10.158,63 TRY BIST 100 BIST 100
4,49 CNY CNY CNY
35,03 EUR EUR EUR
32,22 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,90 TRY Faiz Faiz
83,06 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,52 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,92 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
113,25 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.472,54 TRY Altın(gr) Altın(gr)

"Kentsel Dönüşüm Bizim Olmazsa Olmazımız"

Bakan Kurum, İzmir Ticaret Odası, Müteahhitler Federasyonu işbirliğinde, “İzmir Ticaret Odası – Müteahhitler Federasyonu İnşaat Sektörünün Nabzını Tutuyor” toplantısına katıldı...

"Kentsel Dönüşüm Bizim Olmazsa Olmazımız"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir Ticaret Odası, Müteahhitler Federasyonu işbirliğinde, “İZMİR TİCARET ODASI – MÜTEAHHİTLER FEDERASYONU İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN NABZINI TUTUYOR” toplantısına katıldı.

Burada konuşan Kurum, inşaat sektörünün büyük önem taşıdığını, ülke ekonomisinin yüzde 7'sini temsil ettiğini, istihdamın yüzde 15'ini sağladığını ve 300-400 sektörü doğrudan desteklediğini dile getirdi.

Yurt dışında da çok sayıda Türk müteahhidin faaliyet gösterdiğini, Türkiye'de belki de "gereğinden fazla" müteahhit olduğunu anlatan Kurum, müteahhit potansiyelini hem yurt içinde hem de yurt dışında verimli kullanmak istediklerine dikkati çekti.

Kurum, yurt dışında Türk müteahhitlerini desteklemek amacıyla büyükelçilikler bünyesinde "çevre ve şehircilik ataşelerinin" görev yapacağını açıklayarak, Türkiye'nin her güçlüğün, zorluğun üstesinden yerli, milli duruş sergileyerek geldiğini söyledi.

"Bakanlık olarak inşaat sektörünün sorunlarını yakından takip ediyoruz." diye konuşan Kurum, göreve geldikten sonra ilk 6 aylık süreçte sektörün öncelikli sorunlarını çözdüklerini belirtti.

"DÜNYADA ARTIK ŞEHİRLER YARIŞIYOR"

Kentsel dönüşüm konusuna büyük önem verdiklerini, bu kapsamda AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci'nin projelerini de desteklediklerini aktaran Kurum, şöyle konuştu:
"İzmir çok özel, potansiyeli olan bir şehrimiz. Anadolu'nun Avrupa'ya açılan kapısı. Bu iş siyasete konu edilecek bir iş değil. İzmir'in geleceğini ilgilendiriyor. Bu kararları alırken, bu projelerin ne kadar öncelikli olduğunu, çevrenin korunmasının ne kadar önemli olduğunu bilmeliyiz. Artık dünyada ülkeler değil, şehirler yarışıyor. İzmir'in potansiyelini hayata geçirmek gerekiyor."

Bakan Kurum, kentsel dönüşümü sağlamak, deprem riskini ortadan kaldırmak için çalıştıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Türkiye deprem kuşağında biliyorsunuz. Nüfusun yüzde 66'sı deprem kuşağında yaşıyor. En son Kartal'da yaşadığımız elim kazada 21 canımız gitti. Kentsel dönüşüm bizim olmazsa olmazımız. Bu işin siyaseti yok, bedeli ne olursa olsun bu işi yapmak zorundayız. Dönüşümün, her kentin bu konuda kendi anayasası olacak şekilde, az katlı, şehir mimarisine uygun, şehir merkezindeki yoğunluğu artırmayacak şekilde yürütülmesi gerekiyor. Hiçbir insanımızın riskli binalarda oturmasına müsaade etmeyeceğiz." 

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci, İzmir'in yaratılıştan dünyanın en güzel şehri olduğunu söyledi.
İzmir'de modern çağda kanalizasyon, vahşi çöp depolama, çarpık yapılaşma gibi sorunların bulunduğunu belirten Zeybekci, göreve geldiğinde gerçekleştireceği projelerle kentin çehresini değiştireceklerini dile getirdi.

Müteahhitler Federasyonu kurucularından olan AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır da inşaatın Türkiye'de lokomotif sektörler arasında yer aldığını, sektörün geliştirilmesi için çalıştıklarını kaydetti.

“İZMİR ARSA ÜRETİLMESİ ZOR BİR ŞEHİR”

İZTO Başkanı Mahmut Özgener, İzmir’de yılda 30 bin konut üretilmesi gerektiğini ancak arsa üretmesi çok zor olan bir şehir olduğunu, inşaat sektörünün gelişiminin önünün açılması için gecekonduların sağlıklı bir şekilde dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekti.
Özgener, “İmalat alanlarının da dönüşüme ihtiyaç var. Modern siteler yapılacak yerleri araştırıyoruz. Menderes, Torbalı hattında uygun bazı yerlere tespit ettik. Tahsisi konusunda bakanlığımıza başvurmak istiyoruz. Tarıma dayalı ihtisas ve mobilya OSB kurma çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
İnciraltı’nın doğal sit derecelerinin sınıflandırılması gerektiğini söyleyen Özgener, “İzmir’de sağlık ve termal turizm yatırım alanları açısından İnciraltı bölgesi hem sit hem de yapılan planlarla ilgili şu anda yürürlükte maalesef hiçbir imar planı bulunmuyor” dedi.

“VERGİ İNDİRİMLERİ SEKTÖRE CAN SUYU OLDU”

İnşaat malzemeleri ve konut satışlarında geçici vergi indirimlerinin inşaat sektörüne can suyu olduğunu vurgulayan Özgener, “Demir-çelik, beton gibi ürünlerde de kalıcı vergi indirimlerin sağlanması çok önemli. Uygumalar için desteğinizi rica ediyoruz” sözlerini tamamladı.

İnşaat sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantıda İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail Kahraman sektör sorunlarını ve projelerini anlattı.

Toplantı sonunda Bakan Kurum, sektör üyelerinin sorularını yanıtladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

BPISC, yeni bir demir cevheri işleme tesisi kuruyor

16 Mayıs 2024 Perşembe

Voestalpine, Mercedes-Benz ve TSR için yeşil çelik üretecek

16 Mayıs 2024 Perşembe

Vida ve cıvata gibi metal eşya ithalatına gözetim uygulaması getirildi

16 Mayıs 2024 Perşembe

H2 Green Steel, dört yeni proje ile büyümeyi hedefliyor

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Binghatti, Dubai'de çelik üretim tesisini satın alarak portföyünü genişletiyor

14 Mayıs 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun