10,754.53 TRY BIST 100 BIST 100
4.49 CNY CNY CNY
34.99 EUR EUR EUR
32.25 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42.25 TRY Interest Interest
84.30 USD Fossil Oil Fossil Oil
31.94 USD Silver Silver
5.09 USD Copper Copper
117.33 USD Iron Ore Iron Ore
382.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,526.92 TRY Gold (gr) Gold (gr)

TOKİ ''Olmaz'' Denileni Başardı

TOKİ Başkanı Karabel: ''Personeli, müteahhidi ve işçisiyle 'olmaz' denileni başardık ve yaklaşık 15 bin konutu, söz verilen tarihte tamamlayarak teslimlerine başlandı. Van’da bir şehri yeniden kurduk'' dedi.

TOKİ ''Olmaz'' Denileni Başardı

TOKİ Van merkez ve Erciş'te geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen depremlerin ardından 300 gün içinde 15 bin 341 konutu tamamlayarak, sahiplerine teslime başladı. 23 Ekim’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı anahtar teslim töreniyle bu konutların tamamı afetzedelere teslim edilmiş olacak. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, “Personeli, müteahhidi ve işçisiyle 'olmaz' denileni başardık ve yaklaşık 15 bin konutu, söz verilen tarihte tamamlayarak teslimlerine başlandı. Van’da bir şehri yeniden kurduk” dedi.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, 2011'in Türkiye için adeta afet yılı olduğunu söyledi. Karabel, 19 Mayıs'ta Simav'da, 23 Ekim ve 9 Kasım'da Van'da depremler yaşandığını anımsattı.
Depremden 10 gün sonra ilk ihale
Simav'daki konutların, 6 ay içerisinde sosyal donatılarıyla birlikte teslim edildiğine işaret eden Karabel, Van'da kalıcı afet konutlarının ilk ihalesinin depremden sadece 10 gün sonra gerçekleştirildiğini, 1 ay sonrasında da temelin atıldığını anlattı.
Van’da kar nisan sonuna kadar kalkmadı
Van'da kış koşullarının sert geçtiğini, nisan ayı sonuna kadar kar örtüsünün yerde kaldığına dikkat çeken TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, ''Afetzedelerin geçici ve kalıcı barınma sorunlarının hızlı çözülmesi amacıyla Van'da özel bir ekip görevlendirdik. Ekip, depremin ilk günleriyle birlikte afetzedeler gibi çadırda kalarak, çalışmalara aralıksız devam etti. Kar örtüsünün kalktığı nisan ayından sonraki 5 aylık dönemde bölgedeki çalışmalar daha da hızlanarak, iki katına çıkarıldı. TOKİ, personeli, müteahhidi ve işçisiyle 'olmaz' denileni başardı ve yaklaşık 15 bin 341 konutu, söz verilen tarihte tamamlayarak teslimlerine başlandı.” diye konuştu.
Başbakan'ın sözü yerine getirildi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Van'daki depremin ardından ilgili bakanlar ve bürokratlarıyla afet bölgesinde bir araya geldiğine dikkat çeken TOKİ Başkanı Karabel, şöyle devam etti: ''Başbakanınız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlara afet konutlarının ağustos ayı sonunda teslim edileceğini söylemişti. Bütün imkanlar seferber edildi. Normalde betonarme binaların teslimi 1,5-2 senedir. Çünkü betonun filiz alma süresi vardır. Ayrıca ihale ve projelendirme süreçleri vardır. Örneğin, yurt dışında gelişmiş ülkelere baktığınız zaman projelendirme, ihale ve sözleşme süreci yaklaşık 1,5 yıldır. Bunlardan sonra sonra imalatlar başlar. Çok şükür biz ihale sürecini ve temel atmayı çabuk gerçekleştirdik. Bu konuda TOKİ kendi rekorlarını kırdı. Tabii ki kolay bir iş değildi. TOKİ olarak üzerimize düşeni yaptık. Van'daki faaliyetler, ilgili bakanlık ve kurumlarla müştereken yaptığımız çalışmalar neticesinde Türkiye genelinde de büyük bir başarıdır. Bir şehri yeniden kurduk. Süresi de çok kısa. Sayın Başbakanımızın vatandaşlara verdiği söz yerine getirildi. Depreminin birinci yıl dönümünde Van merkez ve Erciş'te büyük bir tören düzenlemeyi planlıyoruz. Vatandaşlarımız, bu törenle hükümetin verdiği sözü yerine getirdiğini görecek.''
Konutlar 10 ayda tamamlandı
Karabel, TOKİ'nin 10 ay gibi kısa bir süre içinde Van ve Erciş'te 15 bin 341 konut inşa ederek, afetzedelere teslimlerine başladığına vurguladı.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) talebi üzerine Edremit'te, haziran ayında ihalesi yapılan 2 bin 148 afet konutu projesinin de hayata geçtiğini belirten Karabel, bu konutların inşaatların devam ettiğini kaydetti.
Karabel, depremin ardından Van 100. Yıl Üniversitesi için inşa edilen 496 konutla birlikte TOKİ'nin Van'da 17 bin 985 konut rakamına ulaşacağını açıkladı.
Depremin izleri kentsel dönüşümle silinecek
Van'da teslimatları süren konutların, AFAD'ın tespitleri ve talepleri doğrultusunda inşa edildiğini dile getiren Karabel, bunların dışında bölgede kentsel dönüşümde yapacaklarını, konuyla ilgili görüşmelerin ve çalışmaların başlatıldığını anlattı.
Karabel, Van ve Erciş'in, yürütülen çalışmalarla en kısa süre içerisinde modern bir şehir kimliğine bürüneceğine dikkat çekerek, ''Her afetten belli dersler çıkarmak gerekiyor. Biz kendi açımızdan gerekli dersleri çıkardık. Simav afetinde olduğu gibi burada da hızlı organize olmak gerekliliğini kendi açımızdan bir ileri dereceye götürdük.” dedi.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

ArcelorMittal assesses decarbonisation plans in the face of Europe's energy challenges

Monday, May 20, 2024

Chinese automakers BYD and Chery in advanced talks for EV plants in Türkiye

Friday, May 17, 2024

Thyssenkrupp narrows losses and adapts to market challenges in Q2 2024

Friday, May 17, 2024

Talaat Moustafa Group unveils ambitious ‘Benan City’ project in Riyadh

Friday, May 17, 2024

German iron ore prices continue to decrease

Friday, May 17, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now