9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Pandemi Süreci Prefabrik Sektörüne Büyük Fayda Sağladı

Pandemi sürecinden prefabrik ve konteyner sektörü nasıl etkilendi? Prefabrik evler nerede üretiliyor ve nerede kullanılıyor? EGESER Prefabrik sektöre hızlı hakimiyet sağlayıp hangi bölgelere hizmet vermeye devam ediyor? Tüm bunları firma kurucusu Ferdi AKBULUT ile sadece www.insaatnoktasi.com ziyaretçilerimiz için konuştuk. Prefabrik sektörü ve EGESER Prefabrik hakkında tüm detaylar haberimizde…

Pandemi Süreci Prefabrik Sektörüne Büyük Fayda Sağladı

Öncelikle firmanızı tanıyabilir miyiz? Egeser Prefabrik kimdir?

01.01.2019 tarihinde kurduğumuz firmamız başlangıçta konteyner üretiminde aktif rol alırken sonrasında bünyemize çelik yapıları ve prefabrik evleri de katarak çalışmalarımıza devam ettik. Bugüne kadar Prefabrik, Konut ve Modüler yapı teknolojileri alanında Pazar ihtiyacını karşılama maksadıyla modern ve yenilikçi yüzü olarak her geçen gün hızla büyümeye devam ediyoruz. Bunların yanı sıra müşterilerimizle kurduğumuz olumlu diyaloglar ile her geçen gün referanslarımızı genişletiyoruz. Kurduğumuz günden bu yana çok fazla ilerleme kaydederek sektörün önemli firmalarından biri haline geldik.

PANDEMİ PREFABRİK SEKTÖRÜNÜ ŞAHLANDIRDI

Prefabrik evler pandemi döneminde oldukça ilgi gördü. Bu süreç sektöre fayda sağladı diyebilir miyiz?

Pandemi sürecinden dolayı aşırı yoğunluk yaşıyoruz. Daha önce 2000 m2 kapalı üretim alanımıza şu an sığamaz olduk. Her geçen gün büyümeye devam ediyoruz. Yaşanan pandemi sürecinin bu olayda katkısı büyük. Eskiden apartman dairesini yaşam için uygun bulan insanlar bile müstakil hayat yaşama isteğine yöneldi. Doğan bireysellik ihtiyacı ile birlikte prefabrik sektöründe büyük yoğunluk yaşanırken arz talep dengesi katlanarak talebi karşılamak için çok daha yoğun çalışır hale geldik. Vatandaşlarımız bağ, bahçe gibi arazi ya da yazlıklarına hızlı bir şekilde kurulacak yaşam alanı arayışı içerisine girdi. Emlakçılara dahi prefabrik firmaları sorulur oldu. Bu sene yaşanan bu yoğunluğun bir başlangıç olduğunu ve talebin giderek artacağını düşünüyoruz. Çünkü insanlar en az temasla yaşamını sürdürüp kalabalıktan kaçar durumda. Yazlıkçılardaki kişiler ise çalışanları için yeni bir yaşam alanı inşa etme derdine düştü

HAKSIZ REKABET PİYASAYI BOZUYOR, BİR MALZEMENİN STANDART BİR FİYATI VARDIR

Prefabrik sektörünü anlatabilir misiniz? Pazarda rekabet ne boyutta?

Prefabrik sektöründe rekabet boyutu çok yüksek. A, B ve C firmasını göz önüne aldığınızda her birinde çok farklı fiyat ve çok farklı malzeme bulunuyor. O yüzden rekabete iki tarafta uyum sağlayamıyor. Kullanılan malzemelerden tutunda yapılan işçiliğe kadar her şey çok farklı boyutlara ulaşıyor. Pazarda bir ürünün belirli standartlarda bir fiyatı yok. Olması gereken rakamın altında satış yapıldı zaman işin rengi değişiyor. Bir malzemenin üç aşağı beş yukarı belli olan bir standart fiyatı vardır. Bunun dışında verilen rakamlar haksız kazanca giriyor. Aynı zamanda yapılan işin kalitesi düştüğü için ürünün ömrü kısalıyor. Zoraki şartlar altında belirli bir birikimle kendilerine barınacak ev yaptıran insanlarında hakkına girmiş oluyorlar. Bu durum gerçekten üzücü ve yorucu rekabete sebebiyet veriyor. Bu şekilde işleyiş gerçekleştiren firmalar nedeni ile sektörümüz büyük zarar görüyor ve insanların algısında kötü izlenim oluşuyor ve bunu yıkmak oldukça zor. Her firmanın böyle olmadığını ve işini layıkıyla yapan firmalara hasar verilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Prefabrik yapılar ile çelik yapılar arasındaki farklar neler? Fiyatları arasında ciddi rakam var mı?

Çelik binadaki ısı ve ses yalıtımı ve içerisinde kullanılan tesisatından tüm malzemelerine kadar daha kapsamlı ve kalitelidir. Lüks villa tarzı yaşam alanlarını çelik binalarla inşa etmek oldukça sağlıklı ve ömürlük bir yapıdır. Bütçe bazında da daha maliyetli tabi. Birkaç ömür sığabilecek kadar uzun ömürlü olan yapıların içerisinde kullanılan malzemelerde daha maliyetli olduğu için prefabrik yapıların tercih edilme olasılığı artıyor.

Çelik Yapı ile Lüks Villa

Şu an konut kredi kampanyaları çok revaçta, prefabrikte benzeri kampanyalar oluşturuluyor mu?

Benzeri bir konut kredi kampanyası mevcut değil. Ancak ihtiyaç kredisi ya da kredi kartlarına vadeli işlemler ile müşterilerimize destek olmaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra devletin birçok tarım arazisinde tarım işi ile uğraşan insanlara verilen ekip biçme haklarının yanı sıra KOSGEB kredisi aracılığı ile çalışan veya işletenlerin tarım arazisinde yaşamaları veya orayı depo olarak kullanabilmeleri için prefabrik ve konteynerlara izin verdi. Devlet tarafında konut kredisi benzeri kampanyalara prefabrik sektörü dahil edilirse sektör ve ülke ekonomisi için çok faydalı olacağına inanıyorum. Çünkü bizim ülkemiz deprem bölgesi. Katar’da yaklaşık 65 70’e dayanan apartman yaptım. Üstelik çölün üzerine kurulu. 2022 dünya kupasına gelebilecek insanların kalabilmesi için gerçekleştirdik. Benzeri çalışmalar Türkiye’de de olmalı. Deprem bölgesi olarak yaşanacak bir hadisede 7 ila 7,5 şiddetindeki depreme dayanıklı binalar ile can kaybını önlemiş oluyoruz. Yıkılma dahi olsa insana zarar verebilecek bir ürün yok.

İzmir dışında faaliyet gösterdiğiniz şehirler var mı? Bölgesel mi yoksa ulusal mı faaliyet gösteriyorsunuz?

Antalya, Bodrum, Muğla, Aydın, Çanakkale şehirlerinde çok yoğun bir hakimiyetimiz söz konusu. Giresun bölgesinde yeni bir bayii edindik. Sekiz adet konteyner gönderiyoruz. Giresun’a kadar açılarak Türkiye’nin her noktasına hizmet veriyoruz, ulusal bir firmayız. Bunun dışında uluslararası olarak da ihracatlar gerçekleştiriyoruz. Bu ülkeler arasında Katar, İsrail ve Azerbaycan var ve bağlantılarımız ile yeni Pazar arayışlarımız, çalışmalarımız devam ediyor. 

Çalışmaları proje bazlı mı gerçekleştiriyorsunuz, yoksa bireysel müşterilerinize perakende satışlarınız da var mı?

Öncelikli olarak kişiye özel çalışıyoruz. Aklında herhangi bir fikir canlandırmadan gelen müşterilerimize de kendi hazır projelerimizi sunuyoruz. Bize proje ya da fikir sunun kişilere ise bizim sistemimize uygun gelebilecek ölçü ve detaylar bazında herkesin istediği ölçü ve projeyi yapabilecek kapasiteye sahibiz.

Üretim için ithal ettiğiniz ürünler mevcut mu?

Herhangi bir ithalat gerçekleştirmiyoruz. Yüzde yüze yakın yerli malı diyebiliriz. Yalnızca ufak bir ürünü ithal eden firmadan temin edebiliyoruz.

2021’den beklentileriniz neler?

2021’den her konuda çok umutluyuz. Öncelikle pandemi sürecinin bitmesi en büyük beklentimiz. Evet sektörümüze çok büyük olumlu etkileri oldu fakat sosyal yaşantımız bitti. Onun dışında konteyner ve prefabrik firmaları olarak 2021 yılının daha iyi geçeceğini düşünüyorum. Bu yıl görülen yoğun talebin etkilerini ve sonrasında doğan ihtiyaçların önümüzdeki yıl daha çok belirginleşeceğine ve giderek artacağını öngörüyorum. İnsanların önümüzde yıllarda bağ, bahçe gibi yerleşim yerlerine ilgi duyacaklarını ve herkesin müstakil yaşamı önemseyeceğini ve bu tarz bir yaşantıyı zorunluluk haline getireceklerini düşünüyorum. 

 

Üretimden bir kare.

Haber / Ayşe Nur Ustaoğlu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Implats, Güney Afrika'da 3.900 çalışanını işten çıkarıyor

28 Nisan 2024 Pazar

Wu’an Xin Feng, Mısır’da sıcak rulo sac tesisi kurmayı planlıyor

27 Nisan 2024 Cumartesi

Tata Steel, elektrik ark ocağı inşası için yatırım kararı aldı

26 Nisan 2024 Cuma

BMZ 2024 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 530 bin ton çelik üretti

26 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun