9,224.84 TRY BIST 100 BIST 100
38.44 USD USD USD
5.32 CNY CNY CNY
43.71 EUR EUR EUR
0.12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46.98 TRY Interest Interest
63.56 USD Fossil Oil Fossil Oil
40.67 USD Silver Silver
4.76 USD Copper Copper
98.50 USD Iron Ore Iron Ore
325.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
4,094.11 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Türkiye, Avrupa’ya gaz tedarikinde kritik rol üstleniyor

Kiev yönetiminin, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya sevkiyatını 1 Ocak itibarıyla durdurmasının ardından Türkiye, Avrupa’nın enerji güvenliğinde daha önemli bir konuma yükseliyor. Uzmanlar, Rus gazının Avrupa’ya taşınmasında Türkiye’nin tek geçiş güzergahı haline gelebileceğini belirtiyor.

Türkiye, Avrupa’ya gaz tedarikinde kritik rol üstleniyor

Rusya-Ukrayna savaşı öncesinde Avrupa Birliği’nin (AB) doğalgaz ihtiyacının %40’ı Rusya tarafından karşılanıyordu. 2022 yılına kadar 50 yıllık boru hattı yatırımları sayesinde bu oran zirveye ulaşmıştı. Ancak, savaş sonrası uygulanan yaptırımlar ve boru hatlarının devre dışı kalması nedeniyle Rusya’nın AB pazarındaki payı önemli ölçüde geriledi. 2018'de 201,7 milyar metreküp olan Rus gazı sevkiyatı, 2023’te yaklaşık 35 milyar metreküpe düştü. Bu miktarın 15 milyar metreküpü Ukrayna üzerinden boru hattıyla, kalan kısmı ise sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olarak sevk edildi.

TürkAkım, Avrupa’nın Gaz İhtiyacını Karşılamada Ana Hat Olabilir
Ukrayna üzerinden gaz sevkiyatının durmasının ardından Türkiye, TürkAkım boru hattıyla Avrupa’ya gaz taşınmasında kritik bir geçiş noktası olacak. 2020’de devreye giren ve yıllık 31,5 milyar metreküp kapasiteye sahip TürkAkım, bugüne kadar Türkiye’ye 40 milyar, Avrupa’ya ise 53 milyar metreküp gaz sağladı. Rus yetkililer, TürkAkım üzerinden Avrupa’ya 63 milyar metreküpe kadar gaz sevk edilebileceğini belirtiyor.

Bu gelişme, Ukrayna’nın yıllık yaklaşık 800 milyon dolarlık transit gelirini kaybetmesine neden olacakken, Gazprom’un ise gaz satışlarından yaklaşık 5 milyar dolar kaybedeceği öngörülüyor.

Uzmanlar Türkiye’nin Stratejik Konumunu Vurguluyor
Erste Investment Petrol ve Gaz Analisti Tamas Pletser, Ukrayna’nın bu adımının Rusya’yı Türk pazarına daha fazla gaz satmaya yönlendirdiğini belirtti. Pletser, "TürkAkım ve Mavi Akım, Rus gaz ihracatı için ana hatlar haline geldi. Türkiye, hem bölgesel gaz ticaret merkezi hem de Avrupa’ya tedarik konusunda kritik bir noktada bulunuyor,” dedi.

Japonya Enerji Ekonomisi Enstitüsü Kıdemli Ekonomisti Akira Yanagisawa, Avrupa’ya gaz sevkiyatında TürkAkım dışında fazla seçenek kalmadığını belirtti. Yanagisawa, “Ukrayna üzerinden yılda 45 milyar metreküp gaz sevk ediliyordu. Bu sevkiyatın durmasıyla Avrupa, LNG ithalatına yönelmek ya da Türkiye üzerinden gaz alımını artırmak zorunda kalacak,” ifadelerini kullandı.

Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Görevlisi Zuzana Princova ise Türkiye’nin Azerbaycan ve Rus gazını Avrupa’ya taşımada kapasite artırabileceğini belirtti. Princova, “TürkAkım ve TANAP gibi projelerde kapasite artışı sağlanırsa, Türkiye, Avrupa’ya gaz tedarikinde daha önemli bir rol üstlenecektir,” dedi.

Türkiye, Gaz Merkezi Olma Hedefini Pekiştiriyor
Türkiye, son yıllarda LNG altyapısını geliştirerek boru hatları dışında sıvılaştırılmış gaz tedarik kapasitesini de artırıyor. 2024 yılı itibarıyla LNG anlaşmaları toplamda 100 milyar metreküpe ulaştı. BOTAŞ, Umman, ExxonMobil, Shell ve TotalEnergies ile uzun vadeli LNG anlaşmaları imzalayarak gaz tedarikinde çeşitliliği artırdı.

Türkiye, halihazırda Rusya, Azerbaycan ve İran’dan boru hatlarıyla gaz tedarik ediyor. TürkAkım boru hattı yıllık 31,5 milyar metreküp kapasiteye sahipken, Mavi Akım’dan yıllık 16 milyar metreküp gaz ithal ediliyor. Azerbaycan’dan gelen TANAP’ın kapasitesi 16 milyar metreküp, İran-Türkiye boru hattı ise yıllık 10 milyar metreküp gaz taşıyor.

Türkiye, bu stratejik adımlarla bölgesel gaz ticaret merkezi olma hedefine adım adım ilerlerken, Avrupa’nın enerji güvenliğinde kilit bir oyuncu haline geliyor.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

US steel imports increase by 11.4% in March

Tuesday, April 29, 2025

Vardhman Special Steels to set up new greenfield steel plant in Punjab

Tuesday, April 29, 2025

EUROFER and EUROMETAL join forces to support the European steel supply chain

Tuesday, April 29, 2025

Fortescue increases iron ore production in the first quarter of 2025

Tuesday, April 29, 2025

"We Meet at the Great Summit of Steel"

Wednesday, April 30, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now