Enerjinin kullanıldığı, jeopolitik kesintiler ve ekonomik getirilerle şekillenen bu yeni ortamda, hurdanın önemi her geçen gün daha fazla gündemdedir. Panelde, küresel ve yerel piyasalarda hurda çelik sistemleri, arz-talep dengeleri ve önümüzdeki yıllarda sektöre yönelik riskler ile olanaklar ayrıntılı şekilde ele alındı.
Moderatörlüğü Metkim Genel Müdür'ü Osman Türeyyen'in üstlendiği Hurda Paneli'nde Panelistler arasında Gökova Dış Ticaret Ali Sezen, Gemini Corporation Demir İşletmeleri Başkanı Arihant Singhi, Ege Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Mete Bülent Adalı, Ruslom CEO'su Viktor Kovshevny yer aldı.
ABD'nin hurda piyasası hakkında açıklamalarda bulunan EMR Ticari Genel Müdür Tao Bai ABD, demirli hurda ihracatına yönelik resmi bir kısıtlama uygulamasına geçme sözlerine başladı. Bai, " Bu nedenle ABD, yüksek kaliteli hammadde arzı konusunda küresel çapta kilit bir tedarikçi olma pozisyonunda . Bununla birlikte, bu yeni tesislerin tamamı depolanmakta olup, iç lojistik koridoru ve Güney bölgelerine daha yakın olan Orta Batı ve Güney bölgelerine dağıtılması, geleneksel Doğu Kıyısı hurda merkezleriyle aralıklı olmasını şu an için sınırlı tutmaktadır.Ayrıca birçok tesis, DRI (doğrudan indirgenmiş demir) ve HBI (sıcak briketlenmiş demir) gibi donanımlarını daha fazla çalıştırmada proaktif olarak atmaktadır. yukarı doğru bir baskının gerçekleştirilmesi. Sonuçta denge, ABD çelik fabrikalarının iç piyasadaki mamul çelik talebine, küresel hurda fiyatlarına ve ABD'nin ihracat pazarındaki beklentilerine nasıl yanıt vereceğine bağlı olacaktır.”
Tao Bai, " Çin, demirli malzeme ithalat kısıtlamalarını 2021 gibi erken bir zamanda gevşemeye başladı ve o dönemde beklentiler yüksekti. Örneğin, o dönemde Platts tarafından yapılan bir tahminde ithalatın 2022 yılında 5 milyon metrik tona ulaşılması öngörülmüştü. Oysa gerçek rakamlar bu beklentilerin oldukça gerisinde kalmıştı. 2022 ithalat milyonlarca tonu ancak bununla birlikte ayda bir derin deniz kapasitesine denk geliyor. 2023'te bu miktar daha da 2024 hacim ise bunun da çeyreği kadar oldu. 2025'in ilk parçacıkları hafif bir artış görülse de, aylık hacimler 20.000 metrik tonun altında kaldı ve bu büyük farkın arkasında neden var."
“Çin'e navlun, Türkiye'ye kıyasla neredeyse iki kat daha pahalı”
Çin'in geri dönüşüm sektörü 2017-2019 yılları arasında uygulamaya konulan katı atık ithalat yasakları nedeniyle zorunlu bir dönüşüm geçirdi diyen Bai, “ Bu tedarik zincirinin kapanması tüm bir ekosistemi devre dışı bıraktı ve yeniden inşası oldukça zor oldu. Buna ek olarak, Çin'in emlak sektöründeki zayıflık, çelik talebini baskılamaya devam ediyor ve bu da BOF (yüksek fırın-oksijen konvertörü) ağırlıklı sistemde EAO (elektrik ark ocağı) kapasitesini artırma teşviklerini sınırlıyor. Ayrıca, Türkiye piyasası hurda fiyatlarında Çin’e göre sürekli bir prim sunuyor – hesaplamalarıma göre son sekiz ayda ortalama 20 $/ton civarında. ABD Doğu Kıyısı, Benelüks ve Birleşik Krallık gibi geleneksel hurda tedarik bölgelerinden Çin’e navlun, Türkiye’ye kıyasla neredeyse iki kat daha pahalı. Bu da Çin için ekonomik açıdan uzun mesafe taşımaları olanaksız hâle getiriyor. Dolayısıyla Çin’in erişebileceği uygun hurda kaynakları, yalnızca Japonya, Güney Kore ve Güneydoğu Asya’nın bazı bölgeleriyle sınırlı kalıyor”
Bai, “Çin, karbon salımını azaltma stratejisi kapsamında EAF payını %15’ten %30’a çıkarmayı planladığını açıklasa da, bu geçiş daha verimli ve düşük maliyetli enerji üretimi ve şebeke kapasitesi gibi tamamlayıcı altyapıya bağlı. Bu unsurların gelişmesi zaman alacaktır. Ayrıca, çelik endüstrisinin şu anda mevcut kapasiteyi optimize etmeye odaklanmış olması, bu politikaların hayata geçmesini daha da geciktirebilir.
Özetle, düzenleyici gevşeme yaşansa da, temel faktörler – sanayi altyapısı, maliyet yapısı ve talep koşulları – küresel hurda ticareti üzerindeki kısa vadeli etkinin sınırlı olacağını göstermektedir.
“ABD hurda alım programlarını azaltıyor”
2025 yılı için ABD hurda fiyatlarına ilişkin öngörülerini paylaşan Tao Bai, “2025 yılı için kısa ve orta vadeli hurda fiyatı çok da iyimser değil. 2025'in ilk çeyrek, HRC (sıcak haddelenmiş rulo) ücrete dayalı bir iyimserlik yaşansa da, bu hızla giderek zayıflamaya başladı. Hem de düşük fiyatlı ithalat programlarını azaltıyor ve fiyatları üzerinden aşağı yönlü baskı kuruyor. Yaz aylarında toplama işlemleri yavaşladığı için, Doğu Kıyısı'ndaki hurda arzında anlamlı bir artış olması olası görünmüyor – en az ihracat havası belirgin biçimde güçlenene kadar. Piyasada muhtemelen orta derecede istenen bir düzeltme teorisinde kalacak. Bir yanda daha önce aşırı ısınmış iç piyasa, diğer yanda görülen değer düşük olan ihracat pazarında. Yaz dönemindeki durgunluk da bu yeniden denge sürecini daha da geciktirecektir” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı