10,158.63 TRY BIST 100 BIST 100
4.49 CNY CNY CNY
35.03 EUR EUR EUR
32.22 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42.90 TRY Interest Interest
83.06 USD Fossil Oil Fossil Oil
29.52 USD Silver Silver
4.92 USD Copper Copper
113.25 USD Iron Ore Iron Ore
382.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,472.54 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Vietnam Çin'den çelikte yatırım alırken ABD'ye teknoloji yatırımı yapacak

Vietnamlı Rikkeisoft, 2026 yılına kadar ABD'de 30 milyon dolara kadar yatırım yapacak, Çinli Yongjin Metal ise Vietnam'da fabrika kuracak

Vietnam Çin'den çelikte yatırım alırken ABD'ye teknoloji yatırımı yapacak

ABD Başkanı Joe Biden'ın Vietnam ziyaretinin ardından Hanoi merkezli bilişim şirketi Rikkeisoft, ABD'de büyük bir yatırım yapacağını duyurmuştu. İki ülkenin ilişkileri geçtiğimiz yıl durgun ve gergin geçmişti.

Daha sonra Eylül'de ABD Başkanı Biden, iki ülke arasında ekonomik bağlar kurmak üzere bir Vietnam ziyareti gerçekleştirip resmi temaslarda bulundu.

Vietnam merkezli BT şirketi Rikkeisoft, ABD'ye 30 milyon dolar (731,85 milyar VND) yatırım yapmayı planladığını duyurdu; bu bütçenin büyük bir kısmı insan kaynaklarının geliştirilmesine, altyapıya ve planlanan birleşme ve satın almalara gidecek.

Duyuru, 18 Eylül'de San Francisco'da düzenlenen Vietnam ve Amerika Birleşik Devletleri İş Forumu - Teknoloji ve İşbirliği sırasında geldi. Foruma her iki ülkeden iş heyetlerinin yanı sıra Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh de katıldı.

2024 ve 2026 yatırımları düşünülüyor

Rikkeisoft başlangıçta 2023 yılı sonuna kadar 2 milyon dolar harcayacağını açıkladı. Bunun haricinde, kalan 28 milyon dolar ise 2024 ile 2026 arasında yapılması planlanan yatırım harcamalarına gidecek.

Rikkeisoft'un üst düzey başkan yardımcısı ve Rikkeisoft'a bağlı bir kuruluş olan RKTech'in CEO'su Tung Bui, "Bu yatırımlar finansal katkının ötesinde, ABD teknoloji endüstrisindeki acil yetenek eksikliğine çare olacak bir çözüm niteliğinde" dedi.

Vietnam'ın gelişen, son derece vasıflı ve uygun maliyetli bir teknoloji yeteneği kaynağı olduğunu sözlerine ekleyen Bui, ABD'li müşterilere katma değerli hizmetler sunacaklarını söylüyor.

Diğer yandan CEO Bui Rikkeisoft hedef yalnızca 2028'de ABD'de ilk halka arza ulaşmak değil, aynı zamanda yetenek kıtlığına sürdürülebilir çözüm sağlayarak ABD teknoloji ortamını temelden zenginleştirmek, açıklamasını yaptı.

Özetle Rikkeisoft, ABD pazarında yüzlerce teknoloji odaklı iş yaratmayı planlıyor. Rikkeisoft'un başkanı Tung Ta da şirketinin 1 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşmasını beklediğini belirterek şunları ekledi: "Sonuç olarak ABD gibi önemli bir pazar, Rikkeisoft'un bu hedefi gerçekleştirmesine önemli ölçüde katkıda bulunabilir."

Washington ile Pekin arasında ticari rekabet

Yatırım haberi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Eylül başında Vietnam'a yaptığı kısa ve tarihi ziyaretin ardından geldi; bu ziyaret, pek çok kişi tarafından Çin'in Güney Doğu Asya'daki etkisine karşı koyma girişimi olarak görülüyor.

Washington ile Pekin arasında ticari rekabet ve teknoloji sorunları nedeniyle yaşanan gerginlikler, her iki ülkenin de saldırgan söylemlerde bulunmasıyla geçen yıl arttı.

Vietnam o zamandan beri Çin yatırım pazarına güvenilir bir alternatif olarak öne çıktı. Ancak kimi uzmanlar, Hanoi'nin Çin ile olan ilişkisindense ABD ile olan ilişkisine öncelik verme isteğine şüpheyle yaklaşıyor.

Yongjin Metal Vietnam'da fabrika kuracak

Nisan 2023'te Çinli paslanmaz çelik üreticisi Yongjin Metal de Vietnam'a yapacağı yatırım planlarına dair açıklamalarda bulunmuştu. Buna göre, tamamlandığında toplam 260 bin ton kapasiteye sahip olacak bir fabrika kurmayı planlarını belirtmişlerdi . Yongjin Metal'in Vietnam'daki ikinci fabrikası olacak bu tesis iki ülkenin ilişkileri açısından olumlu bir gelişme olarak görülüyor.  

Zhejiang Yongjin Metal Technology'nin hisseleri, Çinli paslanmaz çelik tedarikçisinin yerel pazara tedarik sağlamak üzere Vietnam'da ikinci bir paslanmaz çelik fabrikası kurmak için 125 milyon ABD doları yatırım yapacağını açıklamasının ardından Nisan'da yükselmişti.

Çünkü Yongjin Metal'in Çin'in güneydoğu Zhejiang eyaleti merkezli Lanxi şirketi, üç aşamada inşa edilecek yeni tesisin yılda 260 bin mt kapasiteli olacağını ve iki tip paslanmaz çelik şerit üreteceğini söyledi. 

Yongjin Metal, müşterileri arasında Midea Group, Whirlpool Corp ve Sharp Global'in olduğu biliniyor. Halihazırda Vietnam'da bulunan paslanmaz çelik fabrikası Avrupa, Kuzey Amerika ve Güneydoğu Asya pazarına hitap ediyor. 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

The price outlook for Chinese steel products in the second half of May 2024

Thursday, May 16, 2024

Saudi pipelines secures dual deals with Aramco worth millions

Thursday, May 16, 2024

India's HRC exports fall in April

Thursday, May 16, 2024

Taiwan's Feng Hsin keeps prices stable

Thursday, May 16, 2024

Ukraine's flat-rolled steel exports decline in April, but up on an annual basis

Thursday, May 16, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now