10.208,65 TRY BIST 100 BIST 100
34,70 EUR EUR EUR
32,31 USD USD USD
4,49 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,27 TRY Faiz Faiz
83,94 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,50 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.402,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Sanayiciler Görüntü İşleme Teknolojisi ile Maliyetleri Düşürüp Geleceğe Hazırlanıyor

Bir insanın görsel olarak yapabileceği görevlerin veya işlevlerin bilgisayar ortamında yapılması olarak adlandırılan “görüntü işleme” veya “bilgisayarla görü” teknolojisi; güvenlik sistemleri, sağlık sektörü, robotik teknolojisi, otonom araçlar ve savunma sanayi başta olmak üzere pek çok alanda kullanılıyor. Dünya genelinde 300’den fazla fabrikanın dijital dönüşümünü gerçekleştiren teknoloji şirketi Doruk; IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojilerinin yanı sıra görüntü işleme teknolojisiyle de fark yaratıyor. Günden güne gelişen görüntü işlemenin, zorlu algılama ortamlarında standart çözümlere kıyasla maliyet avantajı sunduğunu söyleyen Doruk Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, Akıllı Üretim Yönetim Sistemi ProManage’ın görüntü işleme teknolojisiyle sanayicileri geleceğe hazırladıklarını vurguladı.

Sanayiciler Görüntü İşleme Teknolojisi ile Maliyetleri Düşürüp Geleceğe Hazırlanıyor

Temel olarak bir insanın görsel olarak yapabileceği görevlerin veya işlevlerin bilgisayar ortamında yapılması olarak adlandırılan “görüntü işleme” veya “bilgisayarla görü” teknolojisi; dijital görsellerden veya video görüntüleri üzerinden bir insanın karar verme mekanizmasına benzer şekilde işlemler yapıp çıkan sonuca göre karar veriyor. Bu teknolojide; görüntü üzerinde sayısal veya sembolik olarak bilgi üretmek için sayısal görüntüyü oluşturma, işleme, analiz etme ve anlamlı hale getirme yöntemlerine başvuruluyor. Teknoloji şirketi Doruk; IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojilerinin yanı sıra görüntü işleme teknolojisiyle geliştirdiği ProManage ürünleriyle sanayiye dijital mentorluk yapıyor.

Görüntü işleme güvenlikten sağlığa, robotikten savunmaya pek çok sektörde kullanılıyor

Dünya genelinde 300’den fazla fabrikanın dijital dönüşümünü gerçekleştirenDoruk’un Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden; istatistiksel yöntemler, makine öğrenmesi ve derin öğrenme ile yapay zekanın alt kollarından biri olarak gelişmeye devam eden görüntü işleme teknolojisi hakkında şu bilgileri verdi: “Görüntü işleme, bilgisayarların insanların görme duyusuyla algıladığı ve tanımladığı şeyleri bir eğitim sonrası algılayıp tanımlamasını sağlayan bir yapay zeka dalıdır. Bilgisayarın eğitim sürecinde; temin edilmiş görüntülerin kalitesi, çözünürlüğü, farklı açılarda görsellerin yer alması, görüntü işlerken de donanım konfigürasyonu ve ekran kartları önem taşıyor. Görüntü işleme, bilgisayarların ve kameraların bu teknoloji için günümüzde yüksek performansa sahip seçeneklerde olması sayesinde hayatımızda pek çok uygulama ile yer almaya başladı. Görüntü işleme teknolojisi veya bilgisayarla görü teknolojisi; güvenlik sistemleri, sağlık sektörü, robotik teknolojisi, otonom araçlar ve savunma sanayi başta olmak üzere pek çok farklı alanda kullanılıyor.”

Standart çözümlere oranla büyük maliyet avantajı sağlıyor

Görüntü işleme teknolojisinin birbirinden farklı endüstrilerde ve uygulamalarda kullanılabildiğini söyleyen Özden, sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde günden güne gelişen görüntü işleme teknolojisi, zorlu algılama ortamlarında standart çözümlere kıyasla büyük maliyet avantajı sunuyor. Endüstriyel kameralar etrafında inşa edilen görüntü işleme sistemleri, akıllı ve otomatik üretimde vazgeçilmez bir bileşen olarak öne çıkıyor. Fabrika ortamında bir operatörün görsel bilgi kullanıp karar verebildiği herhangi bir operasyon, görüntü işleme teknolojisi kullanılarak kolayca yapılabiliyor. Örneğin, üretilen bir üründe kusur tespiti yapılabiliyor, ürün tanıma, kimliklendirme ve geri izleme uygulamalarında kullanılabiliyor.”

Akıllı Üretim Yönetim Sistemi ProManage görüntü işleme teknolojisiyle çağ atlatıyor

Türkiye’nin sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirmiş bir teknoloji şirketi olduklarını vurgulayan Aylin Tülay Özden, geliştirdikleri çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “22 yıldır otomotiv, beyaz eşya, plastik, ilaç, kimya, gıda ve ambalaj başta olmak üzere pek çok farklı sektöre yüksek teknoloji çözümler sunuyoruz. Sanayicilerin güncel ihtiyaç ve talepleri, teknolojik gelişmeler ve uluslararası trendler ışığında sistemlerimizi sürekli olarak yeniliyoruz. Endüstriyel işletmelerin üretim operasyonlarının dijital olarak yönetilmesi için Akıllı ve Dijital Üretim Yönetimi Sistemleri geliştirip kuruyoruz. Fabrikaların gerçek durumundan otomatik geri bildirimler alarak yeni kararlar verebilen bu sistemler, işletmeleri Endüstri 4.0 evresinde Akıllı Fabrika ve Dijital Fabrika olarak da adlandırılan yapıya dönüştürüyor. Uluslararası standartlarda tasarlanmış Türkiye orijinli bir akıllı üretim yönetimi sistemi olan ProManage, işletmelerin kendilerini sürekli ve otomatik olarak geliştirebilmesini sağlıyor; işletmelerin dar boğazlarını, zayıf yönlerini, gelişime açık noktalarını sürekli olarak gösteriyor.”

IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojilerinin yanı sıra görüntü işleme teknolojisiyle geliştirilen ProManage ile fark yarattıklarını ve sanayicileri geleceğe hazırladıklarını belirten Özden; “Görüntü işleme teknolojisi, ProManage ürünlerinde birçok farklı uygulamada kullanılıyor. Örneğin bu teknoloji, veri girişinin insan tarafından girilmesi gereken durumlarda veri toplamanın otomatikleştirilmesini sağlıyor. Bir tamir işleminin görüntü işleme ile tespit edilip hangi ürünün tamir edildiği belirlenebiliyor, tamir süreleri ve adetleri otomatik olarak sayılabiliyor. Ek olarak; bir ürün veya yarı mamulün otomatik olarak kalite tespiti, kalite hatalarının tespiti ve gösterimi yapılabiliyor. Ürün tanıma ve kimliklendirme için görüntü işleme teknolojisi kullanılabiliyor, ürün geri ve ileri izlenebilirliği yapılabiliyor. Endüstriyel görüntü işleme kullanılarak üretilen üründeki hatalar; üretim esnasında otomatik olarak tespit edilip düzeltilebiliyor ve kalite oranları ciddi oranda artırılabiliyor. Montaj hatlarında yapılan her işlem, görüntü işleme uygulamalarıyla doğrulanıyor ve yanlış yapılan işlemler düzeltilebiliyor” açıklamalarında bulundu.

Sosyal mesafe ölçüm ve uyarı sistemi ProManage KiT, görüntü işleme teknolojisiyle geliştirildi

Teknoloji sayesinde sahada çalışanlar için daha güvenli bir çalışma alanı oluşturulabildiklerini söyleyen Özden, sözlerini şöyle tamamladı: “Son olarak, ‘kontrollü sosyal hayat’ evresinde işletme ve fabrikalarda çalışanların sağlığını korumak amacıyla geliştirdiğimiz ProManage KiT uygulamamızda da yapay zeka ve görüntü işleme teknolojilerini kullandık. Bu uygulamamızda, işletmeler çalışanlarının sosyal mesafe kurallarına uyup uymadığını yapay zeka ve görüntü işleme teknolojisiyle anlık olarak takip edebiliyorlar. Görüntü işleme teknolojisiyle geliştirilmiş ProManage KiT ile çalışanlar arası sosyal mesafe kontrol edilebiliyor ve kişilerin güvenli olmayan yerlere girişi engellenebiliyor. Üreticiler, pandemi gibi beklenmeyen durumlarda bile ek yatırıma ihtiyaç duymadan faaliyetlerine devam edebiliyor.”

Görüntü işleme teknolojisinde pek çok yöntem kullanılıyor

Doruk, içinde geometrik dönüştürme, renk düzeltme işlemleri, iki veya daha fazla görüntüyü birleştirerek sayısal karıştırma veya optik karıştırma, görüntü düzenleme, sabit cisimleri tespit ederek iki boyutlu nesne tanıma, istatistiksel bilgiler çıkarma, işlem ve filtre seçenekleri, diğer matematiksel, morfolojik işlemler ve görüntü anlamlandırma gibi farklı yöntemler kullanılan görüntü işleme teknolojisiyle dijitalleşme sürecine yüksek katma değer sağlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Kırgız-Özbek otomobil fabrikasının açılması planlanıyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Türkiye, İsrail ile olan ticaretini tamamen durdurdu

3 Mayıs 2024 Cuma

İran ile İsrail arasındaki gerilimin küresel çelik piyasasına etkisi

30 Nisan 2024 Salı

Kömürlü termik santralleri 45 milyar dolar zarar bekliyor

30 Nisan 2024 Salı

Türkiye ve Yunanistan arasında yeni bir köprü yapılacak

29 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun