 kilometrelik uzunluğa sahip olup Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi; Malkara-Çanakkale (1915Çanakkale Köprüsü Dahil) Kesimi, yaklaşım viyadükleri dahil olmak üzere 4,6 kilometrelik 1915Çanakkale Köprüsü ve 83,4 kilometrelik Malkara – Çanakkale arasındaki Otoyol kesimlerini oluşturmaktadır. Proje kapsamında; 1915Çanakkale Köprüsü’nün yanı sıra, 2 adet yaklaşım viyadüğü, 4 adet betonarme viyadük, 12 adet köprü, 43 adet üst geçit, 40 adet alt geçit, 238 adet çeşitli ebatlarda menfez, 12 adet kavşak (devlet yolu üzerindeki 6 adet kavşak dahil), 4 adet otoyol hizmet tesisi, 2 adet bakım işletme merkezi ve 7 adet ücret toplama istasyonu inşa edilmektedir.

1915Çanakkale Projesi’nin temeli, 18 Mart 2017 tarihinde T. C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle atıldı. Tamamlandığında 2023 metre orta açıklığı
ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olacak olan 1915C¸anakkale Köprüsü, 334 metrelik tepe noktası yüksekliği ile de dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü unvanına
sahip olacak. Köprünün ayakları arasındaki 2023 metrelik orta açıklık, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş¸ Yılı’nı, deniz seviyesinden itibaren 318 metre kule yüksekliği ise Türk milletinin bağımsızlığını kazanmasındaki en önemli tarihlerden biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni sembolize ediyor.

Yaklaşık 3 milyar Avro değeriyle Avrupa’nın en büyük kamu yatırımları arasında ilk sırada yer alan projede, son blokların yerleştirilmesiyle birlikte geçtiğimiz mayıs ayında kule inşaatları tamamlandı. Yaklaşım viyadüklerine yol tabliyelerinin yerleştirilmesi safhasına geçilen 1915Çanakkale Köprüsü’nün, 18 Mart 2022 tarihinde hizmete açılması planlanıyor. 

ÇOK A.Ş. Hakkında

Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş. (ÇOK A.Ş.), 2017 yılında Malkara-Çanakkale Otoyolu (1915Çanakkale Köprüsü dahil) Projesi’ni gerçekleştirmek üzere kuruldu. Türkiye’den Limak ve Yapı Merkezi, Güney Kore’den Daelim ve SK E&C şirketleri ÇOK A.Ş.’nin dört ortağıdır. Yapı Merkezi, 1965 yılından bu yana, Limak ise 1976 yılından bu yana ulusal ve uluslararası büyük çaplı müteahhitlik projelerine imza atan Türkiye’nin önde gelen inşaat firmalarındandır. Daelim, 1939 yılından bu yana, SK E&C ise 1977 yılından bu yana büyük çaplı genel müteahhitlik işlerini gerçekleştiren Güney Kore'nin önde gelen inşaat firmalarındandır. Bu dört firma, tamamlandığında Türkiye’nin mühendislik alanında dünya çapındaki projelerinden biri olacak 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nde birlikte çalışmaktadırlar.

 

Haber: Ayşe Nur Ustaoğlu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Ticaret ve perakende satış hacmi martta yüzde 10,5 arttı

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Rusya'nın nisan ayı demiryolları ağı üzerinden çelik ve boru İhracatı %5,5 azaldı

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Türkiye sıcak sac pazarında üretici ve spot piyasa fiyatları düşüyor: Alıcılar beklemede

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Dongkuk Steel, inşaat durgunluğu nedeniyle çubuk ve çelik profil üretimini azaltıyor

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Yükselen Çelik 2024 yılında satış gelirinin artmasını bekliyor

13 Mayıs 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun