9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Kentsel Dönüşümde Bu Hataya Dikkat

Kentsel dönüşüm kapsamında yenileme kararı alınan binalardaki hak sahipleri, işlemleri tamamlanmadan ikametgâh değişikliği yapmaları halinde kira yardımından mahrum kalabiliyor...

Kentsel Dönüşümde Bu Hataya Dikkat

Kentsel dönüşüm kapsamında yenileme kararı alınan binalardaki hak sahipleri, aceleci davranarak işlemleri tamamlanmadan ikametgâh değişikliği yapmaları durumunda kira yardımı alamayabiliyor.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu konuda kendilerine yapılan başvurular hakkında bilgi verdi.
Riskli binaya kentsel dönüşüm kapsamında risk raporu almadan adres değişikliği yapanların, devletin kira yardımından yararlanamadığını dile getiren Kolçak, tüketicinin mağduriyet yaşamaması için ev kiralama konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Kolçak, yıkımı yapılacak riskli yapıda oturan hak sahiplerinden bazılarının, evsiz kalma telaşıyla binasına risk raporu almadan ev kiraladığını ve hemen ikametgâh adresini değiştirdiğini aktardı.
Risk raporu almadan önce ikametgâhını değiştirenlerin bu yüzden kira yardımından mahrum kaldığının altını çizen Kolçak, evini kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek isteyen kat maliklerinin aralarında sözlü olarak anlaştıktan sonra, "Nasılsa bina yıkılacak, evsiz kalabilirim" telaşıyla kiralık ev arayışına girdiğini anlattı.

 "Rapor çıktıktan sonra ikametgâhınızı taşıyın"

Kolçak, ev bulan vatandaşların hemen kiraladığını ve buraya taşınmasa dahi resmi ikametgâhlarını buraya aldırdığını kaydederek, "Ancak bu işlem binaya risk raporu almadan önce yapıldığında devletin kira yardımından faydalanamıyorlar. Çünkü risk raporu ile beraber kira yardımı için istenen belgeler arasında ikametgâh da bulunuyor. Tüketiciler mağduriyet yaşanmaması için ev kiralasalar dahi işlemleri bitirmeden ikametgâhını taşımamalı." ifadelerini kullandı.
Kolçak, vatandaşların binaya alınacak risk raporu ile kira yardımı için verilecek belgelerin tamamlanmasından sonra ikametgâh değişikliği yapması gerektiğini söyledi.

 "Kiralamada ısrar fiyatı da artırabiliyor"

Ev bulamama endişesiyle kiralama işlemini hızlandıran tüketicilerin aynı zamanda fiyatın da yükselmesine neden olabildiğine dikkati çeken Kolçak, "Bazı uyanık ev sahipleri kiracının ısrarını gördükten sonra fiyatı artırabiliyor. Tüketicinin ihtiyacı olması nedeniyle bunu fırsat bilen bazı ev sahipleri, fiyatları yukarıya çekiyor maalesef. Ancak hepsi böyle değil." diye konuştu.
TÜSODER Genel Başkan Yardımcısı Kolçak, binaya riskli raporu alır almaz yıkım işleminin gerçekleşmediğini, taşınmak için vakit tanındığını hatırlatarak, bu nedenle tüketicilerin acele etmemesi, her şeyi yasaya uygun şekilde hallettikten sonra kiralık ev arayışına girmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Tata Steel, elektrik ark ocağı inşası için yatırım kararı aldı

26 Nisan 2024 Cuma

BMZ 2024 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 530 bin ton çelik üretti

26 Nisan 2024 Cuma

Shenfeng Mısır'da fabrika kurarak ekonomik bağları güçlendirecek

24 Nisan 2024 Çarşamba

GravitHy ve EDF elektrik tedariki için anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Japon şirketleri Çin endişeleri artarken odaklarını ABD'ye kaydırıyor

20 Nisan 2024 Cumartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun