10.173,42 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,96 EUR EUR EUR
32,29 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,60 TRY Faiz Faiz
82,97 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,55 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,48 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
5,01 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
114,53 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.447,52 TRY Altın(gr) Altın(gr)

SA, demir cevherini 'yeşil' hale getirmeye çağırdı

Sürdürülebilirliğe yönelik küresel eğilimin ortasında ve yirmi altıncı Birleşmiş Milletler Taraflar İklim Değişikliği Konferansı'nın veya COP26'nın ardından, madencilik şirketleri ve çelik üreticileri çelik endüstrisini 'yeşilleştirmenin' uygulanabilirliğini düşünüyor.

SA, demir cevherini 'yeşil' hale getirmeye çağırdı

Sürdürülebilirliğe yönelik küresel eğilimin ortasında ve yirmi altıncı Birleşmiş Milletler Taraflar İklim Değişikliği Konferansı'nın veya COP26'nın ardından, madencilik şirketleri ve çelik üreticileri çelik endüstrisini 'yeşilleştirmenin' uygulanabilirliğini düşünüyor.

Danışman Wood Mackenzie, Ağustos ayında küresel ısınmayı 2 °C ile sınırlamak için çelik sektöründeki emisyonların %75 oranında düşmesi gerektiğini belirtirken, küresel çelik endüstrisinin küresel karbon emisyonlarının yaklaşık %7'sini oluşturduğu söyleniyor.

Bu, 2020'de üç milyar tondan fazla karbondioksit eşdeğerinden (CO 2 -eq) 2050'ye kadar yaklaşık 780 milyon ton bir azalma gerektirecektir .

Wood Mackenzie bir haber bülteninde, bu hedefe ulaşmak için ulaşılması gereken beş sonucu özetledi:
Çelik üretiminde hurda kullanımını iki katına çıkarmak, doğrudan azaltılmış demir üretimini ve kullanımını üçe katlamak, küresel ortalama elektrik ark ocağı emisyonlarının yoğunluğunu %70 azaltmak, azaltmak yüksek fırın – bazik oksijen fırını – emisyon yoğunluğu %30 ve artık karbon emisyonlarının %45'ini yakalayıp depolamak.

Davoren, hurda çeliğin geri dönüşümü artırılabilir ve artırılmalıdır, "sonunda kişi, primlerin ve ton başına maliyetin çok yüksek olduğu ve ham çeliğin daha ucuz olduğu ve fiyatın hala çok önemli bir belirleyici faktör olduğu bir noktaya ulaşıyor. üreticiler için”.

"Bu nedenle, çelik üretmenin uygulanabilir, daha yeşil yolları varsa, endüstrinin çabalarını odaklaması gereken yerler bunlardır."

Çelik fabrikalarında karbon yakalama teknolojilerinin kullanımı, öncelikle birçoğunun zaten test edilmiş olması ve piyasaya hazır olması nedeniyle artması muhtemel olsa da, önemli miktarda araştırma, demir cevherinin hidrojenle azaltılmasına odaklanmış gibi görünüyor.

Engineering News & Mining Weekly , geçen ay Batı Avustralya hükümetinin demir cevherini yeşil çeliğe sürdürülebilir şekilde işlemenin uygulanabilirliğini araştırmak için 1 milyon A$ taahhüt ettiğini bildirdi. Bunu, demir cevheri ana şirketleri BHP, Rio Tinto ve Fortescue Metals'in yeşil çelik girişimlerini sürdürme taahhütlerini takip etti.

Davoren, Avrupa çelik endüstrisinin muhtemelen 2025 yılına kadar tutarlı bir şekilde yeşil çelik üretme niyetinde olduğunu belirtiyor. “Bu, esas olarak otomotiv sektöründe veya Türkiye'de hareket eden özel sektörlerde kullanım için, muhtemelen yılda on milyon tonun altında, nispeten küçük miktarlarda olacaktır. çok hızlı bir şekilde yeşil bir yön.”

Bu, araç üreticisi Volvo'nun 13 Ekim'de yeşil çelikten yapılmış ilk aracı tanıttığı gerçeğiyle kanıtlanıyor. Haber ajansı Bloomberg, elektrikli damperli kamyonun 8 ton ağırlığında, sanal bir sürücüsü olduğunu ve taş ocakları ve madenler için tasarlandığını bildirdi.

Davoren, çok uluslu çelik üreticisi ArcelorMittal'in Avrupa'daki yeşil çelik sunumuyla başarıya ulaşması halinde, Güney Afrika operasyonlarının da yeşil çelik üretmeyi düşünebileceğini ekliyor; ancak, ülkenin sürekli elektrik kısıtlamaları ve kömürle çalışan enerjiye olan güveni göz önüne alındığında, böyle bir gelişmenin ancak “çok uzun vadede” gerçekleşebileceğini vurguluyor.

"Neyse ki, birçok madencilik şirketi Güney Afrika'da yeşil demir cevheri madenciliği potansiyeli yaratan yenilenebilir enerji projelerini teşvik ediyor ve zorluyor - elektrikli maden araçlarının şarj edilmesi de dahil olmak üzere bir madenin tüm enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yenilenebilir enerjileri kullanıyor."

Davoren Engineering News & Mining Weekly'ye , Güney Afrika'nın çelik üretimi için iyi demir cevheri kalitelerine sahip olduğunu ve madenciler daha düşük dereceli alanlara ulaşsa bile, malzemenin manyetik ayırma veya köpüklü yüzdürme kullanılarak yükseltilebileceğini söyledi.

"Yeşil demir cevheri muhtemelen bir prim getirecek, aynı anlamda yeşil alüminyumun (alüminyum tonu başına) 4 ton CO2'den daha az üretildiği için bir primi var ."

Yeşil demir cevherini yerel olarak üretmenin en zor yanının “aslında altyapı planlarını başlatmak” olduğunu belirtiyor.

Davoren, en az dirençli yolu, yani kömürü seçme eğilimini anlasa da, CO2 tarifelerinin getirilmesi, tüm üretim süreçlerinin önemli ölçüde daha pahalı hale gelmesini sağlayacaktır.

Örneğin, ArcelorMittal, kömürle çalışan elektrik santralleri tarafından sağlanan gücü kullanan bir tesiste koklaşabilir taş kömürü kullanarak çelik üretmeye devam ederse, “tüm bu CO2 tarifelerini çelik fiyatına eklerseniz, tahmin ettiğinizden çok daha pahalı hale gelir ”.

Ulusal düzeyde enerji karışımını değiştirmeye ek olarak, ülkenin “beklenenden çok daha ileriye odaklanan uzun vadeli altyapı planları” oluşturması gerekecektir.

Davoren, örneğin, iklim değişikliğinin kuraklık olasılığını artırdığı göz önüne alındığında, ülkelerin hidroelektrik santralleri için yeniden düşünme planlarını ve madenlerin “milyonlarca tonu limanlara taşımaya devam edememesi” nedeniyle ulaşım altyapısını yeniden düşünmesini belirtiyor.

Fiyat kontrolü

Engineering News & Mining Weekly tarafından geçen ay bildirildiği üzere , Fitch Solutions Country Risk and Industry Research, Çin çelik üretiminin yavaşlaması ve küresel üreticilerin üretiminin artması nedeniyle demir cevheri fiyatlarının 2022'den itibaren çok yıllı bir düşüş trendi izlemesini bekliyor.

"Uzun vadede, firma, daha zayıf talep büyümesi ve daha güçlü arzın bir kombinasyonu nedeniyle, demir cevheri fiyatlarının bu yıl ortalama 155$/tondan 2025'e kadar 65$/tona ve 2030'a kadar 52$/tona düşeceğini tahmin ediyor." makale belirtildi.

Davoren şunları kabul ediyor: “Yaklaşık 2023'ten itibaren, toparlanan otomotiv sektörünün artan çelik talebine ve yenilenebilir enerji projeleri de dahil olmak üzere altyapı projelerinde artan teşvikin bir sonucu olarak, demir cevheri fiyatı dalgalanmalı, ancak düşüş eğilimi göstermeli ve sonuçta arz olarak istikrar kazanmalıdır. ve talep dengesi."

ABD Jeolojik Araştırması, küresel olarak üretilen demir cevherinin %98'inin çelik üretiminde kullanıldığını ve Davoren, Çin çeliğinin küresel çelik üretiminin yaklaşık %50'sini oluşturduğunu belirtiyor.

“Böylece, demir cevheri ve ham çelik üretiminin diğer bileşenlerine yönelik talep, ayda 90 milyon tondan fazla çelik üreten Çin tarafından yönlendiriliyor.”

En büyük demir cevheri üreticisi, küresel üretimin yaklaşık %38'ini oluşturan ve %60'ı Çin'e ihraç edilen Avustralya'dır.

Davoren, BHP'nin yakın zamanda "yaklaşık 50 yıl içinde üretime başlayan en büyük Avustralya demir cevheri madeni" olan South Flank madenini açtığını da ekliyor.

Üstelik Brezilya, art arda gelen atık felaketleri ve sıkı Covid-19 kısıtlamalarından sonra yeniden hızlanıyor ve Çin'in karbon emisyonu hedeflerine ulaşmak için çelik üretimini yavaşlatmasıyla birleştiğinde, demir cevheri piyasası fazla veriyor.

Çin'in, çelik fiyatları yükselirse, emtia fiyatlarını sakinleştirmek için üretimi artıracağını, ancak nihayetinde Afriforesight'ın, demir cevheri fiyatının 2022'de ortalama 100$/tonun altına düşmesini ve yılı yaklaşık 95$/tonda bitirmesini beklediğini belirtti. T.

Fitch Solutions ayrıca, Çin talebinin 2021'in ilk yarısında zirve yaptığına inandığından, demir cevheri fiyatlarının 2022'ye kadar baskı altında kalmasını bekliyor.

Afrika Güncellemesi

Davoren, fiyat tahminlerine rağmen, Afrika merkezli demir cevheri endüstrilerinin demir cevheri üretimini artırmaya başladığına dikkat çekiyor. Bu eğilim, öncelikle, Mayıs ayında kaydedilen yaklaşık 240$/tonluk rekor yüksek fiyatlar ve Çin'in Avustralya'ya olan bağımlılığını azaltma arayışından kaynaklanıyor.

Angola'nın 1976'dan beri ilk demir cevheri sevkiyatına işaret ediyor. Ülkenin Cuando Cubango eyaletindeki Cutato madeninden yaklaşık 60 000 ton tedarik edildi.

"Sierra Leone ayrıca sevkiyatları taşımaya başladı ve Liberya gibi diğer ülkelerde ArcelorMittal gibi üretimi zorlamaya çalışan oyuncularımız var. Namibya'da 53 000 t taşındı.”

Botsvana ayrıca Eylül ayında Çin'e demir cevheri sevkiyatı da gönderdi.

Genel olarak bakıldığında, özellikle Avustralya'nın yılda 800 milyon tondan fazla üretimiyle karşılaştırıldığında, bu sevkiyatlar çok büyük değil." Ancak, sevkiyatların Afrika endüstrilerinin durgun olmadığının iyi bir göstergesi olduğunu belirtiyor.

“Özellikle, piyasalar son zamanlarda çok oynak hale geldi, bu nedenle bu madenlerin devam eden karlılığı büyük ölçüde kesin satın alma siparişlerinin yerinde olup olmamasına bağlı.”

Bu yeni oyuncuların çoğu için, fiyat tahminleri göz önüne alındığında, madenleri bakım ve bakıma almak ve fiyat iyileştiğinde operasyonları yeniden başlatmak daha iyi olabilir.

Davoren, ikisi arasındaki ticaret anlaşmazlığına rağmen Avustralya'nın Çin'e yaptığı demir cevheri ihracatındaki düşüşün önemsiz olduğunu da sözlerine ekledi.

Ancak bu, Çin'in demir cevheri kaynaklarını çeşitlendirmek istemediği anlamına gelmiyor.

"Gine'deki yaklaşık iki milyar tonluk Simandou rezervi, dünyanın en büyük yüksek kaliteli demir cevheri yatağıdır. 2025 yılına kadar üretime başlamak için Blok 1 ve 2'yi geliştirmeyi planlayan bir Çinli konsorsiyum var. Blok 3 ve 4'ün büyük kısmı %45 hisseye sahip Rio Tinto'ya ait.

“Rio, hisselerini yavaş yavaş satıyor ve bu devam ederse, Çin büyük, yüksek dereceli bir rezervde önemli hisselere sahip olabilir” diye açıklıyor.

Bu, kuşkusuz ülkeye, birincil demir cevheri tedarikçisiyle gelecekteki ticaret anlaşmazlıklarında daha fazla avantaj sağlayacaktır.

Bu arada, Afrika'nın en büyük üreticisi olan Güney Afrika, küresel demir cevheri üretiminin %3'ünü oluşturuyor.

Davoren, büyüme potansiyeli açısından daha büyük madenler için fırsatlar olduğunu söylüyor ve bu da Kumba Iron Ore'un Şişen'i genişletmeyi hedeflemesinde açıkça görülüyor: “Uzun vadeli fizibilite olduğu açık.”

Afrika Gökkuşağı Mineralleri (ARM), demir cevheri operasyonlarında genişlemelerin devam ettiğini belirtirken, Afrimat da demir cevheri alanında çeşitlendi ve Northern Cape'deki Jenkins madeninde yükselişe geçiyor.

Elektrikle ilgili endişelerin yanı sıra birincil zorluk, lojistiktir.

“ARM ve Kumba, Transnet'i sınırlayıcı bir faktör olarak gösterdi. Kumba, üçüncü çeyrek üretim raporunda, sadece hacimlerini Saldanha Körfezi'ne taşıyamayacağı için üretimi yavaşlatacağını belirtti.”

Davoren, demiryolu altyapısını iyileştirerek veya vagon boyutunu artırarak demiryolu sorunlarını ele almak için tartışmaların sürdüğünü söylüyor, ancak bunlar ele alınmazsa, talep ne olursa olsun endüstrinin gerileyeceği konusunda uyarıyor.

Ayrıca, yerel madencilik şirketleri karbonsuzlaştırma ve yeşil demir cevheri tarafından sunulan fırsatlardan yararlanamıyorlarsa, uzun vadeli karlılıklarının yanı sıra sürdürülebilirlik ve faaliyet göstermek için sosyal bir lisansa sahip olma yetenekleri, eylemsizliklerinden zarar görecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Hindistan'ın demir cevheri ihracatı artıyor

14 Mayıs 2024 Salı

Anglo American, Rio Tinto'ya teklif vermeyi düşünüyor

14 Mayıs 2024 Salı

Çin’de demir cevheri fiyatları toparlanıyor mu?

14 Mayıs 2024 Salı

Suudi Arabistan, Brezilyalı Vale ile iş birliği yapıyor

10 Mayıs 2024 Cuma

Çin’de demir cevheri fiyatları düşüyor

10 Mayıs 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun