9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Rayiç Bedel ile Gerçek Bedel Arasındaki Fark Kalkıyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, gayrimenkulün gerçek değerinin hesaplanması için başlattığı 'Taşınmaz Değerleme Sistemi' uygulamasını bitirdi. Uygulama ile rayiç değer ve gerçek rayiç bedel arasındaki fark ortadan kalkacak...

Rayiç Bedel ile Gerçek Bedel Arasındaki Fark Kalkıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın icraat planları arasında yer alan “Taşınmaz Değerleme Sistemi” uygulamasında altyapı bitirildi. Sistem kullanıma hazır hale getirildi. Yeni uygulama ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ülke geneli için il il, ilçe ilçe değer analizi gerçekleştirebilecek. Altyapısı hazır olan uygulama hayata geçirildiğinde kimse satış işlemlerini gerçek değerinin altında belirtemeyecek. Uygulamanın pilot çalışması Amasya’da başlatıldı. Tüm Türkiye’de uygulama, ilgili yönetmeliğin çıkmasıyla başlayacak. 

Böylece 500 bin TL'lik ev satılıyorsa tapuda 200 bin TL üzerinden işlem yapılamayacak. Ankara’da konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, hem ‘Üç Boyutlu Kadastro ve Gayrimenkul Değerleme Projesi hem de mülkiyet konularında vatandaşı doğrudan ilgilendiren birçok çalışmayla ilgili bilgiler paylaştı. Adlı, yeni uygulamaların hazırlıklarının devam ettiğini belirtti. 

Rapor sistemden takip edilecek

Sistemin henüz genel uygulamaya girmediğine dikkat çeken Adlı, “Ancak tüm altyapımız kullanıma hazır. Taşınmaz Değerleme Dairesi başkanlığımız tarafından kurduğumuz sistemle vatandaş gayrimenkulünü satmayı düşündüğü andan itibaren ada ve pafta bilgilerini sisteme girecek. Sistem onu hemen bir tane değerleme firmasına gönderecek. Değerleme firması belli bir bedel karşılığında evin değerini hesaplayacak. Sistem üzerinden raporu gönderecek ve bu bizim veri tabanımıza kaydedilecek. Dolayısıyla gayrimenkulün o değer üzerinden alım satımı gerçekleşecek” açıklamasında bulundu. Adlı, değerleme sisteminin ek maliyet getirmemesi için de çalışma yapıldığını belirtti. 

Kentsel dönüşüm için de önemli

Taşınmaz Değerleme Sistemi alım-satım yapacak olan yatırımcılara değer artış hızını göstermesi açısından yarar sunacağı gibi kamulaştırma ve kentsel dönüşümde de önemli bir role sahip olacak. Kentsel dönüşümde mülkiyetin de önemli bir yeri olduğuna vurgu yapan Zeki Adlı, bu konudaki çalışmaların da bitirildiğini dile getirdi. Aktif olarak 1940’tan itibaren mülkiyet çalışmalarının başladığını söyleyen Adlı, sadece 200’e yakın köyde mülkiyet çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Mülkiyet çalışmalarının hepsi dijital ortama da taşındı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Konut fiyatları şubatta arttı

24 Nisan 2024 Çarşamba

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun