Verilere göre, Nisan 2025’te ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,5 artarak 20 milyar 924 milyon dolara, ithalat ise yüzde 12,9 yükselerek 32 milyar 961 milyon dolara çıktı. Dış ticaret açığı ise 12 milyar dolarla dikkat çekici bir seviyeye ulaştı.
Yılın ilk dört ayında toplam ihracat yüzde 3,9 artışla 86 milyar 247 milyon dolar olurken, ithalat yüzde 6,7 yükselişle 120 milyar 773 milyon dolara ulaştı. Böylece Ocak-Nisan döneminde dış ticaret açığı 34,5 milyar doları buldu.
Altın ithalatı artışta etkili oldu
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa Birliği'nin ithalatında yaşanan duraksamaya ve artan korumacılık politikalarına rağmen Türkiye’nin ihracatını artırmasının önemli bir başarı olduğunu vurguladı. Bolat, ithalattaki artışta özellikle işlenmemiş altın ithalatının etkili olduğuna dikkat çekti.
“İşlenmemiş altın ithalatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 54,9 artarak 2,4 milyar dolara yükseldi. Bu artışta altın fiyatlarındaki yükseliş belirleyici oldu. Altın ithalatında miktar bazında artış yüzde 18,3 olurken, fiyat bazındaki artış yüzde 31 olarak gerçekleşti,” ifadelerini kullandı.
Bolat ayrıca, enerji ithalatının ise yüzde 2,2 azalışla 5,1 milyar dolar olduğunu belirtti. Bu düşüşte, küresel enerji fiyatlarındaki gerilemenin etkili olduğu kaydedildi.
Gültepe: “Petrol ve emtia fiyatları ihracatta risk oluşturuyor”
TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise nisan ayında takvim etkisiyle iki fazla iş günü olmasının ihracat artışına katkı sağladığını belirtti. Ancak petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün ihracat açısından risk oluşturduğunu ifade etti.
“Petrol ve emtia fiyatlarının mevcut seviyesinin ihracatta yıllık yüzde 2’lik kayba, talepteki daralmanın ise yüzde 1’lik negatif etkiye yol açabileceğini öngörüyoruz,” diyen Gültepe, euro/dolar paritesi ve ABD politikalarının toplamda 1,7 puanlık olumsuz etki yarattığını dile getirdi.
Küresel ticaretteki belirsizlikler ve artan korumacılık eğilimlerinin yakından takip edildiğini vurgulayan Gültepe, dış ticarette temkinli olunması gerektiğine işaret etti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı