9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,69 EUR EUR EUR
32,57 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Türkiye depremi sonrası hammadde pazarında neler bekliyor?

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Global çelik piyasaları öngörülerini yazmaya başladı. Kaynaklar…

Türkiye depremi sonrası hammadde pazarında neler bekliyor?

Türkiye’yi sarsan Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizi etkileyen deprem sonrası yabancı kaynaklar Türkiye çelik üretim ve talepleri hakkında çeşitli değerlendirmelerde bulundu. SteelRadar muhabirinin derlediği bilgilere göre öngörüler yabancı kaynaklarda şöyle aktarıldı;

‘’6 Şubat gecesi yıkıcı bir depremin meydana geldiği Türkiye ve Suriye'de yaşanan trajedi, Türk metalurjisini derinden etkiledi. 

Pek çok tesis çalışmalarını askıya aldı, çelik ürünlerinin yurt içi ve ihracat tedarikindeki sorunlar önümüzdeki birkaç hafta ve belki de Nisan-Mayıs ayına kadar devam edebilir. Türk şirketlerinin hurda metal ithalat alımları geçici olarak durduruldu.’’ Şeklinde değerlendirildi.

Türkiye’nin en büyük tesislerinin yer aldığı ve limana ev sahipliği yapan İskenderun’da büyük hasar aldı. Bölgedeki ve yakın çevresindeki fabrikalarımızda işleyişi etkileyecek bir hasar olmamasının yanı sıra fabrika personelleri ve birçok yetkilinin yakını depremden etkilendi. Acılar ve zorlu hava şartları sebebiyle fabrikalar kapılarını depremden etkilenen vatandaşlara açarken üretimlerine ara verdiler. Faaliyetleri ile ilgili araştırmalar devam ederken üretim kanadının henüz aktif hale gelmediği duyuluyor. Depremzedelerimizin ve bölgenin derin acısını tüm Türkiye olarak yaşarken toparlanma süreçleri ile ilgili yaşanacak gelişmeler Türkiye ve dünya basının gündeminde yer alıyor.  Dünya ham çelik üretiminde sekizinci sırada yer alan ülkemiz olası gelişmelerden doğacak sebepler ile ilgili yabancı kaynaklardaki öngörülerde sık sık yer almaya devam ediyor.

Bir başka kaynağa göre de öngörülere şu şekilde yer verildi;

Çelik sektörünü etkileyecek gelişmeler; Türkiye'deki diğer gelişmeler, ülkenin ve ekonomisinin şoktan ne kadar çabuk kurtulacağına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Depremden etkilenen bölgelerde bir an önce büyük çaplı restorasyon çalışmaları başlamalı, oradaki metale olan talep önemli ölçüde artmalıdır. Şu ana kadar Türkiye'de yaşanan olaylar hurda maliyetinin sadece Avrupa limanlarında düşmesine neden olurken, diğer bölgesel pazarlarda artış devam ediyor.

Yerel takvime göre yılbaşı tatilinin hemen ardından çelik ürünlerine yönelik borsa kotasyonlarında düşüş görülen Çin'de toparlanma başlamış olabilir. Her halükârda, son günlerde fiyatlarda hafif artışlar görüldü. Aynı şey demir cevheri ve koklaşabilir taş kömürü fiyatlarında da yaşanıyor. Ancak, net bir yükseliş trendinin ortaya çıkmasından bahsetmek için henüz çok erken.

Farklı bir diğer Rusya kaynağı ise;

Yakın gelecekte Türkiye'de çelik talebinde önemli bir artış beklemediklerini ve uzun vadede tedarik artışı olasılığını ihtiyatlı bir şekilde değerlendirdiklerini söylüyor.

Güçlü bir deprem nedeniyle Türkiye izabe kapasitesiyle ilgili sorunlar yaşıyor. Ülkenin etkilenen bölgesinde bulunan tesisler Türkiye'deki çelik üretiminin en az %25'ini oluşturuyor. Türkiye, Rus hadde çelik için en büyük ihracat pazarıdır. Uzun vadede, depremde hasar gören konutlar ve altyapı restore edilirken, kaynaklardan bazıları Rus metalinin Türkiye'ye teslimatında artış beklerken, ihracat hacimlerinin Türkiye'nin metalurjik kapasitelerinin ne kadar kısa sürede faaliyete döneceğine bağlı olacağına dikkat çekiyor. Farklı bir görüşe göre ise Türk metalürjistlerinin kapasite bakımından aşırı iyi oldukları için iç tüketimin büyümesini kendilerinin kapatacağından emin olduğu düşünülüyor. 

Yorumlar

2 yorum yapıldı
Bu konuda yorum yapmak gerekirse

1- Yıkılan binalar ve yıkılacaklar  nedeniyle bölgede oluşan hurda arzı
2- İhracat satışlarının etkilenmesi ile dolayısıyla hurdaya azalan talep
3- Deprem gören 10 il ve diğer illere etkisi ile inşaat yapımının ertelenmesi ve gecikmesi ile talep zayıflığı
4- Mart ayında ECB-FED-BOE yeni faiz artışları

Not : Şehirlerin yeniden inşaat faaliyetlerine geçme zamanı yakın vadede hızlı olabileceğini düşünmüyorum.
Hem enkazın kaldırılması hem insan kaynağını hemen adapte etmek kolay değil

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye ithal hurda fiyatları bu hafta hafif bir düşüş gösterdi

19 Nisan 2024 Cuma

Nisan ayında Çin hurda piyasası nasıl seyrediyor?

17 Nisan 2024 Çarşamba

Avrupa hurda piyasası stabil seyrini koruyor

15 Nisan 2024 Pazartesi

ABD'nin demirli hurda ihracatı şubat ayında yükseldi

15 Nisan 2024 Pazartesi

Salzgitter AG, yeni parçalama tesisinin inşaatına başladı

8 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun