9.699,50 TRY BIST 100 BIST 100
38,66 USD USD USD
5,40 CNY CNY CNY
43,31 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46,89 TRY Faiz Faiz
65,43 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
41,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,67 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
99,01 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
330,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.057,64 TRY Altın(gr) Altın(gr)

'Komşunun İflası Yeni Dönemi Başlatır'

Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na haziranda borcunu ödeyemeyerek olası iflasının Avro Bölgesi'nde yeni bir dönemi başlatabileceği belirtiliyor.

'Komşunun İflası Yeni Dönemi Başlatır'

Yunanistan'ın, Uluslararası Para Fonuna (IMF) haziranda borcunu ödeyemeyerek olası iflasının Avro Bölgesi'nde yeni bir dönemi başlatabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, Yunanistan'ın olası iflasının Avrupa Birliğine (AB) ve Türkiye'ye muhtemel etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

TOBB ETÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ramazan Aktaş, söz konusu ülkenin borçlarını ödeyemeyeceğinin ve bir şeklide avrodan çıkacağının uzun zamandır konuşulduğunu söyledi. Yunanistan'ın IMF'ye mayıs ayındaki ödemesini de kamuya ait fonları kullanarak yaptığını hatırlatan Aktaş, şunları kaydetti:

"Ülke yetkilileri 'hazirandaki borcu ödeyemem' diyor. Yunanistan, Almanlara karşı 'beni ihmal edecek olursan, sistemin dışına koyacak olursan, o zaman ben de senin tarihi düşmanın olan Ruslarla işbirliği yaparım' şeklinde şantaj politikası uygulamaya başladı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, şantajla borçlarının önemli bir kısmının silineceği ve kalan ödemelerin daha da ertelenmesi gibi birtakım tavizler koparabileceğini zannetti ama Almanlar burada çok sıkı durdu. Sorun sadece Yunanistan’ı ilgilendiren bir boyutta değil. Ev ödevlerini yapan Portekiz, İspanya ve İtalya var. Yunanistan şantajla bir kazanç temin edecek olursa, bu ülkeler de buna başlayacaklar."

Yunanistan’ın avrodan çıkmasının, avroda çok ciddi birtakım sıkıntıların olduğunu gündeme getireceğini dile getiren Aktaş, "Spekülatörler bundan faydalanmaya çalışacak. Bu avronun dolar karşısında bir dönem değer kaybetmesi anlamına gelecektir" dedi.

Aktaş, söz konusu gelişmelerin Türkiye'yi iki boyutlu etkileyeceğini işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bu Türkiye’de kurları genel olarak artırıcı bir etkide bulunabilir. İkincisi bu parite değişikliğinin, doların avro karşısında değer kazanmasının bize artı boyutu da olabilir. Neden, çünkü bizim ihracatımızın önemli bir kısmı Avrupa’ya. Bunun da kendi içinde artı ve eksi yönleri var. İhracatımızın yüzde 50'lik kısmını Avro Bölgesine yaptığımız için ve avro değer kaybedince dolar bazında bizim ihracatımız azalmış gibi gözüküyor. Bu cari işlemler açığını beklenenden daha yüksek gelmesine neden oluyor. Bu da finansal piyasalarda bir tedirginlik yaratıyor. Avronun değerinin düşmesi ile Avrupa ülkeleri ihracatta büyük bir avantaj elde edecektir. Avrupa ekonomisinin düzlüğe çıkmasını kolaylaştıracaktır. Avrupa ekonomisinin düzelmesi orta ve uzun vadede bizim de işimize gelecektir. Olaya kısa ve orta-uzun vadede bakıldığında çok farklı sonuçlar görülebilir."

"Dünyada bambaşka bir dönemi başlatacak"

Yunanistan'ın iflas ederek, avrodan çıkmasının dünyada bambaşka bir dönemi başlatacağını ifade eden Aktaş, "Türkiye'de bu parasal birliğe iyiki üye olmamışız gibi bir düşünce bile olabilir. Şu anda İngiltere bile parasal birliğin içinde değil ama AB'den tamamıyla çıkmayı düşünüyor. İngiltere'nin AB mevzuat değişiklikleri onlar içinde sıkıntı olduğu için diyorlar ki mevzuatımızı ona göre uyumlandırmamızın bize getirdiği ekstra maliyetler var. 48 milyar poundluk bir maliyet. Bunlar ciddi rakamlar. Biz bu rakamlara neden katlanıyoruz? Avrupasız da olabiliriz diye tartışmalar devam ediyor. Yani önümüzdeki günler enteresan gelişmelere gebe."

New York State Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Emre Özsöz de iflasın söz konusu ülke için gitgide makul bir seçenek haline geldiğini söyledi.

Yunanistan haziranda IMF’ye 1,5 milyar avro ve 5,2 milyar avro da kısa dönemli borçlanma senetleri olmak üzere toplam 6,7 milyar avro borç ödemesi gerekiyor. Ülkenin temmuzda da IMF’ye 452 milyon avro, kısa dönem senetlere 2 milyar avro ve Avrupa Merkez Bankasına 3,5 milyar avro olmak üzere toplam 5,95 milyar avro borç ödemesi bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Amerikan Demir Çelik Enstitüsü’nden ABD-Çin anlaşmasına destek

14 Mayıs 2025 Çarşamba

Trump: Çin ile tarife anlaşmasının nihai detayları için Şi Cinping ile görüşebilirim

14 Mayıs 2025 Çarşamba

Hindistan’dan ABD’ye çelik tarifesi misillemesi

13 Mayıs 2025 Salı

ABD ve Çin gümrük vergileri konusunda anlaştı

12 Mayıs 2025 Pazartesi

ABD, Çin ile ticaret anlaşmasını Cenevre'de duyurdu

12 Mayıs 2025 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun