9.524,80 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
86,95 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,48 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
34,65 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
116,41 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.488,33 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Konutta özel sektör hamlesi!

TOKİ’nin sosyal konut projesinden sonra özel sektörden de yeni bir hamle geldi. Devletten arsa talep eden inşaat sektörü konut inşa edip vatandaşlara kiralayabilecekleri yeni bir sistemi uygulamaya sokmayı planlıyor...

Konutta özel sektör hamlesi!

Türkiye’de artan kira fiyatlarından dolayı yaşanan sorunun çözümüne dair çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Önce TOKİ eliyle başlatılan sosyal konut projesi kapsamında 500 bin konut inşaatı ile 1 milyon arsa projeleri devreye alındı. Bu şekilde dar gelirli ailelerin ev sahibi olmalarına dair imkan verildi. Şimdi ise bu kanayan yara olan barınma sorununa özel sektör eliyle müdahale geliyor. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu yeni bir konut üretimi sistemini açıkladı.

ARSA DEVLETTEN İNŞAAT ÖZEL SEKTÖRDEN!

GYODER tarafından Ocak ayında Erişilebilir Konut Komitesi kurulmuştu. Bu komite devlete ait olan arsalarda konut geliştirmeye dair bir yol haritası belirledi. Buna göre GYODER devlet mülkiyetindeki arsalarda yap-işlet-devret (YİD) modeliyle konutlar inşa edecek. Bu üretilen konutlar da devlet kontrolünde vatandaşlara kiralanacak.

Konuya dair GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu bir açıklama yaparak, “Her şeyi devletten beklememek gerekiyor. Vatandaşların erişilebilir konuta ulaşabilmesi için özel sektörün de elini taşın altına koyması gerekiyor. Kamu-özel işbirliği ile daha önce de Türkiye’nin çok sayıda sorunu çözüldü. Türkiye’de konut şu anda çok önemli ihtiyaçlardan birisi oldu. TOKİ sosyal konut projesi ile bu ihtiyaç net bir şekilde ortaya çıktı. 250 bin konut için milyonlarca başvuru yapıldı. Şimdi özel sektörün de sorumluluk alması gerektiğiniz düşünüyoruz.” dedi.

Hükümete yeni bir konut modelini sunduklarını açıklayan GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Gayrimenkul ve inşaat sektörünün kapasitesinin yüzde 70’ini kullanamıyoruz. Bu kapasiteyi konut sektörüne kanalize edebiliriz. Tüm alt sektörler de bizim bu yeni konut üretimi modelimize destek veriyorlar. Çünkü bu sektörlerde bulunan iş insanlarımız belirli bir yaşa gelmişler ve kazandıklarını şimdi topluma geri vermek istiyorlar. En iyi bildikleri iş de konut üretmek. Şu anda Türk gayrimenkul geliştiricileri Türkiye’de arsa bulamadıkları için İngiltere, ABD, Portekiz, Almanya gibi ülkelerde konut projeleri geliştiriyorlar. Bunu neden kendi ülkemizde yapmayalım.” ifadelerini kullandı.

20 YIL SONRA EVLER DEVLETE TESLİM EDİLECEK

Yeni konut üretim sistemini açıklayan Mehmet Kalyoncu, “Konut üretiminin maliyetinin yarısını arsa maliyeti oluşturuyor. Biz diyoruz ki önce bu maliyetin yarısını sıfırlayalım. Devlet bize arsa göstersin ve biz sıfırladığımız arsa maliyetindeki bu tasarrufu vatandaşa yansıtalım. Bu şekilde üretilecek olan konutları da devlet vatandaşa kiralasın. Ev sahibi olmadan vatandaşın barınma sorunu çözülsün. Yap-işlet-devret modeliyle ihale sistemi uygulansın. Bu konutlar inşa edilirse yatırım kendisini 15 yılda geri ödemiş olacak. Yatırımcı 3-5 yıl da ticari kazanç sağlasa 20 yıl sonra bu devlet arsalarında üretilen konutlar devlete iade edilebilecek.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

18 Nisan 2024 Perşembe

EUROMETAL forumu: İber yarımadasında çelik piyasası değerlendirildi

16 Nisan 2024 Salı

İran ve İsrail arasındaki gerginlik devam ediyor, kargo gemisine el konuldu

14 Nisan 2024 Pazar

Gazze'de ateşkes ilan edilene kadar Ankara'nın Tel Aviv'e ihracatı sınırlı olacak

13 Nisan 2024 Cumartesi

Yeşil çelik projelerine toplamda 10,5 milyar Euro finansman sağlandı

9 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun