10.268,58 TRY BIST 100 BIST 100
34,80 EUR EUR EUR
32,28 USD USD USD
4,48 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,00 TRY Faiz Faiz
84,45 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,46 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,65 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
115,13 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
384,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,27 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Diyarbakır'da Sokağa Çıkma Yasağı Kaldırıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Diyarbakır'da huzur ve sükunetin hakim olduğunu belirterek, saat 18.00'den itibaren sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını bildirdi.

Diyarbakır'da Sokağa Çıkma Yasağı Kaldırıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında, terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırıları bahane edilerek düzenlenen izinsiz gösteriler sonrasında yaşanan olayları değerlendirdi.

Diyarbakır'daki olaylarda 10 kişinin yaşamını yitirdiğini anımsatan Eker, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.

Olayların yaşandığı süreçte Diyarbakır'da bulunduğunu dile getiren Eker, güvenlik güçlerinin tahrik edilerek olayların içine çekilmek istendiğini kaydetti. Eker, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin çeşitli kentlerinde olduğu gibi Diyarbakır'da da Kobani'deki IŞİD saldırıları gerekçe gösterilerek çeşitli eylemler maalesef kentimizde ve ilçelerinde yaşandı. Bizler salı günü yaşanan olaylar nedeniyle sokağa çıkma yasağı uyguladık. Yasak saat 22.00'de başlayıp önce sabaha kadar arkasından da devam etti. Dün aldığımız bir kararla da bugün saat 18.00'den sabaha kadar uygulanması koşuluyla bir sokağa çıkma yasağı ilan ettik. Şehrin, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için. Maalesef yaşanan olaylarda şehirde hem can kayıpları hem kamu binalarına, özel mülklere yönelik saldırılar ve yağmalar oldu ama bugün gün içerisinde şu ana kadar tespit ettiğimiz gelişmelerle sokağa çıkma yasağına gerek olmadığına karar verdik."

"Terörden zarar görenlere ödeme yapılacak"

Olaylarda yaralanan 37 kişinin tedavisinin devam ettiğini belirten Eker, Diyarbakır merkez ve ilçelerinde 124 binanın saldırıya uğradığını, bunların bir kısmının özel iş yerleri olduğunu kaydetti.

Kentte çoğu kullanılmaz hale gelen 14 resmi bina, 15 banka şubesi ve 34 okulun saldırılara hedef olduğunu dile getiren Eker, şöyle devam etti:

"Kullanılamaz haldeki ve hasar gören okullardaki tamirat ve tadilatlar pazartesiye kadar inşallah yetişir. 8'i Diyarbakır'da geriye kalanlar ise çeşitli ilçelerimizde bulunuyor. PTT Bank ve diğer banka şubeleriyle ilgili yağma olayları da oldu. 17 özel araç tahrip edildi, 20 resmi araç, 5 parti binası ve 36 MOBESE kamerası zarar görmüş. Bu olaylarda tabii güvenlik kuvvetlerimiz tarafından olaylara karıştığı tespit edilen, Diyarbakır merkezde 80, ilçeler de dahil olmak üzere 116 kişi gözaltına alındı. Ayrıca 294 kişiye de sokağa çıkma yasağını ihlal ettikleri gerekçesiyle işlem yapıldı.

Ayrıntılı hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Bunun sonucunda da terörden zarar görenlerle ilgili çıkarılan bir yasa var, bu yasa kapsamında müracaatları halinde ödemeler yapılacak. Gerek esnaf tüccarımız ve iş yeri, evi zarar gören saldırıya uğrayan, kendisi şahsen saldırıya uğrayan hemşehrilerimize de geçmiş olsun dileklerimi sunmak istiyorum."

"Güvenlik kuvvetlerimiz metanetle görevlerini yaptı"

Eker, güvenlik kuvvetlerinin olağanüstü gayret gösterdiklerine vurgu yaparak, "Olağanüstü metanetle doğrudan hedef alınmalarına rağmen ki olayların içine çekilmek istendiler. Bu yönde kışkırtmalar görüldü. Doğrudan saldırıya uğradılar. Ona rağmen güvenlik kuvvetlerimiz metanetle görevlerini yaptı. Bu olağanüstü gayretleri sebebiyle teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.

Bu tür olaylar ve saldırıların hiçbir gerekçesinin olmadığını ifade eden Eker, şunları kaydetti:

"İnsanların bir konuyla ilgili bir tepkilerini ortaya koyacakları demokratik ve meşru hakları vardır. Buna diyecek hiç bir şey yok ama bunu gerekçe ve bahane göstererek yakıp yıkmak vicdana sığacak bir konu değildir. Dileriz ki bu hasarla kalınır. Bugün gün boyu gelişen olaylarla şehirde sağduyu ve sükunet var. Katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Dün gün boyu sivil toplum kuruluşları siyasi partiler ve dernekler ile görüştük. Katkı sunan herkese teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Dün de sağduyu, sükunet çağrısı yaptık. Sağduyu hakim bu nedenle sokağa çıkma yasağının devam ettirmenin gereği olmadığı için bu kararı aldık."

Eker, bir gazetecinin, "HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, "Vatandaşları sükunete çağıran, olayların yatışmasını öneren her sözü ve davranışı olumlu karşılıyorum. Bu bir katkıdır. Demin söylediklerimin içerisinde bu vardır. Bu katkıyı kim sağlamışsa hepsine biz teşekkür ederiz" dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Jindal Shadeed Iron and Steel (JSIS) üç yeni tesisi faaliyete geçiriyor

8 Mayıs 2024 Çarşamba

İsrail’den Türkiye’ye dört maddelik yaptırım kararı

6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kırgız-Özbek otomobil fabrikasının açılması planlanıyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Türkiye, İsrail ile olan ticaretini tamamen durdurdu

3 Mayıs 2024 Cuma

İran ile İsrail arasındaki gerilimin küresel çelik piyasasına etkisi

30 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun