Yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla tasarlanan ve iflas erteleme sürecini kısaltıp kolaylaştıran yeni tasarı, ticari hayatın içinde büyük bir umut dalgası yarattı.
Borçlarını ödemekte zorlanan kötüniyetli kişi ve kurumlar için adeta son bir kaçış yolu haline gelen iflas ertelemesi sürecinin son bulmasıyla, ticaret sektöründe yeniden bir güven ortamı filizlenmeye başladı.
Borca batık hale gelmiş şirketleri ticari hayatın içinde tutmayı ve alacaklılarının daha çabuk şekilde alacağına kavuşmasını hedefleyen yeni tasarı, usul açısından şu şekilde işleyecek;
Ödeme konusunda güçlüğe düşen ya da düşme ihtimali bulunan tacir, konkordato talep edebilecek. Önceden konkordato için borca batık hale gelme şartı aranırken artık bu şart aranmayacak.
Borçlarının vadeye bağlanması ya da indirim yapılması talebiyle mahkemeye başvuran tacire mahkeme, 3 aylık bir geçici süre verecek ve bu süre en fazla 2 ay için uzatılabilecek. Toplam 5 ay olabilecek olan bu süreçte henüz borca batık hale gelmemiş olan borçlu, adına iflas lekesi sürülmeksizin anlaşmalar yapmak ve muhtemel takipleri durdurmak yoluyla ticari hayatta kalma şansı elde edebilecek.
Geçici süre içinde borçlunun mali durumunun iyileşebileceğine kanaat edilirse borçluya 1 yıllık bir kesin mühlet verilecek ve bu kesin mühlet en fazla 6 ay uzatılabilecek.Önceki iflas ertelemesi usulündeki 5 yılı aşabilen süreç düşünülünce yeni tasarı ile belirlenen ve en fazla 23 ay süren süreç, ticari hayatta kontrollü bir borçlanma düzeni sağlayacak.
İflas Ertelemesinde Köklü Değişiklik-2
"İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın kabul edilmesinin ekonomi hayatına etkilerinde 2. bölüm. Avukat Ezgi Adaş, İnşaat Noktası takipçileri için kaleme aldı…

Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı