10,754.53 TRY BIST 100 BIST 100
34.99 EUR EUR EUR
32.25 USD USD USD
4.48 CNY CNY CNY
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42.25 TRY Interest Interest
84.30 USD Fossil Oil Fossil Oil
31.94 USD Silver Silver
5.09 USD Copper Copper
117.33 USD Iron Ore Iron Ore
382.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,526.92 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Yurtdışı Projelerine TOKİ İmzasını Atsın

Yurtdışında yapılacak anlaşmalarla doğrudan taahhüt projelerine TOKİ’nin imza atabileceğini vurgulayan Burhan Özdemir, bu sayede inşaat firmalarının yurtdışına açılabileceğini söyledi

Yurtdışı Projelerine TOKİ İmzasını Atsın

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, yurtdışı müteahhitlik sektöründe devlet desteği sağlanması durumunda Türk firmalarının çok daha büyük projeler imza atacağını söyledi.
Burhan Özdemir, Türkiye’nin 2023 hedeflerinde yurtdışı müteahhitlik sektörüne düşen 100 milyar dolarlık payı yakalayabileceğini belirterek, ancak mevcut imkânlarla 2023 hedeflerine ulaşmanın kolay olmadığını kaydetti. Türkiye’nin 2023 hedeflerinde 500 milyar dolar toplam ihracat hacminin göz önünde bulundurulduğunda inşaat sektörüne düşen payın 100 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Özdemir, şunları söyledi:
“Söz konusu hasılatın yurtdışında iş yapan müteahhitlerimizin mevcut imkânlarıyla elde edilmesi zor gözüküyor. Bu hedefe ulaşılabilmesi için yurt içinde faaliyet gösteren inşaat firmalarının yurt dışına açılımlarını sağlamak kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bu ise ancak devlet eliyle oluşturulacak iştiraklerle mümkün olabilir.”

Yeni firmalar açılacak
Konut alanında birikimi olan Toplu konut İdaresi (TOKİ) tarafından gerçekleştirilecek yurtdışı açılımları sayesinde inşaat taahhüt firmalarına yeni alanlar açabileceğini dile getiren Özdemir, “TOKİ’nin ülkemizin tarihsel, siyasal ve ekonomik ilişkilerinin bulunduğu belirli ülkeler ve bununla birlikte sahra altı Afrika ülkelerinde hükümetlerarası anlaşmalar ile proje yüklenmesi ile birkaç yılda hedeflenen ihracat hasılatının yakalanması mümkündür” dedi.
Bu sayede yurtdışına çıkma konusunda tereddüt yaşayan kapasiteli birçok müteahhit firmanın yurtdışı piyasasında yer edinme imkanı bulabileceğini anlatan Özdemir, “Firmalar birkaç yıl içerisinde farklı bölgelerde güvenle iş yapabilir hale gelecektir. Bunu bir entegrasyon projesi olarak görmek gerekir. Bu sayede yapı malzemeleri ve yurtdışı müşavirlik alanlarında da ihracat tutarımız artış gösterecektir” diye konuştu.

Konut açığı var
Bu projeksiyon içerisinde kaynak sıkıntısı çekmeyen Cezayir, Suudi arabistan, İran ve Katar gibi belirli ülkelerle yapılacak anlaşmalarla doğrudan taahhüt projelerine TOKİ’nin imza atabileceğinin altını çizen Özdemir, şöyle konuştu:
“Diğer yandan nakit ödeme imkânı olmayan ancak doğal kaynaklarına bağlı olarak uzun vadeli kredi seçeneğine sıcak bakan Gana, Gine, Kamerun, Gabon ve Senegal gibi ülkelere devlet eliyle açılacak krediler marifetiyle yine TOKİ tarafından ülkelerarası projelere imza atmak mümkün olur. Söz konusu ülkelerin sosyal konut açığı ve bu yönde yatırım planlamaları mevcuttur. Bu ve benzeri ülkelerde Çin, Amerika, Fransa gibi ülkeler devletlerarası anlaşmalarla yol alırken, biz bu alanda atılım yapmakta geç kalıyoruz.”

Kaynak: Milliyet

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

ArcelorMittal assesses decarbonisation plans in the face of Europe's energy challenges

Monday, May 20, 2024

Chinese automakers BYD and Chery in advanced talks for EV plants in Türkiye

Friday, May 17, 2024

Thyssenkrupp narrows losses and adapts to market challenges in Q2 2024

Friday, May 17, 2024

Talaat Moustafa Group unveils ambitious ‘Benan City’ project in Riyadh

Friday, May 17, 2024

German iron ore prices continue to decrease

Friday, May 17, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now