Avrupa Çelik Birliği (EUROFER) Başkanı Dr. Henrik Adam, ABD’nin çelik ithalatına yönelik yeni tarifelerinin Avrupa çelik endüstrisinin sürdürülebilirliğini ciddi şekilde riske attığını ifade etti. Dr. Adam, “Başkan Trump’ın ‘Önce Amerika’ politikası, Avrupa çelik endüstrisinin tabutuna çakılan son çivi olma tehlikesi taşıyor. Avrupa çeliği ortadan kalkarsa, Avrupa otomotivi, güvenliği, savunması, enerji altyapısı ve ulaşım gibi kritik sektörler de büyük zarar görecek. Tehlikede olan yalnızca sanayimiz değil, Avrupa’nın ekonomik egemenliğidir” dedi.
EUROFER verilerine göre, ilk Trump yönetimi sırasında uygulanan 232. Madde tarifeleri AB çelik ihracatında 1 milyon tondan fazla kayba neden olmuştu. O dönemde, ABD’ye ihracatı engellenen her üç ton çelikten ikisi AB pazarına yönlendirilmişti. Mevcut piyasa koşullarının 2018’den çok daha kötü olduğunu vurgulayan Dr. Adam, bu yeni tarife rejiminin etkisinin çok daha büyük olacağını belirtti.
AB’nin ABD’ye Çelik İhracatında Büyük Kayıp Bekleniyor
ABD’nin aldığı yeni karar, AB’nin daha önce müzakere ettiği tüm ürün muafiyetlerini ve Tarife Oranı Kotalarını kaldırıyor. AB çelik ihracatı halihazırda 1 milyon ton azalmış durumda ve bu son hamleyle birlikte en az 1 milyon ton daha kayıp yaşanması öngörülüyor. Ayrıca, getirilen genel ithalat tarifesi artık türev çelik ürünlerini de kapsıyor ve bu da AB’nin ABD’ye ihracat imkanlarını daha da daraltıyor.
Bunun yanısıra küresel aşırı kapasitenin 2024'te rekor seviyelere ulaşması ve 2025'te tekrar artmasıyla, Asya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'dan ucuz çelik ithalatıyla doymuş olan AB pazarı, ABD pazarına yönelik çelik yeniden yönlendirileceği için daha da fazla su altında kalacak. Asya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’dan gelen düşük maliyetli çelik ithalatı nedeniyle zaten baskı altında olan AB pazarı, şimdi ABD’ye yönlendirilmesi engellenen tonlarca çelikle daha da sıkışabilir. Mevcut durumda, ABD’nin çeşitli ticari anlaşmalar kapsamında 18 milyon ton çelik ithal ettiği biliniyor. Ancak yeni tarifeler nedeniyle bu hacmin önemli bir kısmının AB’ye yönlendirilmesi riski var.
EUROFER’e göre, yalnızca 2024 yılında AB’de 9 milyon ton üretim kapasitesi kaybedildi ve 18.000’den fazla kişi işini kaybetti. Yeni tarife rejimi, bu kayıpları daha da derinleştirebilir. ABD’nin AB çeliğine karşı ek misilleme tarifeleri uygulaması durumunda, Avrupa pazarına daha fazla çelik yönelmesi kaçınılmaz hale gelecek.
AB, 1 Nisan’a Kadar Koruma Önlemlerini Revize Etmeye Hazırlanıyor
Avrupa Birliği, artan çelik ithalatına karşı mevcut koruma önlemlerini 1 Nisan’a kadar revize etme taahhüdünde bulundu. Sektör temsilcileri, AB’nin bu süreci hızlandırarak daha etkili bir koruma mekanizması oluşturması gerektiğini savunuyor.
EUROFER Başkanı Dr. Adam, “Bugün dünya genelinde çelik üreticileri kendi sektörlerini korumak için güçlü politikalar benimserken, AB en savunmasız çelik pazarlarından biri haline geldi. Üreticilerimiz halihazırda yüksek enerji fiyatları ve sıkı karbon düzenlemeleriyle mücadele ederken, düşük maliyetli ve karbon yoğun ithalatın baskısı altında” dedi.
EUROFER, AB’nin çelik koruma önlemlerinde güçlü bir revizyona gitmesi gerektiğini vurgulayarak, “AB pazarını ithalat sapmalarına karşı derhal koruyacak etkili önlemler alınmalı. Sektörümüz daha fazla gecikmeyi kaldıramaz” çağrısında bulundu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı