10.319,96 TRY BIST 100 BIST 100
4,49 CNY CNY CNY
34,99 EUR EUR EUR
32,25 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,53 TRY Faiz Faiz
83,58 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,64 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,91 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,33 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.467,82 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çin'de artan çelik fiyatları çelik üreticilerine kar bırakmıyor

Analistler, Çin'i demir cevheri piyasasında daha fazla söz sahibi olmaya çağırıyor.

Çin'de artan çelik fiyatları çelik üreticilerine kar bırakmıyor

Çinli analistler Salı günü yaptığı açıklamada, Çin'deki yükselen çelik fiyatları ve artan talebin, virüs sonrası ekonomik toparlanmanın ortasında demir cevheri fiyatlarının yükselmesiyle boğuşan çelik üreticilerinin karlarına yardımcı olmadığını belirterek,  durumun Çin için endişe verici bir çağrı olduğuna dikkat çekti.

Beijing Lange Çelik Bilgi Araştırma Merkezi'nden alınan verilere göre, imalat ve araç sektöründe kullanılan soğuk haddelenmiş sac fiyatı, geçen yılın en düşük tonu olan 3,773 yuan'dan Pazartesi günü ton başına 5,605 yuan'a (867,58 $) yükseldi.

Güneybatı Çin'in Chongqing Belediyesi'ndeki Guoyuan Limanı'ndaki emtia merkezinin genel müdür yardımcısı Jiang Zhou Salı günü Global Times'a yaptığı açıklamada, çelik fiyatlarının Aralık ortasından bu yana yükseldiğini, ancak son haftalarda evcilleştirildiğine dair işaretler gösterdiğini söyledi. 

Jiang, "Artan yerel imalat sanayi, otomotiv sektörü ve devlet destekli altyapı projeleri ile artan çeliğe olan talebi körükleyen talep arttıkça çelik fiyatlarında bir artış oldu" dedi.

Ancak Jiang, bazı çelik üreticilerinin üretim tesislerini iyileştirerek üretimin normalden daha düşük olmasına neden olduğu için arzların daraldığını belirtti.

Koronavirüsün yurtdışındaki birçok fabrikayı felce uğratmasından bu yana, Çin fabrikalarında Kasım ayı ihracat, Şubat 2018'den bu yana en hızlı şekilde yıllık % 21,1 arttı.

Ancak Çinli endüstri uzmanları, Çinli çelik üreticilerinin yükselen çelik fiyatlarından çok fazla kar elde etmediğini söylüyor.

Beijing Lange Çelik Bilgi Araştırma Merkezi'nin araştırma direktörü Wang Guoqing, bunun Çinli çelik fabrikalarının yarattığı katma değerin neredeyse tamamen demir cevheri tedarikçileri tarafından ele geçirildiği anlamına geldiğini ve alt pazardaki Çinli şirketlerin üretimlerini sürdürmek için daha fazla ödeme yaptıklarını söyledi.

Pazartesi günü, önde gelen çelik üreticisi Baoshan Iron & Steel Co, soğuk haddelenmiş sac fabrika çıkış fiyatını Şubat ayından itibaren ton başına 400 yuan artırdığını açıkladı.

Wang, soğuk haddelenmiş sac fiyatlarındaki artıştan etkilenen Çin'deki ev aletleri üreticilerinin daha yüksek üretim maliyetleriyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Basında çıkan haberlere göre, çoğu perakendecilere daha yüksek fiyatlar için planlardan bahsetti.

Çöküşü gidermek için Çin hükümeti geçtiğimiz günlerde yerel demir cevheri madenlerinin geliştirilmesini teşvik etme, hammadde olarak daha fazla hurda çelik kullanma ve denizaşırı demir cevheri madenlerine yatırımı artırma planları önerdi.

Dünyanın en çok çelik üreten ülkesi Çin, önemli bir ihracatçı olan Avustralya ile yüksek düzeyde kaynak yoğunlaşmasına sahip dünyanın demir cevheri tedarikçileriyle belirli bir pazarlık gücüne sahiptir. 

Çin Demir ve Çelik Birliği'nin Rio Tinto da dahil olmak üzere önde gelen tedarikçilerle birlikte demir cevheri fiyatları konusundaki endişelerini Aralık ayı ortasında dile getirmesinin ardından, fiyatlar kısa süreliğine bozuldu. 

Ancak Çinli çelik üreticileri, demir cevheri tedarikçileriyle görüşmelerinde avantajlı bir konumda değiller ve fiyatlar yeniden yükseldi. Pazartesi günü, Platts demir cevheri endeks fiyatı Kasım sonu seviyelerine göre % 29,3 artışla ton başına 171,1 $ seviyesinde yer aldı.

Üretimi sekteye uğratan küresel bir salgının ve Çin imalat sektörünün hızla toparlanmasının ortasında, Çin'in çelik ihracatı, fiyat avantajı azaldıkça önemli ölçüde düştü.

Wang, Çin'in çelik ihracatının 2020'de % 16 düşüşle 53 milyon tona ulaştığını ve ülkenin 112.39 milyon ton çelik ihraç ettiği 2015'ten bu yana en düşük seviyeye ulaştığını tahmin etti. 

Wang, Ocak-Kasım dönemine ait gümrük verilerine göre çelik ithalatının muhtemelen % 60 artışla 20 milyon tona yükseleceğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Emirates Steel Arkan CEO'su liderliği nasıl dönüştürüyor?

18 Mayıs 2024 Cumartesi

ABD çelik sektörü 2024‘te büyüme beklentilerini düşürdü

17 Mayıs 2024 Cuma

Hindistan’da inşaat demiri fiyatları düşüşe geçti

17 Mayıs 2024 Cuma

Hollanda’nın yeni hükümeti iklim fonunda kesintilere gidiyor

17 Mayıs 2024 Cuma

Bangladeş’te çelik fiyatlarının artacağı öngörülüyor

17 Mayıs 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun