Analistler, çelik üretiminde elektrik ark ocağı (EAF) teknolojisinin payının %15’e çıkarılmasının, ülkenin karbondioksit (CO₂) emisyonlarında 160 milyon tonun üzerinde bir azalma sağlayabileceğini belirtiyor. Bu miktar, Avrupa Birliği çelik sektörünün toplam karbon ayak izine yakın bir seviyeye karşılık geliyor. Haber, News.Az tarafından Reuters’a atıfla aktarıldı.
Dünyanın en büyük çelik üreticisi olan Çin, küresel ham çelik üretiminin yarısından fazlasını tek başına gerçekleştiriyor. Ancak ülke, daha temiz bir üretim yöntemi olan EAF teknolojisinin benimsenmesinde küresel ortalamanın gerisinde kalıyor. Dünya genelinde EAF’la üretim oranı %30 seviyesindeyken, Çin’de bu oran sadece %10 civarında. CREA’nın verilerine göre, bu oran ABD'de %71,8, Hindistan'da %58,8 ve Japonya'da %26,2 olarak kaydediliyor.
CREA analisti Belinda Schaepe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Emisyon yoğun üretimi azaltmak ve fazla kapasiteyi kontrol altına almak için geliştirilecek güvenilir bir strateji, yalnızca sektörün yapısal sorunlarını çözmekle kalmayacak, aynı zamanda küresel ticarette yaşanan gerginlikleri de azaltacaktır,” ifadelerini kullandı.
Çin, 2024 yılında 1,005 milyar ton ham çelik üretti ve bunun yaklaşık %90’ı yüksek fırınlardan elde edildi. Ülkede çelik sektöründe yaşanan aşırı kapasite sorunu, küresel fiyatların düşmesine ve ihracattaki artışla birlikte ticaret gerilimlerinin tırmanmasına neden oluyor. Öte yandan, yüksek elektrik fiyatları, istikrarsız hurda arzı ve artan mali kayıplar, Çin'de EAF teknolojisinin yaygınlaşmasını zorlaştıran başlıca faktörler arasında yer alıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı