10,319.96 TRY BIST 100 BIST 100
4.49 CNY CNY CNY
34.99 EUR EUR EUR
32.25 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42.53 TRY Interest Interest
83.58 USD Fossil Oil Fossil Oil
29.64 USD Silver Silver
4.91 USD Copper Copper
117.33 USD Iron Ore Iron Ore
382.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,467.82 TRY Gold (gr) Gold (gr)

"Tüm Iraklıları Temsil Edecek Kabineyi Kurun"

ABD Başkanı Obama, Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen başbakan adayı Abadi’yi arayarak, "Tüm Iraklıları temsil edecek yeni kabineyi kurmasını" istedi.

"Tüm Iraklıları Temsil Edecek Kabineyi Kurun"

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen başbakan adayı Haydar el-Abadi’yi arayarak tebrik ettiğini belirterek, “Kendisine en kısa sürede, tüm Iraklılara kapsayan ve tüm Iraklıları temsil eden yeni kabineyi kurması çağrısında bulundum" dedi.

Obama, tatil yaptığı Martha’s Vineyard’da kameraların karşısına geçerek Irak'la ilgili açıklama yaptı.

Son günlerde Amerikan güçlerinin, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terörist güçlerin Erbil kenti civarında güçlenmesini önlemek ve buradaki Amerikan vatandaşlarını korumak için belirlenmiş hedeflere yönelik başarılı hava saldırıları düzenlediğini ifade eden Obama, Kürt güçlerin de sahada kendi kentlerini savunmaya devam ettiğini kaydetti.

Obama, “Irak ve Kürt güçlerine, IŞİD’e karşı savaşırken askeri danışmanlık ve yardımları artırdık” ifadesini kullandı. Bunun yanında Sincar Dağı’nda mahsur kalanlara yönelik insani yardımlara da devam ettiklerini hatırlatan Obama, ayrıca ABD uçaklarının, Sincar Dağı çevresindeki, Iraklılara tehdit oluşturan terörist güçlere karşı hava saldırısı düzenlemeye hazır beklediğini bildirdi.

Ancak, Irak’taki daha büyük krizin Amerikan askeri müdahalesiyle çözülemeyeceğini daha önce de belirttiğini anımsatan Obama, Cumhurbaşkanı Fuat Masum’un, Parlamento Başkan Yardımcısı Haydar el-Abadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirilmesine işaret ederek, Irak anayasası altında, Irak’ın farklı toplumlarını bir araya getirebilecek yeni bir hükümetin kurulması noktasında bunun önemli bir adım olduğunu söyledi.

Obama, Abadi’yi tebrik etti

Obama, kendisi ve Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Abadi’yi arayarak tebrik ettiğini de belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Abadi’ye en kısa sürede, tüm Iraklıları kapsayan ve tüm Iraklıları temsil eden yeni kabineyi kurması çağrısında bulundum. Hükümeti kurarlarken kendisine, Masum’a ve Meclis Başkanı (Selim Abdullah) Cuburi’ye destek taahhüdünde bulundum. Bunun yanında tüm Iraklı siyasi liderleri önümüzdeki günlerdeki siyasi süreç boyunca barış içinde çalışmaya çağırıyorum."

Irak’ın yeni liderliğinin zor bir iş olduğunu, tüm vatandaşların güveninin tekrar kazanılması ve kapsayıcı bir yönetim kurulması gerektiğini ifade eden Obama, ABD’nin tüm Irak halkının ihtiyaçlarını ele alan bir hükümeti desteklemeye hazır olduğunu bildirdi.

"Maliki başarısız oldu, bunun sorumluluğunu almalı"

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, siyasi krize sahne olan Irak'ta Başbakan Nuri el-Maliki'nin başarısız olduğunu söyledi.

Avustralya-ABD Savunma ve Dışişleri Bakanları istişare (AUSMIN) toplantılarına katılmak üzere Avustralya’da bulunan ABD Savunma Bakanı Hagel, Avustralya Savunma Bakanı David Johnston ile Sydney’de düzenlediği basın toplantısında, Irak’taki duruma ilişkin değerlendirmede bulundu.

Hagel, Maliki hakkında konuşurken, "Ülkesini yönetmekte birçok konuda başarısız olduğunu düşünüyorum" dedi. Hagel, Maliki'nin bunun sorumluluğunu alması gerektiğini belirtti.

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Maliki'nin itirazlarına rağmen hükümeti kurma görevini Haydar el-Abadi'ye vermişti. Maliki, bunun anayasaya aykırı oyduğunu savunuyor.

ABD Savunma Bakanı, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'taki saldırıları konusunda konuşurken de ülkede ortaya çıkan durumun daha karmaşık bir hal aldığını kaydetti. Hagel, "Bence bu hiç olmadığı kadar öngörülemeyen, tehlikeli ve karmaşık durum" diye konuştu.

Avustralya Savunma Bakanı David Johnston ise ABD'nin IŞİD militanlarına karşı yapacağı askeri harekete destek vereceklerini söyledi.

Daha önce Irak’a insani yardım yapmayı kabul eden Avustralya’nın ABD’ye IŞİD karşısında nasıl bir askeri destek vereceği iki ülke dışişleri ve savunma bakanlarının Sydney’de yapacağı toplantıda gündeme alınacak.

ABD Savunma Bakanı Hagel, bölgeye müdahale edilmezse durumun daha da kötüleşeceği belirterek, "Bir şeyleri dikte etmek, empoze etmek için değil, durumun daha da kötüye gitmesine engel olmak için yardım etmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

Hagel, "Bizim yapacaklarımız sınırlı. Başkan (Barack Obama) daha önce yaptığımız gibi herhangi bir savaşa girmeyeceğimizi açıkça belirtti" dedi.

Bu arada, Avustralya Başbakanı Tony Abbott, IŞİD'in Irak'ın kuzeyindeki saldırıları üzerine bölgenin güvenliği konusunda görüşmelerde bulunma üzere İngiltere’ye gitti.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

US confirms 25% steel tariff on China

Wednesday, May 15, 2024

Jindal Shadeed Iron and Steel (JSIS) is commissioning three new facilities

Wednesday, May 8, 2024

Israel to impose four-point sanctions on Türkiye

Monday, May 6, 2024

Türkiye has completely suspended its trade with Israel

Friday, May 3, 2024

The impact of tensions between Iran and Israel on the global steel market

Tuesday, April 30, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now