9.699,50 TRY BIST 100 BIST 100
38,70 USD USD USD
5,40 CNY CNY CNY
43,36 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46,89 TRY Faiz Faiz
65,43 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
41,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,67 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
99,01 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
330,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.057,64 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Mehmet Çakmur “Yeşil çelik bizim geleceğimiz olacak”

Steel Summit 2025 konferansında “Çelik Piyasasında Küresel Perspektif: Mevcut Durum ve Gelecek Eğilimler” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Mehmet Çakmur, şirketin üretim kapasitesinden sürdürülebilirlik vizyonuna kadar geniş bir çerçevede değerlendirmelerde bulundu.

Mehmet Çakmur “Yeşil çelik bizim geleceğimiz olacak”

Konferansın Gold Sponsoru ve Öğle Yemeği Sponsoru da olan Kocaer Çelik adına konuşan Çakmur, 3 fabrikaya sahip olduklarını ve yıllık 800 bin ton üretim kapasitesine ulaştıklarını belirtti. Bu yılı 600 bin tonluk üretimle tamamlamayı hedeflediklerini ifade eden Çakmur, “Çoğu müşterimizle bir çözüm ortağı olarak çalışıyoruz. 6 kıtaya ihracat yapıyoruz ve Ege Bölgesi'nde ihracat şampiyonluğunu 7 yıldır sürdürüyoruz” dedi.

“Yemyeşil bir çelikhane olsun istiyoruz”

2030 vizyonlarından bahseden Mehmet Çakmur, “Kullandığımız enerjinin yaklaşım %33’ünü güneş enerjisinden sağlıyoruz ve bunu daha da ilerletmek için çalışıyoruz. Kocaer her zaman bir adım önde olmuştur. Biz 4.profil haddehanesini kurmayı hedefliyoruz ve bu profil haddehanesinde katma değerli ürünlerle ithalatı ikame edecek ürünler üretmeyi hedefliyoruz. Bunun hammaddesini sağlamak için yaklaşık 1 milyon tonluk bir çelikhane planlıyoruz. Şu anda ön çalışmalarını yapıyoruz. Teknik olarak çok iyi bir ekiple çalışıyoruz ve teknoloji araştırması yapıyoruz. Kullanacağımız teknolojileri seçerken çağa uygun teknolojileri seçmeye çalışıyoruz. Enerji, salınım ve karbon ayak iziyle, her şeyiyle, en iyi çelikhaneyi kurmak üzere çalışıyoruz. Yemyeşil bir çelikhane olsun istiyoruz.

Enerjimizin hepsini 2030’da kendimiz sürdürülebilir kaynaklardan yapmayı hedefliyoruz. Bu yüzden bir jeotermal yatırımımız var. 2026 yılı sonunda şu anki enerjimizi bu jeotermal sayesinde hepsini yenilenebilir enerjiden üretmeye geçeceğiz ve 2030’da da tüm enerjimizi yapacak hale geleceğiz. 120 mega wattlık bir güneş enerji santrali kuracağız” diyerek sözlerine devam etti.

Kocaer’in ihracatla bütünleşmiş bir şirket olduğunun altını çizen Çakmur, “Kocaer İngiltere ve Kocaer İrlanda olmak üzere 2 tane dağıtım kanalımız var biz bu dağıtım kanallarını 2030’a kadar 5’e çıkarmayı hedefliyoruz. Avrupa’nın aldığı son kararlarla sekteye uğramış olsa da yeni hedeflerde yeni pazarlarda bu hedefler ilermeye devam ediyoruz. Yakında belki de Suriye’de görüşebiliriz” Dedi.

“Bizim artık katma değerli ürünlere yönelmemiz lazım”

Amaçlarının yüksek katma değerli ürünlere yönelmek olduğunu söyleyen Mehmet Çakmur, “Türkiye artık ucuz ürün üretecek ülkeler safından çıkmış durumda. Maliyetlerimiz, işçiliğimiz yüksek. Bizim artık katma değerli ürünlere yönelmemiz lazım. Sürdürülebilirlik ve karbonsuzlaşma hedeflerimiz hep var.  Bunu biz kendimiz için, daha iyi bir gelecek için yapıyoruz. Bu konuda sürekli bir çalışma içindeyiz. Hem salınım olarak hem su kaynaklarının kullanımı olarak hem sosyal eşitlik olarak bütün dallarda biz bu çalışmayı gerçekleştiriyoruz ve bu çalışma için her geçen gün daha detaylı çalışmalar yapıyoruz.”

Çin indirekt çelik ihracatını da artırıyor

Mehmet Çakmur, “Biz hep çeliğe bakıyoruz, esasında konuşmamız gereken bir başka konu daha var indirekt çelik. İndirekt çelik dediğimiz zaman çelikten yapılmış üründen bahsediyoruz. Çin sadece çelik ihracatını artırmıyor aynı zamanda indirekt çelik ihracatını da artırıyor. WorldSteel indirekt çelik ihracatı, beyaz eşya olsun otomotiv olsun, 2009 yılında 40 milyon ton iken 2019’ a gelindiğinde 100 milyon tona yaklaşmış. Bize Çin’den veya Uzak Doğu’ dan sadece çelik, kütük gelmiyor. Aynı zamanda otomobil, makine parçası, beyaz eşya geliyor. Biz de kendi işimize bakıp hesaplamaları yaptığımız zaman biz ne kadar indirekt çelik ithal ediyoruz, ihraç ediyoruz buna da bakmamız lazım.” Diye konuştu.

“Devletle çok sıkı çalışmak lazım”

Dünyada yeşil çeliğin yükseleceğini söyleyen Çakmur, “Bu emisyonlarla dünyanın yaşamasının imkânı yok. Bugün şikâyet etsek de yarın bu yeşil çelik furyasının içine girmek zorundayız. Türkiye’de tabi şöyle bir problem var. Şimdi Avrupa’ya bakıyorsunuz, 3-4-5 milyarlık desteklerle bunu yapıyorlar. Türkiye’de biz hala bunu göremiyoruz. Bu nedenle devletle çok sıkı çalışmak lazım. Yeşil çelik bizim geleceğimiz olacak” Dedi.  

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Mete Bülent Adalı: “Türk çelik sektörü hurda tedarikinde hem yerli üretime hem de alternatif kaynaklara yönelmeli”

16 Mayıs 2025 Cuma

Kıraç Galvaniz, Bozüyük’te yeni üretim tesisi açacak

16 Mayıs 2025 Cuma

Ali Sezen: “Türk üreticiler hurda terminali satın almalı”

16 Mayıs 2025 Cuma

SteelRadar, Steel Summit 2025 sponsorlarını gala gecesinde onurlandırdı

16 Mayıs 2025 Cuma

EİB, İDÇ’ye 50.yıl ödülünü Steel Summit 2025’te verdi

16 Mayıs 2025 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun