10.208,65 TRY BIST 100 BIST 100
4,49 CNY CNY CNY
34,70 EUR EUR EUR
32,31 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,27 TRY Faiz Faiz
83,94 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,50 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.402,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Paslanmaz çelikte 2024 için yükseliş umutları var

Paslanmaz çelik endüstrisi için gelecek yıl %4'e varan büyüme ile olumlu hareket bekleniyor.

Paslanmaz çelikte 2024 için yükseliş umutları var

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu (Bureau of International Recycling - BIR) verilerine göre, Çin'in öncülüğünde 2024 yılında paslanmaz çelik endüstrisinin yaklaşık %4 büyümesi bekleniyor. Bu olumlu haberler umut verici rakamlar diye değerlendirildi. 

Özellikle Avrupa'da yaşanan yavaşlama, küresel imalat faaliyetinin üçüncü çeyrekte yaşadığı durgunluğu yansıtmış olsa da, BIR Paslanmaz Çelik ve Özel Alaşımlar Komitesi Başkanı Joost Van Kleef, bu konuda daha iyimser düşünüyor. 

Geçen yıl Avrupa'ya üçüncül ülkelerden ithal edilen paslanmaz çelik yassı ve uzun ürünlerin büyük hacimli stokları uzun bir sürede eritilmişti. Avrupa'da fabrikalar ithalatın ve ithal ürün girişinin normal seviyelere dönmesiyle birlikte kendi üretimleri için biraz nefes aldı.

Van Kleef, hurda talebinin üçüncü çeyrekte güçlendiğini, ancak tedarikin büyük ölçüde yavaş üretim faaliyeti nedeniyle sınırlı kaldığını bildirdi. Ayrıca 'küresel çapta paslanmaz çelik üretim rakamları 2023'te yıllık bazda muhtemel bir artış daha görecek' dedi. Analistler bu yıl için % 3, hatta %4 civarında bir büyüme öngörüyor. Bir kez daha genişleme Çin’den gelecek diye düşünülüyor.

Asya'da belirsizlik

Asya'da ise bölgesel bazda paslanmaz çelik sektörünün Eylül ayında toparlanmadan önce Ağustos ayındaki fiyat ve talep açısından dibe ulaştığı belirtiliyor. Uzmanlara göre bu küçük toparlanmanın geçici mi, küçük ölçekli mi olduğu soruları akılları meşgul ediyor.

Dördüncü çeyreğe girerken, paslanmaz çelik hurdasına yönelik talep tablosu ise bulanık görünüyor, makroekonomik yavaşlamanın etkileri imalat faaliyetlerini olumsuz etkiliyor. Düşük hacimli hurda ve düşük hurda fiyatları uzmanlara göre pazarın muhtemel stresini gözler önüne seriyor.  Paslanmaz çelik son ürünler için ise üretim seviyeleri yüksek değil.

Hindistan Paslanmaz Çelik Geliştirme Derneği'nin son verilerine göre, iç tüketim son mali yılda yaklaşık %10 artarak dört milyon tona ulaşmıştı. Küresel ortalama paslanmaz çelik üretimi 2021 takvim yılında 58,2 milyon tondan %5,2 düşmüş ve 2022'de 55,2 milyon tona gerilemişti. 

Diğer bölgelerin durumu

ABD Ticaret Bakanlığı, ABD'nin 2023'ün ilk yarısında 267 bin tondan fazla geri dönüştürülmüş paslanmaz çelik ihraç ettiğini bildirdi. Bu, 2022'nin aynı dönemine göre %78 artış anlamına geliyordu. Meksika, Hindistan ve Tayvan'dan gelen talebin artması, bu artışın ana itici güçleri olarak değerlendirildi. 

Orta Doğu'da çeşitli sanayi sektörlerinde paslanmaz çeliğe yönelik artan talep, Körfez İşbirliği Konseyi bölgesindeki büyümenin önemli bir sonucu olarak görüldü. İnşaat projeleri ve altyapı geliştirme çalışmalarının artışı, metal ihtiyacını artırdı.

Paslanmaz çelik piyasasının yükselişi BAE inşaat faaliyetleri ve yüksek hammadde maliyetlerine rağmen 2023'ün ikinci çeyreğinde neredeyse %50 arttı. Bu artış ülkenin öncü konut sektörü, ticari sektörleri ve altyapı hareketleriyle bağlantılı; seviyelerin sırasıyla %35 ve %44 artışı olumlu gelişmeler arasında değerlendiriliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye’nin hurda ithalatı mart ayında %21,5 azaldı

3 Mayıs 2024 Cuma

Otomotiv satışları nisan ayında geriledi

3 Mayıs 2024 Cuma

Coal India’nın kömür üretimi Nisan ayında yükseldi

3 Mayıs 2024 Cuma

Dış ticaret açığı nisan ayında yüzde 13,3 arttı

3 Mayıs 2024 Cuma

Swiss Steel, yönetim kuruluna ekleme yapacak

3 Mayıs 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun